Akár 100 EP-képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a járvány alatt

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.02. 08:41

Míg az EP-képviselők Brüsszeltől távol home office-ban dolgoztak, valakik szisztematikusan végiglopták az irodáikat.

Akár 100 EP-képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a járvány alatt

Akár száz európai parlamenti képviselő brüsszeli irodájába is betörhettek a koronavírus-járvány alatti leállás alatt, írja a bécsi Die Presse napilap. Az elmúlt hat hétben a lezárt irodákból különböző értékes dolgok tűntek el: főleg számítógépe, laptopok, tabletek és készpénz. Az informatikai eszközök ellopása azért különösen kényes, mert azok EP-képviselők és velük kapcsolatban álló politikusok, dolgozók, választók személyi adatait tartalmazhatták.

Az ügyet a már az Azonnali által is meginterjúvolt német viccpárti politikus, Nico Semsrott robbantotta ki egy videóval, amin bemutatja, hogyan juthattak hozzá a tolvajok többek közt a szekrénye kulcsához, majd a szekrényében található két laptophoz, ami csak azért külön érdekes, mert azok csomagolásait a szekrényben hagyták:

Semsrott a videóban elmeséli, hogy amint tudomásukra jutott az eset, rögtön kapcsolatba léptek az EP biztonsági szolgálatával és az intézményt elnöklő olasz baloldali politikus, David Sassoli irodájával, ám nem történt azóta semmi, a biztonsági szolgálat annyit közölt, hogy felderítik az ügyet. A humorista-politikus megemlíti: csak ő tíz további érintett EP-képviselőről tud, belső levelezésekben pedig a videó készítésekor 40-50 név keringett, de szerinte összesen akár 100 EP-képviselő is érintett lehet.

A Die Presse szerint érintett például az osztrák zöld Thomas Waitz, aki egyben az Európai Zöld Párt társelnöke is. Tőle informatikai eszközöket loptak el. A politikus szerint mindez annak a jele, hogy az adatok már az EP-képviselői irodákban sincsenek biztonságban, és

ha ilyen könnyen be lehet oda jutni, mi garantálja, hogy nem helyeztek el egyes EP-képviselők irodáiban például lehallgatóeszközöket is?

A Politiconak az EP egyik szóvivője azt mondta, az első esetet áprilisban jelentették. Hogy azóta miért nem derült ki semmi, jó kérdés, már csak azért is, mert március közepe óta, azaz a koronavírus-járvány EU-beli komolyan vétele óta tilos a nem európai parlamenti dolgozóknak a belépés az EP épületeibe. A koronavírus-járvány elleni intézkedések nyomán az EP-képviselők és munkatársaik lényegében azóta home office-ban dolgoztak, csak az elmúlt két hétben kezdték el lassan visszafoglalni brüsszeli irodáikat.

Semsrott és Waitz éppen ezért arra tippelnek, hogy EP-beli insiderek, takarítók vagy a technikai személyzet tagjai lophatták szét az EP-képviselőket. Erre utal szerintük az, hogy az ajtózárakon nincs külsérelmi nyom, azaz a betörők egy minden zárat nyitni képes főkulccssal rendelkezhettek.

Utánajárunk, mely magyar EP-képviselők érintettek az ügyben.

FOTÓ: Steven Lek / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek