+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. szeptember 18. péntek, 13:37
A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Ha ennek nem tesz eleget, akkor akár egy évre is bezárathatja a rendőrség. Az éttermek és a szórakozóhelyek pedig csak este 11-ig lehetnek nyitva. Mutatjuk a részleteket!

Péntek délben jelent meg a legfrissebb Magyar Közlöny, amiben kihirdették az Orbán Viktor által szerdán bejelentett intézkedéseket.

 

Ennek értelmében szeptember 21-től kezdve már csak este 11 óráig lehetnek nyitva a szórakozóhelyek – beleértve az éttermeket és a kocsmákat is.

 

Este 11 és reggel 6 között csak az ott dolgozók tartózkodhatnak, de az éttermek esetén lehetőség van, hogy ilyenkor elvitelre is adjanak ételt. Ebben az esetben ott lehet a vendég is, amíg átveszi azt.

 

A vendéglátóhelyeken (étterem, kocsma) kötelező a maszkviselés az ott dolgozóknak, azonban a vendégeknek már nem. Ezzel szemben például a zenei programot nyújtó szórakozóhelyek (például diszkók vagy koncerttermek), függetlenül attól, hogy a szabadban vagy zárt helyen tartják, kötelező maszkot hordani az előadókon kívül mindenkinek, és maximum ötszáz fő tartózkodhat a helyszínen.  

 

Ezenkívül kötelező a maszkhordás a tömegközlekedési eszközökön, a moziban, múzeumokban, a könyvtárban, a  bevásárlóközpontokban, szociális intézményekben és az egészségügyi intézményekben is.

 

A maszkhordási kötelezettség alól csak a hatévnél fiatalabbak vannak felmentve,

 

a maszkhordási szabályok betartásáért pedig a különböző intézmények és szolgáltatók a felelősek.

 

Nekik kötelességük felszólítani a maszkot nem hordó vendégeket, hogy hagyják el az üzlet területét, ha pedig ennek nem tesz eleget, akkor szólni a rendőrségnek.

 

A maszkhordási kötelezettség betartását és betartatását a rendőrség és a kereskedelmi hatóság is ellenőrizheti, és ha az ellenőrzés során úgy látják, hogy az adott helyen ezeket a szabályokat nem tartják be, akkor büntetésben részesíti:

 

Először még csak felszólítást kap a hely, azonban második ilyen incidensnél már 100 ezer és 1 millió forint közötti bírságot is kiszabhatnak, míg harmadik esetben akár be is zárathatják a helyet három nap és egy év közötti időtartamra.

 

Persze ha a rendőrség azért jön a helyszínre, mert az adott hely hívta ki, hogy intézkedjenek a maszk nélküli vendéggel szemben, akkor azért nem jár büntetés.

 

Változnak az iskolábajárás-szabályai is

 

Az iskolába innentől kezdve csak az ott dolgozók, a tanulók és a karbantartási feladatot ellátó személyek léphetnek be, de ők is csak testhőmérséklet-mérés után. Ha a tisztifőorvos által megadott hőmérsékletnél magasabb értéket mutat a jelző, akkor értesíteni kell a szülőt, hogy vigye el a gyermekét.

 

A kiskorúkat csak a testhőmérséklet-mérési pontig kísérhetik a szülők, és nekik is kötelező hordani a maszkot.

 

A rendelet azonban arról nem határoz, hogy az iskolákban kötelező lenne-e a maszkhasználat,

 

így az vélhetően továbbra is az adott iskola döntésétől függ.

 

A közlönyben végül 19 500 forintban szabták meg a PCR-tesztek hatósági árát, ugyanakkor a különböző szerológiai tesztekről (amikor nem a vírust keresik a mintában, hanem a fertőzés után a szervezet által termelt ellenanyagot a vérben) nem ír, így azok áráról továbbra is a piac dönt. A PCR-tesztek hatósági ára szeptember 21-től lesznek hatósági árasak, míg az ingyenes influenza elleni védőoltás október 1-től igényelhető.

 

A legtöbb rendelet szeptember 21-én lép hatályba, kivéve az iskoláról szóló, ami október 1-jén, míg a pénzbírságról szóló rendelet a kihirdetéstől számított 15. napon, azaz október 2-án.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás