Unod a családot? Már el is kezdheted szervezni, hova lépsz le!

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.27. 18:52

Így év végén talán nincs is jobb annál, mint megnézni, hova meneküljünk hosszúhétvégézni. Az idei rossz hír az, hogy a legizgalmasabb lehetőségek Bécsből érhetők el, a jó az, hogy azok viszont nagyon izgalmasak.

Unod a családot? Már el is kezdheted szervezni, hova lépsz le!

Ahogy az ünnepekkor általában, úgy idén is összeállítottunk nektek egy javaslatcsomagot arra az esetre, ha te is azok közé tartozol, akik a legjobbnak tartják már az év elején lelépni pár napra Magyarországról. Télen utazni amúgy is remek ötlet a világ nagyrészére: ha az ember el tudja fogadni, hogy fel kell öltöznie a városnézéshez, általában még a legelturistásodottabb városokban sem kell elviselhetetlen tömegtől tartania, ráadásul a repjegyek is jóval olcsóbbak, mint főszezonban.

A fapadosok rajongóinak az a rossz hírünk, hogy bár a két itthon is nagyban dolgozó légitársaságnak idén is lett pár jó úticélja, sajnos közben megjelent a képben Bécs is. Ha viszont lenyeljük, hogy el kell mennünk Bécsig, (vagy valahol Nyugat-Magyarországon lakunk), akkor onnan is van pár elég jó ajánlat azon kívül is, hogy nemzeti tragédiaként oda került át a Ryanair közvetlen járata Marrákesbe. Fontos szempont volt a lista összeállításánál, hogy tényleg ne legyen annyira drága, ezért bármennyire is vonzó a Wizz három oroszországi úticélja, a 20 ezer forint feletti vízum eleve ellehetetleníti a könnyű hosszú hétvége lehetőségét.

Mutatjuk a legjobbakat!

Bordeaux (Budapestről)

Kezdjük ott, hogy mivel a Ryanair és a Wizz is repüli az elsőre leginkább a boráról ismert francia várost, ezért most télen simán ki lehet hozni a teljes repülést 10 ezer forint alatti összegből.

Mivel Franciaországról van szó, értelemszerűen minden másra sok pénzt kell fordítani, viszont mivel továbbra is Franciaországról van szó, bőven meg is éri.

Egybehangzó beszámolók szerint ebben a városban is az utcán csámborogni éri meg a leginkább, számtalan építészeti látványosság van Bordeaux-ban, de ott a bormúzeum, és persze a töménytelen művészet is.

Azért érdemes figyelni a költségekre, hiszen a párizsihoz közelítő árakba lehet belefutni: egy korsó sörért (igen, tudjuk, Franciaországban nem iszunk sört, de ez fontos viszonyítási alap) nagyjából 2000 forintnyi eurót fizetünk vendéglátóhelyeken, egy közös étkezést pedig a középkategóriás éttermekben is felejtsük el 10 ezer forint alatt, úgyhogy Bordeaux-ban a legnehezebb kevés pénzt költeni innen.

Poznań (Budapestről)

A budapesti fapadosok talán legfájóbb dolga volt Lengyelország szinte teljes ignorálása: Varsó eddig is volt, Krakkóba úgyis mindenki autóval megy, de a legtöbben nem is tudják, hogy Lengyelország amúgy ezeken a városokon túl is jó hely. Sőt, ezeken a városokon túl is egy csomó érdekes dolog van ott, ami persze el is várható egy ekkora országtól. Ott van például a Ryanairhez végre bekerült az ország északkeleti részén fekvő Poznań.

Tipikusan az a középváros, ami Magyarországról rettentően hiányzik: félmillióan laknak benne, és a színes főtéren kívül is vannak ott dolgok, amik miatt nem tűnik kidobott időnek egy hétvége.

Például egy a legendásan jó hangulatú poznańi focimeccsek közül.

Az áraktól sem kell félni: kicsit drágább, mint Budapest, de ez is inkább a forint fantasztikus teljesítményének köszönhető. Ez azt jelenti, hogy egy korsó sör (itt már nem eretnekség, sőt!) 700 forint körül jön ki, egy átlagos étteremben pedig jól lakhat két ember 8000 forintért. 

Jöjjön a végére a repjegy: februárban 10 ezer forint alatt megvan ez is!

Odessza (Budapestről)

Egy percig sem akarjuk tagadni, hogy mi itt az Azonnalinál nagy rajongói vagyunk a posztszovjet térségnek. Ukrajna pedig az egyik legposztszovjetebb a sok közül, amihez szinte furcsa is elképzelni, hogy ennek az országnak van homokos tengerpartja! Az más, hogy a télen általában három-négy fok között mozgó időjárásban nem fogunk strandolni, viszont megnézhetjük helyette a legendárium szerint rettenetesen kemény odesszai éjszakai életet, de akár Puskin életének egy részébe is betekinthetünk a Puskin Múzeumban.

Vagy persze dőzsölhetünk, hiszen Ukrajnának még az egymilliós Odesszánál sokkal nyomorultabb helyein is vannak jó éttermei, és bár a hrivnya erősödött valamit, még mindig azon kevés helyek egyike, ahol lehet vagánykodni a forinttal. Sör stabilan 500 forint alatt, étterem két személyre 7000 forint alatt.

Augusztustól a Ryanair is repül oda, addig csak a Wizz, ami viszont a téli hónapokban alig több, mint 10 ezer forintért kijön.

Tallinn (Bécsből)

Jön a bécsi blokk! Itt van rögtön Észország fővárosa, amit csak áprilistól érhetjük el onnan, de annyira régi elmaradása már a fapadosoknak bármelyik balti állam, hogy már most érdemes jegyeket foglalni. Tallinn óvárosa a világörökség része, ennek megfelelően tökéletes hozzá, hogy teleszórjuk az Instagramot idegesítő utazós képekkel.

A hírek szerint Tallinn legnagyobb látványossága igazából nem is a város, hanem az Oroszország közelségét meghazudtolóan jófej emberek.

Magyarországhoz képest drága helyről beszélünk, tulajdonképpen Nyugat-Európáról: 14 ezer forint a kétfős étkezés, 1300 körül a sör. Mivel szinte az egész környék friss, a repjegyek is csak viszonylagosan olcsók: 30 ezer alatt általában megvan az első pár héten a Ryanairnél.

Kisinyov (Bécsből)

Jöhet az igazi hardcore: hát ki ne nézné meg, mit tud Európa legszegényebb országának fővárosa? Moldova már csak politikai helyzete (vagyis inkább kilátástalansága) miatt is érdekes, de úgy általában érdemes oda bárkinek elmennie, aki nem akar értelmetlenül hosszú utat megtenni Közép-Ázsiáig, de mégis akarja látni, milyen is az, amikor tulajdonképpen minden a boldog és békés élet ellen van.

Emellett persze kicsit gazdagnak is érezhetjük magunkat, hiszen egy sör ötszáz, egy kétszemélyes étkezés 7000 forint alatt van. Eljutni oda a Wizz-zel lehet, átlagosan 20 ezer forint alatti összegből.

Jereván (Bécsből)

Örményország meghódítása az egyik legirigylésreméltóbb dolog Bécsből, de persze mi most épp közel sem vagyunk olyan viszonyban az örményekkel, hogy mi kapjuk meg Jerevánt.

A Kaukázus Grúzia mellett legizgalmasabb országa már csak a felette tornyosuló hegyek miatt is jól néz ki, de mivel a világ egyik legrégebben lakott településéről beszélünk, történelmi érdekességek is vannak ott.

Így aztán egyszerre kaphatunk szép mecseteket, számtalan felekezet templomait, és persze minden jellemzőjét a szovjet nagyvárosoknak is.

Ahogy a térségben illik, Jerevánban is nehéz igazán kiköltekezni még úgy is, hogy az örmények legendásan szeretik lehúzni a turistákat. Egy korsó sörért átlagosan 400 forintot sem kell fizetni, enni 7500 forint körüli összegből fogunk tudni. A Wizz repüli március közepétől, egyelőre nagyjából 30 ezer forintból meg lehet úszni az utazást, ami a tavasz stabil érkezésével egyre több lesz.

FOTÓK: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek