Csúnyán beszélt, 15 napra csukták le az antiputyinista aktivistát

Szerző: Fekő Ádám
2020.06.23. 07:58

A Pussy Riot-tag Pjotr Verzilovot korábban már gyanús körülmények között meg is mérgezték, most pedig attól tarthatnak, megzavarná a szerdai Győzelem Napját.

Csúnyán beszélt, 15 napra csukták le az antiputyinista aktivistát

15 napra lecsukták az putyinellenes aktivista Pjotr Verzilovot, miután állítása szerint előbb őt támadta meg egy ismeretlen a moszkvai rendőrkapitányságnál, és az ő bűntette mindössze annyi, hogy csúnyán beszélt.

Verzilovot vasárnap vitték be a rendőrségre, akkor lajásának ajtaját is betörték, és 12 órával később engedték ki, addig arról faggatták, megtámadta-e a rendőröket a 2019 nyarán zajlott ellenzéki tüntetéseken Moszkvában. Miután kiengedték, egy ismeretlen támadta meg az utcán,

Verzilov pedig azért töltötte őrizetben azt az estét is, mert „folymatosan obszcén nyelvezetet használt más állampolgárok jelenlétében”, majd másnap a Meszcsanszkiji kerületi bíróság 15 nap letartóztatásra ítélte „kisebb huliganizmus” miatt.

Verzilov szerint valószínűleg arról van szó, hogy a hatóságok meg akarták akadályozni, hogy részt vegyek, esetleg balhézzanak is a koronavírus miatt június 24-ére tolt Győzelem Napjára szervezett parádén, ami az egyik nagyon fontos felvezetője lehet a július 1-i alkotmánymódosításról szóló népszavazásnak, amin többek közt eldől, maradhat-e még akár 12 évig elnök majd Vlagyimir Putyin. A módosított alkotmányt pár helyen már el is kezdték árulni.

Az amúgy a szintén erősen antiputyinista Pussy Riot punkzenekar tagjaként, egyébként újságtulajdonosként is ismert Verzilov legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 2018-ban valószínűleg megmérgezték Berlinben, és egy ideig az intenzív osztályon ápolták: akkor egy időre megvakult és beszélni sem tudott.

KIEMELT KÉP: Wikimedia Commons / re:publica / Gregor Fischer

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek