Eddig tartott a barátság a romániai jobbközép pártok között?

2020.09.09. 11:35

Egyre közeledik a romániai önkormányzati választások napja, de már a választások előtt elkezdte egymást szétszedni a liberális-technokrata USRPLUS és a kormányzó jobbközép PNL. A két párt Bukarestben választási szövetséget kötött, viszont országos szinten megy a harc.

Eddig tartott a barátság a romániai jobbközép pártok között?

Mint ahogy az Azonnalin beszámoltunk róla, a szeptember 27-i bukaresti önkormányzati választásra szövetséget kötött a kormányzó nemzeti liberális PNL és a liberális-technokrata USRPLUS. Bukarestben mindkét párt a független Nicușor Dant támogatja, aki a jelenlegi polgármester, a szocdem Gabriela Firea ellen indul. Országosan viszont nem egyeztek meg a pártok, a köztük levő versengés pedig egyre éleződik.

Kedden kölcsönösen bírálta egymást a két romániai jobbközép párt.

A bírálatok tárgya a korábbi pártjukat (leginkább a posztkommunista-nacionalista PSD-t) otthagyó, a jobbközép pártokba frissen felvett személyek tömeges érkezése.

A magyarországi helyzettel szemben – ahol például kirívó eset, ha valaki otthagyja a pártját és másik pártba ül át – Romániában bevett gyakorlatnak számít ez. A regnáló polgármesterek a négy évente ismétlődő választások időszakában rendre a kormányzó párthoz csatlakoznak.

Az USRPLUS tagjai kedden a közösségi oldalakon olyan tartalmakat osztottak meg, amelyekkel felhívták a figyelmet arra, hogy a jobbközép, nemzeti liberális PNL 3300 polgármesterjelöltjéből majdnem 500 jelölt más pártokból származik eredetileg, ők jellemzően az elmúlt hetekben, hónapokban csatlakoztak a nemzeti liberális PNL-hez. Az USRPLUS számítása szerint ebből a csoportból mintegy

225-en a nemzeti liberálisok által „vörös pestisnek” csúfolt PSD-ből érkeztek, 100-an pedig a PSD kisebbik partnerétől, a liberális ALDE-ból.

A jobbközép nemzeti liberálisok sem késlekedtek sokáig a válaszadással. Az USRPLUS akcióját viszonozva megnézték azokat az liberális-technokrata jelölteket, akik szintén más pártokból érkeztek. A nemzeti liberális PNL kezdeményezésére az USRPLUS-ban belső vizsgálatot indítottak, amelynek az lett az eredménye, hogy

több párttagot kizártak, illetve eltiltottak az önkormányzati választásokon való indulástól.

Az indoklás szerint azért, mert ezek a jelöltek hazudtak politikai múltjukkal kapcsolatban és nem vallották be, hogy más pártból érkeztek az USRPLUS-ba.

Dacian Cioloș, az USRPLUS társelnöke az Adevărulnak adott interjújában megerősítette, hogy tud olyan esetekről, hogy más pártból érkeztek a jelöltek az USRPLUS-ba. Cioloș szerint csak azokat vették fel az USRPLUS-ba, akik – bár tagjai voltak korábban más pártoknak – pár éve már nem folytattak azokban politikai tevékenységet, és megfeletek a párt által támasztott integritási feltételeknek.

A nemzeti liberális PNL felsőházi frakcióvezetője, Florin Roman erős kifejezésekkel támadta a liberális-technokrata USRPLUS-t. Roman szerint az USRPLUS

„aljasabban hazudik, mint a PSD. Olyan szintre jutott ez a párt, hogy populistábbak, mint a PSD”.

Az USRPLUS végül felszólította a PNL-t, hogy az inkább a saját új párttagjait vizsgálja ahelyett, hogy az USRPLUS-szal foglalkozna.

CÍMLAPFOTÓ: Dan Barna / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek