Hiányzik-e a Néppártban valakinek a Fidesz? Megkérdeztük a fejeseket!

2019.11.21. 18:45

Szerdán és csütörtökön Zágrábban tartott kongresszust az Európai Néppárt. A jobbközép pártcsaládban a Fidesz fel van függesztve az illiberális intézkedései miatt, ezért a rendezvényen sem volt jelen. Megkérdeztük a kongresszuson összegyűlt delegáltakat: hiányzik-e nekik a Fidesz, és mit kéne csinálniuk Orbánéknak, hogy teljes joggal visszavegyék őket. Videó.

Az RMDSZ, a KDNP és a magyarellenességéről ismert Traian Băsescu volt román államelnök is kiállt a Fidesz mellett, mikor az Azonnali arról kérdezte őket: hiányzik-e nekik a Fidesz a Néppárt zágrábi kongresszusáról, amelyen a magyar kormánypárt azért nem vett részt, mert illiberális intézkedéseik miatt fel vannak függesztve, így sem felszólalni, sem szavazni nem tudtak volna.

„Speciális kapcsolatom van az önök miniszterelnökével. Nem mondhatom neki azt, hogy Viktor, menj ki a Néppártból!”

– mondta széles mosollyal az Azonnali kérdésére Traian Băsescu volt román államelnök, akitől némileg meglepő ez a kijelentés annak fényében, hogy szerinte nemcsak, hogy a Tiszáig tart Románia, de korábban a Fideszt Sztálinhoz is hasonlította. (Bővebb interjúnk Băsescuval a hétvégén lesz olvasható az Azonnalin.) A Fidesszel és hátországával kiváló kapcsolatot ápoló Janez Janša SDS-es szlovén exminiszterelnök is támogatólag nyilatkozott, bár főleg azért, mert a Fidesz az egyik legerősebb nemzeti párt a Néppártban, rendre a legjobban szerepel a nemzeti parlamenti választásokon.

Nem meglepő, hogy Orbán mellett foglaltak állást az RMDSZ-esek is. Vincze Lóránt EP-képviselő reménykedik benne, hogy Orbánék hamarosan ismét teljes jogú tagok lesznek, a párt örök medveügyi illetékese, a Hargita Megyei Tanácsot elnöklő Borboly Csaba pedig úgy érzi: a Fidesz akkor is jelen van, amikor valójában nincs. Hiányzott a Fidesz a KDNP-s Nacsa Lőrincnek is, aki EP-képviselő párttársával ellentétben érdemben szóba állt az Azonnalival.

A Néppárt Orbán-kritikus szárnyából litván és szlovák delegáltakkal beszélgettünk, valamint igen diplomatikusan nyilatkozott David McAllister, az EP külügyi bizottságának német CDU-s elnöke és Esther De Lange újonnan megválasztott holland néppárti alelnök is. 

Voltak, akik azt hozták fel, hogy a fideszesek 1989-ben még harcoltak a szabadságért, most pedig belemennek az oroszok játszmáiba,

de a CEU-törvényt is emlegették, mikor arról kérdeztük őket: min kéne változtatnia a Fidesznek, hogy ismét teljes jogú Néppárt-tag lehessen.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek