Az agrárszektor is jól jár a gyenge forinttal

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.15. 12:30

Minél gyengébb a magyar fizetőeszköz, annál nagyobbak forintra átváltva az euróban utalt uniós támogatások.

Az agrárszektor is jól jár a gyenge forinttal
Hihetetlen extrapénzeket hozott az agráriumnak a forintgyengülés

– lelkendezik Matolcsy György optimizmusával a hozzá közel álló gazdasági portálon, a Növekedés.hu-n megjelent elemzés címe. A szerző nélküli írás szerint a Vidékfejlesztési Program eredetileg

1300 milliárd forintos keretösszege 1531 milliárdra bővült a forint gyengülése miatt,

eredetileg ugyanis 310 forintos euróárfolyammal kalkulált a minisztérium, a forint gyengülése miatt viszont most már 350 forintos árfolyammal számolva váltja át forintra az uniós támogatást. 

Ennek köszönhetően az eddig meghirdetett programokhoz képest 2021 végéig újabb 115 milliárd forintos keretösszeg szétosztásáról döntött a kormány támogatásával az Agrárminisztérium.

Költs nálunk eurót

A gyenge forint mindenkinek kedvez, aki eurót akar költeni Magyarországon: a hazai fizetőeszköz árfolyamának csökkenésével ugyanannyi euróért több forint jár az átváltáskor, vagyis több dolgot lehet megvásárolni. Emiatt járnak át tömegesen az eurót használó Szlovákiából vásárolni az emberek Magyarországra a határmenti hipermarketekbe;

egy Magyarországon beruházó multi pedig milliárdokat nyerhet a csökkenő árfolyammal:

egy beruházás forintban meghatározott költsége kevesebb euróból jön ki, de igaz ez a magyarországi dolgozóknak kifizetett bérekre is. 

A Magyarországon előállított termékekkel is ugyanaz a helyzet, mint a határmenti Tescóban megejtett nagybevásárlással: olcsóbban lehet őket kivinni az országból, miközben – ha multiról van szó – a cég már a dolgozóknak kifizetett béreken és a befizett adókon is spórolt.

A gyenge forintárfolyam a magyar gazdaság egyik legnagyobb vonzereje, és több jel utal arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank tudatosan tartja alacsonyan az árfolyamot. Erről Zsiday Viktor befektetési tanácsadó beszélt az Azonnalinak még februárban, a forint akkori hirtelen gyengülése után, és még a koronavírus-járvány kibontakozása előtt: szerinte az MNB a forint-euró árfolyamot 280 és 360 forint között pontosan oda rakja, ahova akarja.

Pluszforrások a gyenge árfolyam miatt

Az agrárszektor idén már részesült egy 25 milliárdos költségvetési támogatásban a koronavírus-járvány hatásainak mérséklésére,

ezt egészíti ki a gyenge forintárfolyamnak köszönhető plusz 115 milliárdos pályázati keretösszeg.

Ennek legnagyobb részét egy 80 milliárd forintos beruházási program – 50 az állattenyésztőknek, 30 a növénytermesztőknek – teszi ki, a célja pedig, hogy támogassa a cégek versenyképességet javító fejlesztéseit – írja a Növekedés.hu elemzése.

A jelenleg futó Vidékfejlesztési Program a kormány előirányzása alapján a kisebb vállalatokat részesítette előnyben: a forrásokat 80-20 százalék arányban kellet elosztani az ágazat kis- és nagyvállalatai között; az új beruházási program viszont főleg a nagyvállalatokat célozza: a gazdasági portál szerint erre utal, hogy megemelték az igényelhető támogatás összegének felső határát, és az állattenyésztők esetében alsó határt is meghatároztak. 

Óvakodj az inflációtól

A gyenge forint tehát jó az exportra termelő cégeknek, ezen belül külön jó a multiknak, és mindenkinek, aki euróban jut bevételhez, így az uniós pénzekkel támogatott ágazatoknak is, mint az agrárszektor.

Aki viszont külföldön költené el a forintját, az rosszul jár a romló árfolyammal: drágább a külföldi nyaralás, és a külföldről behozott termékek ára is magasabb lesz, így a gyenge forint növelheti az inflációt.

Amíg azonban a bérek nagyobb ütemben nőnek, mint az árak, az infláció hatásai nem fog érződni az emberek pénztárcáján.

Mivel azonban az utóbbi években a magyar államadósságon belül jelentősen lecsökkent a külföldi tartozás aránya, és a kormánynak nem kell attól tartania, hogy a gyenge forint miatt megnőnek a felvett hitelek törlesztőrészletei – a magyar adósságpolitikát nemrég a Moody's hitelminősítő is pozitív kilátással értékelte –, bátran tarthatja alacsonyan a forint árfolyamát addig, amíg a magyar gazdaság – mint ahogy most az agrárszektor is – profitál belőle: vagyis amíg az infláció nem lesz magasabb, mint amekkora ütemben a bérek nőnek. Külföldre pedig a koronavírus-járvány miatt úgyis kevesebben mennek nyaralni.

NYITÓKÉP: Nagy István / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek