Koronavírus: Magyarország határozatlan ideig nem ad vízumot iráni állampolgároknak

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.06. 15:50

Azért mellé még a migrációs válsághelyzetet is meghosszabbították.

Koronavírus: Magyarország határozatlan ideig nem ad vízumot iráni állampolgároknak

Pénteken kora délután továbbra is úgy tudni: csak négy koronavírussal fertőzött személy van Magyarországon: köztük három iráni, egy pedig brit állampolgár – derült ki a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálására felállított operatív törzs sajtótájékoztatójából.

Elhangzott az is, hogy az operatív törzs javaslatára Magyarország

határozatlan ideig nem fog iráni állampolgároknak vízumot kiadni a koronavírusra tekintettel, illetve, hogy a kormány meghosszabbította szeptember 7-ig a tömeges migráció okozta válsághelyzetet.

Utóbbi azért lehet releváns a koronavírus kapcsán, mert a betegség miatt szintén határozatlan ideig nem engednek belépni új menedékkérőket a magyarországi tranzitzónákba. A tranzitzónákban egyébként a tájékoztatás szerint jelenleg 305-en tartózkodnak. 

Szintén az új intézkedések között szerepel, hogy a koronavírus elleni védekezéshez szükséges védőeszközök exportjához mostantól az operatív törzs engedélye szükséges.

Hogy vannak a koronavírusos betegek?

Röviden összefoglalva: egy kivétellel jobban. A két iráni férfi közül az egyik, akinek eleve alig voltak tünetei, már teljesen jól érzi magát. A másikuk, akin még főleg Iránban mutatkoztak a betegség tünetei, szintén jobban van,

ám ő a harmadik beteg, a barátnője miatt aggódik, aki mostanra belázasodott, köhög.

A negyedik betegnél, a debreceni brit férfinél csütörtökön vesekárosodásra utaló jelek voltak tapasztalhatóak, infúziós kezelést kapott, ma már ő is jobban van, életfunkciói javultak.

Ha kell, a rendőrség is előkerít

A koronavírus gyanúját egy páciensnél pénteken egy 18. kerületi szakrendelőben is megállapította egy háziorvos: emiatt az önkormányzat tájékoztatása szerint az épület második emeletét lezárták, fertőtlenítik, a váróban tartózkodók adatait felvették, a fertőzésgyanús beteget elkülönítették.

Az érintett egy holland állampolgár, akit egy szintén holland állampolgárságú ember is kísért, ám ő nem várta meg, hogy a mentők kiérkezzenek.

Emiatt utóbbi személyt a járványügyi szakértők keresik, és ha esetleg szükséges, a rendőrséget is bevonják a keresésébe. (FRISSÍTÉS: Valójában csak egy holland férfiról volt szó, ő pedig azóta önként jelentkezett a Szent László Kórházban.)

Arról is szó esett, miért volt szükséges tizenöt japán turistát elkülöníteni csütörtökön. Mint kiderült, közülük többen lázasak voltak, köhögtek, és miután Japán a koronavírus szempontjából veszélyes országok között szerepel, ezért elvitték őket kivizsgálásra.

Parázok, hogy koronavírusos vagyok, miért nem tesztelnek rá?

A sajtótájékoztatón többek közt felhívták a figyelmet arra:

a koronavírus-teszteket a betegek kérésére, megnyugtatására nem végzik el, ugyanis ezeket a betegek diagnosztizálására használják.

Utóbbi azért lehet érdekes, mert az Azonnalin is megírta Ercsey Dániel vendégszerzőnk, hogy gyanús tünetei és észak-olaszországi kollégája miatt a fertőzésre gyanakodott, de a mintavétel után, annak eredményének ismerete nélkül hazaküldték a Szent László kórházból. Ám még ellenzéki szakemberek szerint is csak annyi történt, hogy a kórházban betartották az ilyenkor szükséges protokollt. 

Jönnek a tájékoztató filmek

Dömötör Csaba államtitkár azt jelentette be a sajtótájékoztatón: tájékoztató kisfilmeket jelentet meg a kormány a koronavírusról az internetes oldalakon, újságokban, televízióban, ezek pedig a megelőzésre fognak összpontosítani, többek közt arra, hogy a kézmosás mennyire fontos a megelőzéshez.

Jelenleg egyébként a koronavírusról szóló kormányzati honlap szerint 39-en vannak karanténban az országban, míg eddig 269 koronavírus-gyanús mintát vizsgáltak meg. 

NYITÓKÉP: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek