Itt az ideje, hogy az ellenzék elhagyja a parlamentet!

Varsányi Bence

Szerző:
Varsányi Bence

2020.02.20. 11:02

Hadházy Ákos némi fáziskéséssel rájött arra, amire már pár éve kellett volna: az ellenzék az égegyadta világon semmit nem veszít azzal, ha kivonul az Országgyűlésből.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő újabb táblás akciója után közel kétmillió forint büntetést kapott Kövér László házelnöktől, mire Hadházy a Facebook-oldalán deklarálta, hogy „ezután egyszerűen – a minimális, legszükségesebb megszólalásokat kivéve – tényleg nem szabad, nincs értelme az ellenzéknek a parlamentben maradni”.

A képviselő felismerése üdvözlendő, viszont minimum nevetséges, hogy csak akkor esett le neki a tantusz, amikor gyermeteg akciójáért büntetést szabott ki rá az Országgyűlés akut munkásőr-nosztalgiában szenvedő, bajszos házmestere.

Szóval Hadházy úgy érzi, hogy a táblázás volt az ellenzék utolsó eszköze, amellyel élhetett a parlamentben, és most ezt csavarták ki a kezükből. 

Jelezném, hogy feliratos papírokkal szelfizni vagy belógatni a házelnök mögé nem minősül érdemi politikai teljesítménynek,

mérhető eredménye legfeljebb a publicitás, amelyet az akció után kap a képviselő a kormánykritikus lapoktól, pár vicces mém, meg egy fasza kis borítókép a képviselő úr Facebook-oldalára.

Értelme is nagyjából annyi van, mint amikor általános iskolában egymás hátára ragasztgattunk cetliket „Rúgj belém!” felirattal, csak mi mondjuk nem az adófizetők pénzéből űztük tevékenységünket. Parlamenti mémgyárosokat fizetni közpénzből pedig elég rossz alku, amikor az interneten rengetegen elvégzik ezt a nemes munkát jókedvből, ingyen és bérmentve.

Egyébként még ezek mellett is érteni vélem Hadházy felindultságát, amely talán infantilis akcióit is megmagyarázza: a nem kormánypárti politikusoknak hosszú évek óta semmi eszköz nincs már a kezükben, talán még a különböző bizottságokban lehet valamiféle munkát végezni, de ezen túl

a tehetetlenség és a kétségbeesettség érzése miatt csak gagyi performanszokra, hisztérikus felszólalásokra, száraztésztázásra és narancsosbuktázásra „kényszerülnek”.

Persze vannak annyira tehetségtelen és ötlettelen politikusok is, akiknek egyébként sem futná különbre, de Hadházy például pont a kreatívabb képviselők közé tartozik.

Nézzük viszont a dolog jó oldalát: bár lassú reakcióidővel és egy kétmilliós büntetésnek köszönhetően, de egy országgyűlési képviselő végre felismerte, hogy semmi értelme bemenni a parlamentbe!

Minek mennének be, ha az égegyadta világon semmiféle munkát nem tud végezni még az sem, aki egyébként akarna? Nyomkorászni a szavazógép gombjait? Szakadatlan orbánozással biodíszletként szolgálni Orbán demokrácia light-ját? Mert van fűtés és finom körözöttes zsemle a büfében?

Itt az ideje, hogy mindenki, aki komolyan veszi a Nemzeti Együttműködés Rendszere elleni küzdelmet, kivonuljon a magyar Országgyűlésből!

Na, nem úgy, mint Gyurcsányék tették pár éve, hogy a nagyívű kivonulást követően továbbra is felvegyék a fizetésüket, miközben kizárólag saját pártjukat építgették és semmit nem tettek a közért, majd az EP-választás sikere után újfent bementek ripacskodni.

Létezik egy élhető alternatíva, amelyről Gulyás Márton három éve, a Közös Ország Mozgalom idején beszélt és amelyet a napokban Vona Gábor is elkezdett szorgalmazni: tessék megszervezni az árnyékországgyűlést!

Ülésezzenek rendszeresen, legyen érdemi vita, olyan, amelyre a hivatalos parlamentben nincs lehetőség, és mondjuk küldjenek be hetente mindig mást, aki prezentálja közös állásfoglalásukat a különböző ügyekben a bent egyedül malmozó és saját magukat megtapsoló fideszes napközis szakkörnek.

Mit veszíthet ezzel az ellenzék? Konkrétan semmit.

Az árnyékparlamentnek bőven lenne publicitása, a kormánypártok ennél jobban már úgysem tudják lemunkakerülőzni őket, az ellenzéki adófizetők sem éreznék úgy, hogy a kivonulással csak a munka megúszására megy ki a játék, körözöttes szendvics pedig máshol is kapható.

Dolgozzanak a felsőházi teremben vagy mindig más magyarországi településen, ahogy Vona javasolta, de felőlem ülésezhetnek a nappalimban is, csak hagyják, hogy a fideszesek nevetség tárgyává váljanak egyedül a parlamentben – ők pedig dolgozzanak, és dolgozzanak szívvel-lélekkel.

Valóban katartikus élmény lenne, hát még így, hogy a Nemzet Bajsza inspirálná!

Olvasnál még Varsányi Bencétől az Azonnalin? Ide kattints!

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója
Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek