Dél-Tirol ellenáll Rómának: nem hajlandó kötelezővé tenni a maszkot szabadban

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.08. 12:12

Az olasz kormány elrendelte, hogy csütörtöktől kötelező a szabadban is szájmaszkot hordani egész Olaszországban más emberek közelében. Dél-Tirol az autonómiájára hivatkozva nem hajlandó alávetni magát Róma akaratának.

Dél-Tirol ellenáll Rómának: nem hajlandó kötelezővé tenni a maszkot szabadban

Csütörtöktől egész Olaszországban 400-tól 1000 euróig terjedő pénzbírságot szabnak ki mindenkire, aki közterületen szájmaszk nélkül mutatkozik emberek közelében. Noha a kínai koronavírus-járvány továbbterjedése ellen hozott olaszországi intézkedések eddig is szigorúak és következetesek voltak, a római kormány láthatóan nagyon el akarja kerülni, hogy újabb kijárási korlátozásokra, netán kijárási tilalomra kerüljön sor, ahogy az tavasszal történt.

Az új szabályozással az olasz közszolgálati tévé szerint azonban – a hét elején kiszivárgottaktól eltérően, ahol még permanens szabadtéri maszkhordási kötelezettségről volt szó –

Róma nem állandó és általános szájmaszkhordási kötelezettséget ír elő, hanem csupán annyit, hogy amennyiben vele nem egy háztartásban élő emberek közelébe megy valaki, vegye fel a szájat és orrot elfedő maszkot.

Vagyis nem kell permanensen telelehelni a maszkot és bepárásítani ezáltal a szemüveget. Az embereknek csak maguknál kell azt tartaniuk, és amennyiben úgy látják, hogy idegenek felé közelednek, elővigyázatosságból és a mások iránti figyelemből és tiszteletből fel kell azt venniük.

Ez a nagyobb városokban és forgalmas turistaparadicsomokban eddig is kötelező volt: Firenzében például este 18 óra és reggel 6 óra között maszkot kellett hordani a belvárosokban, a vendéglátóhelyek teraszai, a fontosabb látnivalók, a busz- és villamosmegállók környékén ugyanis esténként nagy szokott lenni a zsúfoltság. Ám a tervezett rendelkezések hét eleji kiszivárogtatása hatékonyan tudta kondicionálni a lakosságot: mint azt egy fotóriportan meg is mutattuk, Firenzében már szerdán gyakorlatilag minden helybéli maszkban mutatkozott a belvárosban és környékén.

Südtirol non coronat

Van azonban egy hely Olaszországban, ahol nem lesz érvényes Róma akarata: az olasz-osztrák határon fekvő Dél-Tirol autonóm tartományban, pontosabban Bozen/Bolzano autonóm megyében, ami területileg nagyjából a fele a Trentino-Alto Adige régiónak. Itt a bozeni/bolzanoi vezetés úgy látja, a tartományi kormányzat törvényei felülírják Róma rendeletét. Arno Kompatscher, az autonóm tartomány – a regionalista-jobboldali Dél-Tiroli Néppárt színeiben politizáló – vezetője szerint most az egyéni felelősségen van a hangsúly, felesleges szigorítani, bőven elég betartani az eddigi szabályokat.

És betartatni őket: ezért bejelentette, hogy mivel ők úgy tapasztalják a kontaktkutatások alapján, hogy a vírus Dél-Tirolban olyan alkalmakkor terjed a leghatékonyabban, amikor sok ember tartózkodik együtt egy kis térben, ezért mostantól sokkal szigorúbban ellenőrzik a csoportos gyülekezéseket, bulikat, találkozókat, hogy tényleg mindenki hordja-e a maszkot. „280 eurós bírságot szabunk ki, ha nincs maszk rajtuk. Azért egy maszkot venni ezért olcsóbb” – fogalmazott a politikus.

De megteheti-e egyáltalán Dél-Tirol, hogy ennyire nyilvánvalóan negligálja Róma akaratát?

A Rai köztévé német adásának nyilatkozó alkotmányjogász, Francesco Palermo szerint aligha. Mint mondta, a római kormány nem véletlenül hosszabbította meg az egészségügyi veszélyhelyzetet, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy rendeleti kormányzással vezesse Olaszországot, és ezek a rendeletek az olasz bírósági gyakorlat szerint az autonóm tartományokra is kötelezőek szerinte.

Hogy az alkotmányjogász nyilatkozata mennyire vágyvezérelt, jól mutatja, hogy ugyanő még áprilisban – amikor Dél-Tirol ugyancsak más és gyorsabb nyitási politikát folytatott, mint a jóval óvatosabb római kormány – azt mondta, jót tenne, ha az olasz alkotmánybíróság végre eldöntené, hogy egészségügyi veszélyhelyzet esetén az autonóm tartomány vezetésének vagy Rómának a szava-e a döntő. Csakhogy azóta se került az alkotmánybírók elé az ügy: Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormánya hiába lengette be, hogy bepanaszolja a dél-tiroliakat az alkotmánybíróságnál, ez nem történt meg. A német jobboldali Kompatscher ebben akkor a dél-tiroli autonómia megerősítését látta.

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek