Az Európai Űrügynökség kimaradna a csillagok háborújából

Szerző: Pintér Bence
2019.09.29. 09:15

Az új Európai Bizottság erősítené a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását.

Az Európai Űrügynökség kimaradna a csillagok háborújából

Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott, hamarosan hivatalba is lépő elnökének megvannak a tervei az űrrel kapcsolatban: mint egy megbízólevélből kiderült,

von der Leyen erősítené a védelmi ipar, a biztonságpolitika és az űrkutatás összefonódását,

erről írt legalábbis a belső piacért felelős biztosjelöltnek, a francia Sylvie Goulard-nak – külön főigazgatóságot is létrehoznának az ügy érdekében.

Az EU-tól ugyan függetlenül, de azzal nagyon sok ponton összefonódva Európai Űrügynökség (ESA) vezetője, Jan Wörner szerint azonban még annak ellenére is hiba militarizálni az űrt, hogy ez a trend egyre erősebb manapság a világhatalmak között – írja a Politico.

Wörner nagyon reméli, hogy nem lesz „csillagok háborúja”, és kiemelte, hogy az ESA-t békés szándékokkal alapították.

Szerinte hatalmas probléma, hogy mindenki úgy tekint az űrre, mint egy helyre, ahol tovább lehet folytatni a fegyverkezési versenyt.

Novemberben egyébként találkoznak az ESA munkájában részt vevő 22 ország miniszterei, a találkozón arról fognak dönteni, hogy milyen új, és már meglévő projektekre költsék azt a 10,3 milliárd eurót (nagyjából hárombillió-négyszázötvenötmilliárd forintot), amit a tagországok tettek félre az ESA-nak.

Wörner szeretné, ha az űrbiztonságra – tehát például az űrszemét eltávolítására – is koncentrálnának, de a valóságban eddig főleg olyan projekteket támogattak szerinte, amelyek gyorsan megtérültek az országok gazdaságai számára.

FOTÓ: ESA

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek