Ez a videó megmutatja, hogy népesítheti be az emberiség a galaxist

Szerző: Pintér Bence
2019.06.28. 17:38

Mi a leghatékonyabb módja a galaxis benépesítésének? Az Európai Űrügynökség válaszol.

Ez a videó megmutatja, hogy népesítheti be az emberiség a galaxist

Több tízmillió év – jelenlegi tudásunk alapján legalább ennyi idő kéne hozzá, hogy az emberiség belakja a Tejútrendszert, a galaxist, ahol élünk. És ez, bár soknak tűnik, valójában egyáltalán nem sok idő.

A NASA által szervezett Globális Pályaoptimalizálási Verseny idei feladata az volt, hogy a versenyző csapatok találják meg a lehető leghatékonyabb módszert szűkebb pátriánk benépesítésére.

A versenyt a kínai csapat nyerte ezzel a megoldással, de a legszebb videót a harmadik helyezett Európai Űrügynökség csapata készítette el. Mutatjuk:

A fehér pöttyök olyan feltételezett csillagokat jeleznek, amelyek körül lakható bolygók keringenek a versenykiírás szerint, a színes csíkok pedig azokat az utakat, amelyeket a generációs űrhajóknak meg kell tenniük – a kiírás szerint ugyanis sem a fénysebességnél gyorsabb utazás nem lehetséges, illetve féregjáratokon keresztül sem lehet utazni. A kiírás tehát annyira nem sci-fi, csak azt feltételezi, hogy az emberiségnek olyan űrhajói vannak, amelyekkel a mai sebességekkel tudnak utazni telepesek generációi.

A kiírás különleges feltételei miatt az itt vázolt lehetőségek nem feltétlenül realizálódnak majd, de az mindenestre érdekes a Gizmodo szerzője szerint, hogy kilencvenmillió év alatt simán be lehet járni a galaxis nagy részét. Ez persze elég soknak tűnik, de ha azt nézzük, hogy a galaxisunk 13 és félmilliárd éves, akkor máris láthatjuk, hogy ez galaktikus léptéket nézve nem sok idő. Avagy továbbra is áll a kérdés, amit Fermi-paradoxonként ismerünk: ha ilyen öreg az univerzum, és ilyen könnyen lehet benne terjeszkedni, akkor mégis hol vannak az idegenek?

FOTÓ: A videóból

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek