Hiába tombol megint a járvány, egy csomó benzinkúton megint fizetni kell a kézmosásért

2020.09.24. 16:22

A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb része a gyakori és alapos kézmosás. De mit tehet az egyszerű polgár, ha a benzinkúton fizetni kell a mosdóért, ráadásul készpénzzel? Megkérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Hiába tombol megint a járvány, egy csomó benzinkúton megint fizetni kell a kézmosásért

A szeptember 21-én hatálybalépett járvány elleni intézkedésekkel párhuzamosan ismét megkezdődtek a koronavírus-járvány elleni védekezés miatt életre hívott operatív törzs sajtótájékoztatói, ahol az országos tisztifőorvos, Müller Cecília továbbra is az egyéni védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet:

a maszkviselésre, a távolságtartásra és a gyakori, legalább 20 másodpercig tartó kézmosásra.

Azonban utóbbi nem minden esetben lehetséges: sok vendéglátóhelyen, bevásárlóközpontban és benzinkúton rejtélyes módon még a járványnak a tavaszinál sokkal intenzívebb tombolása ellenére is fizetni kell a mosdóhasználatért, hiszen a kihirdetetett kormányhatározat ezek ingyenessé tételéről egyáltalán nem határoz. Egy tankolás során rengeteg dologgal érintkezik az ember keze: az üzemanyagtöltő pisztollyal, a szélvédő lemosásakor az ablakmosó kefével, ha vásárolna, a hűtőszekrény ajtajával, ha készpénzzel fizet, a visszajáróval – vagyis

kézenfekvő lenne, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben kezet lehessen mosni, pláne ha még enni is akarunk valamit a benzinkút büféjében.

Ez azonban egyes benzinkutakon csak további száz forintért lehetséges, annak ellenére hogy amúgy mindenhol a készpénzmentes fizetés fontosságára hívják fel a figyelmet. Még szeptember elején az M7-esen, a Velencénél lévő MOL-kúton az Azonnali munkatársa megpróbált volna kezet mosni a büfében való vásárlás előtt (ahol eleve már tartózkodni is csak maszkban lehetett), ám a mosdó előtt egy százforintos beengedőkapuba ütközött. Arra a kérdésre, hogy ezt komolyan gondolják-e a koronavírus-járványban, a maszkot egyébként nem mind viselő eladók csak a vállukat vonogatták és a panaszkönyvet ajánlgatták.

Tettünk is egy panaszt, amiben leírtuk az ellenérzéseinket azzal kapcsolatban, hogy bár a maszkviselés és a távolságtartás a benzinkút üzletében kötelező, odáig már nem terjed a MOL tudatos járványmegelőzése, hogy ingyenes kézmosást biztosítson tankolás után a vásárlóknak és a büfében fogyasztóknak. A panaszra a választ most kaptuk meg. Eszerint a nagyvolumenű átmenő turistaforgalom miatt kellett fizetőssé tenni a konkrét benzinkúton a mosdót, hogy megőrizzék a felújított mosdók színvonalát:

„A világjárvány korábbi szakaszában fizetős mosdóinkat megnyitottuk, ingyenessé tettük, mely rendelkezés jelenleg nem képezi részét a védekezésnek.”

Hogy miért nem, arra nem tértek ki, mint ahogy arra sem, hogy a nagy átmenő turistaforgalom nem inkább pont a megnövekedett higiéniát követelné-e meg. A levél végén azért legalább elnézést kértek azért a kellemetlenségért, hogy száz forintot kellett fizetnünk a kézmosásért.

A százforintos kérdés: ingyenes-e a mosdó?

Nemcsak a hazai operatív törzs, hanem a világ szinte összes járványügyi szakembere egyetért abban, hogy a vírus ellen az alkoholos fertőtlenítők ellen sokkal jobb a gyakori, alapos kézmosás, viszont ezt néha nehezíti, ha a mosdóhasználatért fizetni kell. Az ezt érintő kérdéseinket az öt legnagyobb magyarországi benzinkút-hálózatnak – az Avia, a Lukoil, a MOL, az OMV és a Shell – küldtük el, egyedül az OMV nem válaszolt.

Az itthon is jelenlévő benzinkutak közül a válaszok szerint

kizárólag az Avia töltőállomásain ingyenes a mosdóhasználat, míg a többi benzinkútnál vannak fizetős, illetve ingyenes mosdók is.

Noha az OMV nem válaszolt, az Azonnali munkatársai az elmúlt hetekben több autópálya melletti benzinkútjukon tapasztalták, hogy a mosdóhasználat ingyenes – de hogy ez az összes kútjukon így van-e, nem tudjuk.

A Lukoilnál például a 77 itthoni töltőállomásuk közül mindössze 8 helyen kell fizeti a mosdóért. Azonban hasonlóan a többi benzinkúthoz, itt is levásárolható a mosdóhasználat díja, de mint azt az Azonnalinak megírták, már gondolkodnak azon, hogy tavaszhoz hasonlóan ismét ingyenessé teszik a mosdóhasználatot ezen a 8 helyen is.

A Shellnél pontos számokat nem tudtak mondani arról, hogy jelenleg hány töltőállomásukon kell fizetni a mosdóhasználatért, viszont elmondásuk szerint ez a legtöbb állomásukon ingyenes, és csak az autópályákon található állomásain kell fizetni a mosdóért, azonban itt is levásárolható annak a díja. 

A mosdóit a járvány kitörésére hivatkozva tavasszal pár hónapra még ingyenessé tévő MOL az egyetlen olyan töltőállomás, ahol elméletben minden állomáson kötelező fizetni a mosdóhasználatért, azonban a gyakorlatban ez nem mindenhol van így. Azonban ahol fizetni kell a mosdóhasználatért, ott később levásárolható annak a díja.

Ezen felül válaszaikban visszatérő elem a fertőtlenítések mennyiségi és minőségi növekedése: az összes benzinkút-hálózat arról számolt be, hogy a járványveszély miatt gyakrabban, óránként-kétóránként fertőtlenítik azokat a területeket és felületeket, amiket a vásárlók és a dolgozók is többször megérintenek, illetve a mosdók mellett az üzlettér belső részeit is gyakrabban fertőtlenítik, ahogyan a már tavasszal kiépített plexiket a kasszáknál továbbra is megtartják, amivel nemcsak saját dolgozóikat, hanem a vásárlókat is védik. Illetve kézfertőtlenítőket helyeztek ki a bejáratnál, azonban ezek egyrészt kiszárítják a kézbőrt, másrészt nem érnek annyit, mint egy alapos kézmosás.

NYITÓKÉP: Kézfertőtlenítő állvány a MOL egyik töltőállomásán. Forrás: MOL Magyarország / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek