Románia leghíresebb mulatós sztárjai feljelentették a maffiát, mert vissza kellett adniuk a rájuk szórt bankjegyeket

2020.07.22. 13:06

Az emiatt feljelentést tevő maneleénekesek ezzel két bukaresti klán közötti bandaháborúba csöppentek bele.

Románia leghíresebb mulatós sztárjai feljelentették a maffiát, mert vissza kellett adniuk a rájuk szórt bankjegyeket

Kedden szürreális képre ébredtek Bukarest egyik hírhedt negyedének, a Pantelimonnak a lakói. Száz rohamrendőr lezárta az egyik utcát, mivel az egyik villában házkutatások zajlottak, aminek végeztével több egyént is kihallgatásra szállítottak be. A negyed Bukarest egyik legkülsőbb negyede, amely körülbelül a budapesti Csepelnek felel meg. Látképét leginkább a panelok határozzák meg, társadalmát pedig a lecsúszó, hátrányos helyzetű osztályok alkotják. 

Mi történt?

Nicoale Guță és Florin Salam maneleénekesek feljelentést tettek a rendőrségen.

Szerintük ugyanis számos alkalommal előfordult már, hogy meghívták őket az egyik alvilági csoport, a Duduieni-klán mulatságaira, ahol a bulizó bűnözők a nyilvánosság előtt pénzzel szórták őket zenélés közben. A maneleénekesek gondja ezzel az volt, hogy ezeket

a bankjegyeket másnap vissza kellett adják.

Ezt elégelték meg a művészek, sőt feljelentésükben még védelmi pénz követelésével is megvádolták a klán tagjait, arról nem is beszélve, hogy a bűnözők több fellépésük után bezsebelték a művészeknek járó hasznot is. Egy ilyen buli valahogy így néz ki:

Mit kell tudni a maneleről és a klánokról?

A manele zenei műfaj, a románok mulatósa, leginkább a szerb turbofolkra hasonlít. A közvélemény általában a szegényebb, gettósodott városi lakótelepek és elmaradott falvak világával azonosítja, és az egészre sokszor nemzetiségi jelleget is ráhúz, ugyanis leginkább a romániai cigány közösségből származó zenészek művelik kiemelkedően ezt a műfajt.

Az utóbbi időben a romániai közvélemény kezdett szembenézni tudományosan és művészileg is ezzel a szubkultúrával, például a Soldații. Poveste din Ferentari (Katonák. Ferentári mese) filmmel is, amely ki is csapta a biztosítékot a tradicionálisabb román közvéleményben. A filmben ugyanis egy börtönből frissen szabadult cigány férfi és egy román szociológus meleg kapcsolatát jelenítették meg.

A rendőrségi botrány másik szereplői a klánok. Ahogyan politikailag minden romániai megyének van egy bárója, úgy a városok negyedeinek is van egy-egy klánja, akik a helyi bűnügyeket (prostitúció, drogkereskedelem stb.) összefogják. Az Adevărul szerint a Duduianu-klán jelenleg a Pantelimon negyednek az ura, és mint ilyen, jó kapcsolatokat ápolnak a „szociáldemokrata” PSD-vel. Még évekkel korábban például két klántag biztosította az akkor még szabadlábon levő PSD-exelnök, Liviu Dragnea védelmét, miután kézhez kapta a vádiratot. A klántagok akkor abban is megakadályozták az újságírókat és a tüntető civileket, hogy Dragneanak kellemetlen kérdéseket tegyenek fel.

A két zenész, Salam és Guță nem először keveredett összetűzésbe az alvilággal.

Dalszövegeikben eleve a bűnözésről, pénzről, nőkről énekelnek, de ezen túl is állandó kapcsolat létezik az énekesek és az alvilág között. Guță-t már verték meg azért, mert pénzzel tartozott valamelyik klánnak, Salamot pedig múlt ősszel egy mulatság alkalmával pofozták fel, mert az egyik alvilági alak feleségével megivott egy italt. De a román politikától sincsenek túl messze: Guță-nek például nem jelent problémát hogy egyik évben a volt államelnöknek, Traian Băsescunak szerezzen kampánydalt, pár év múlva pedig a rivális pártalakulatnak, a nevében szociáldemokrata PSD európai választási kampánydalát írja.

A Libertatea tudósítása szerint

a feljelentést tevő maneleénekesek valójában két klán közötti bandaháborúba csöppentek bele.

A történet másik szereplője ugyanis a Vasiloi-klán, akik Bukarest egy másik negyedét uralják. A Vasiloi-klán egyik tagja, Gheorghiță Vasiloi fiának a szalagavató ünnepségét rendezte meg, amelyhez Florin Salam biztosította a jó hangulatot. Egy adott pontban az ünnepségen megjelentek a rivális Duduianu-klán tagjai és Salamtól a felgyűlt tartozásait kezdték követelni. Ezt a Vasiloi-klán sérelmezte, és „hadüzenetként” értelmezte. A maneleénekesek pedig, hogy bosszút álljanak a Duduianu-klánon, feljelentették őket a rendőrségen. Hogy pontosan kiket vitt be végül kihallgatásra a rendőrség Pantelimonból, nem tudni egyelőre.

NYITÓKÉP: Nicolae Guta / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek