Robotok szedhetik a terményt a briteknél a kelet-európai vendégmunkások helyett

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.21. 17:44

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből, hamarosan viszont robotok szedhetik a karfiolt Nagy-Britanniában a kelet-európaiak helyett.

Robotok szedhetik a terményt a briteknél a kelet-európai vendégmunkások helyett

Hogy Nyugat-Európában a koronavírus-járvány nemcsak egészségügyi, de munkaügyi válságot is eredményezett, arról mi is írtunk: áprilisban Ausztria csak azért indította újra az éjszakai járatokat, hogy a román vendégmunkások beutazhassanak; Németország a spárgaszezon miatt engedte be a lengyel munkavállalókat a járvány közepén, a románokat egyenesen közvetlen repülőjáratokkal utaztatta az országba.

Erre mindkét országnak jó oka volt. Ausztriában például az Osztrák Gazdasági Kamara kimutatása szerint a 60 ezer bejelentett idősgondozó 80 százaléka Romániából vagy Szlovákiából érkezik. A németeknek pedig 80 ezer idénymunkásra volt szükségük, hogy senkinek ne kelljen lemondania a spárga élvezetéről.

A britek is bajban voltak

Nagy-Britanniát is érzékenyen érintette, hogy a járvány miatt nem számíthatott kellő mennyiségben kelet-európai vendégmunkásokra. Az országnak körülbelül

70-80 ezer mezőgazdasági idénymunkásra van szüksége minden évben, 99 százalékuk pedig rendszerint valamelyik keleti EU-tagállamból érkezik.

Idén azonban a járvány miatt olyan súlyos volt a munkaerőhiány a földeken, hogy félő volt, a termény jelentős része a földeken maradhat. A gondot a britek házon belül orvosolták: májusban George Eustice mezőgazdasági miniszter bejelentette a Pick for Britain címmel létrehozott honlap elindítását, és arra kérte a kényszerszabadságolt vagy a járvány miatt munkahelyükről elbocsátott briteket, hogy jelentkezzenek mezőgazdasági idénymunkára.

A britek pedig kaphatóak is voltak az ötletre: pillanatokkal a miniszter megszólalása után annyian kattintottak a honlapra, hogy az túlterheltté és elérhetetlenné vált.

Látva a mezőgazdaság problémáit, a trónörökös Károly herceg is megszólalt. Ő arra figyelmeztetett, hogy „a koronavírus-járvány mindannyiunkat megtanított arra, hogy az élelem értékes, és nem vehetjük azt magától értetődőnek”. Majd ő maga is kiállt a Pick for Britain mellett: „ha idén mi takarítjuk be a brit gyümölcsöket és zöldségeket, akkor valóságos hadseregre lesz szükségünk” – mondta.

Megspórolható lehet az idénymunka

Ezeket a problémákat pipálhatják ki Nagy-Britanniában – és sok más, idénymunkásokra támaszkodó országban –, ha sikeres lesz a brit Fieldwork Robotics és a tartós élelmiszereket gyártó francia Bonduelle együttműködése.

A mezőgazdasági robotokat gyártó Fieldwork Robotics nemrégiben már előállt az első málnaszedő gépével, amely ha lassan is, de megbízhatóan és sérülésmentesen képes leszedni a málnaszemeket és a paradicsomot is. A gép jelenleg átlagosan 2,8 másodperc alatt szed le egy szem málnát, a cél ezt az időtartamot levinni 2,5 másodpercre. Az embereknek két másodpercre van szüksége ugyanerre – a robotok azonban éjszaka is képesek lesznek dolgozni.

„A gazdáknak időnként nehéz szezonális munkaerőt szerezniük, mert egyre kevesebben akarnak a földeken dolgozni”

– mondta Martin Stoelen, a Fieldwork Robotics igazgatója és a Plymouthi Egyetem tanára a Mashable 2019-es videójában, amelyben a málnaszedőjüket mutatták be.

Stoelenék most tökéletesítenék a gépeiket, a következő lépésben pedig a karfiol betakarítását akarják elérni. A különböző érzékelőkkel, 3D-kamerákkal, fogó- és vágó karokkal ellátott robotok pedig laboratóriumi körülmények között már jól is dolgoznak.

Nehezebb azonban karfiolt betakarítani, mint málnát: mivel a vásárlók a fehér színű zöldséget szeretik, ezért a termelők addig nemesítették a növényt, amíg annak levelei kellően védték a fehér részt a napfénytől, amelytől elszíneződne. Így azonban a robotok sokkal nehezebben tudják megállapítani, hogy érett-e a földön lévő növény.

A robotok tökéletesítését a Bonduelle a saját földjein fogja segíteni, az pedig már most biztos, hogy van igény a munkaerőhiánnyal küzdő brit gazdák között a modern megoldásra. A málnaszedő gép iránt ugyanis már most is van érdeklődés. És a befektetők is látnak fantáziát a Fieldwork Roboticsben: januárban 300 ezer fontot gyűjtött be a cég a támogatóitól, állami támogatásból is több mint félmillió fontot kapott, és jelenlegi, valamint új befektetőknek köszönhetően további 500 ezer fontra számítanak.

Ha minden a tervek szerint halad, a legújabb robotokat 2022-től tesztelhetik a földeken. A technológia tökéletesítésébe egyébként a német Bosch is beszállt: ők szállítják a Fieldwork Roboticsnek a szoftvereket, valamint a robotok kinézetéért is ők felelnek.

NYITÓKÉP:  Munkában a Fieldwork Robotics málnaszedő gépe

FOTÓ: agbz.ru / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek