Hamburgban tarolt a baloldal, az AfD kiesett

Szerző: Techet Péter
2020.02.23. 18:34

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Hamburgban tarolt a baloldal, az AfD kiesett

Vasárnap tartományi választásokat tartottak Hamburg városállamában (Bréma és Berlin mellett Hamburg is városként alkot egy önálló tartományt). A Hanza-várost hagyományosan a szociáldemokraták irányítják (2018-ig Olaf Scholz, jelenlegi szövetségi pénzügyminiszter állt a városállam élén), a baloldal a városban mindig is nagyon erős volt. Az utóbbi időben azonban a Zöldek sikeresen startoltak rá a hagyományos szocdem szavazókra ugyanúgy, mint a polgáribbakra, így az SPD-től és a CDU-tól is el tudtak sokakat hódítani. Az előzetes eredményeknek megfelelően

a mostani választások legnagyobb nyertese a zöldpárt lehet, amely majdnem tizenöt százalékot javítva huszonöt százalékra jött fel.

A szociáldemokraták megőrizték első helyüket, de az idei 37 százalék nyolc százalékospontos visszaesés. A harmadik baloldali párt, a Die Linke megőrizte korábbi eredményét: kilenc százalékkal marad bent a tartományi parlamentben.

A BALOLDAL FÖLÉNYESEN NYERTE A VÁLASZTÁST, AZ AFD ÉS A VELE TÜRINGIÁBAN KÖZÖSEN SZAVAZÓ PÁRTOK NAGYOT BUKTAK. KÉP: ARD TAGESSCHAU

A türingiai események, ahol egy liberális politikust tartományi kormányfőnek szavaztak meg a helyi kereszténydemokraták és AfD-sek, láthatóan kihatott Hamburgra. Mind a CDU, mind az FDP visszaesett: a CDU alig ugorta meg a tíz százalékot, az FDP pedig a bejutási küszöbön táncol.

A szélsőjobboldali AfD pedig ki is esett a tartományi parlamentből,

a hanaui rasszista terrortámadás után pár nappal tartott választáson a szélsőjobboldali erő összesen 4,7 százalékot szerzett csak.

A VÁLASZTÁSOK LEGNAGYOBB NYERTESE KATHARINA FEGEBANK, AKI A ZÖLDEKET VEZETI HELYBEN, MELLETTE A VÁROSÁLLAM SZOCDEM FőPOLGÁRMESTERE, PETER TSCHENTSCHER. FOTÓ: HAMBURGER ABENDBLATT

A városállam élén minden bizonnyal marad Peter Tschentscher vezetésével a szocdem-zöld kormány, a két pártnak az előzetes eredmények alapaján stabil (86 fős) többsége lesz a 121 fős parlamentben. A Katharina Fegebank vezette helyi Zöldek azonban a jelenleginél is nagyobb befolyásra és több pozícióra tarthatnak igényt.

A pontos eredményekre még várni kell késő estig, ugyanis a hamburgi választási rendszer elég bonyolult: a pártlisták között elosztva is le lehet adni öt preferencia-szavazatot (azaz elképzelhető, hogy egy ember akár öt különböző párt listáján is valakit beikszeljen).

NYITÓKÉP: Kilátás az Alsterra a hamburgi városházánál / Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek