Most már a Zöldek EP-frakciójába lépne be az olasz Öt Csillag

Szerző: Illés Gergő
2019.09.07. 08:53

Azzal, hogy az öt csillagosok már nem kormányoznak együtt Salvinivel, már a zöldeknek is elfogadhatóak lettek. Akiknek egyébként nem jönne rosszul a tizennégy új, olasz képviselő.

Most már a Zöldek EP-frakciójába lépne be az olasz Öt Csillag

Az európai parlamenti Zöldek frakciója kész tárgyalásokat folytatni az Öt Csillag Mozgalommal arról, hogy a nagyobbik olasz kormánypárt csatlakozzon a zöld frakcióba az új Európai Parlamentben – mondta a Politicónak Philippe Lamberts, a zöld frakció társelnöke pénteken.

Nehéz őket hova tenni

Lamberts szerint addig szóba sem kerülhetett az Öt Csillag felvétele a frakcióba, amíg a párt együttműködött a szélsőjobboldali Legával.

„Az Öt Csillag Salvinivel együttes kormányzása teljes akadályt jelentett. De ez az akadály már elgördült, így készek vagyunk tárgyalni”

– fogalmazott Lamberts, akinek a jelek szerint a szélsőjobbal való együttműködés a fő félelme, hiszen januárban pont az Azonnalinak mondta, ha az LMP kooperál a Jobbikkal, akkor a pártot kirúgják az Európai Zöldek sorai közül.

Az Öt Csillag Mozgalom maga is euroszkeptikus csoportosulásként kezdte tíz évvel ezelőtti megalakulásakor, ráadásul egyik legfőbb ígéretük volt a líra visszavezetése az euró helyett (amiből a kampányfilmjük szerint többet lehet vásárolni, hiszen a lírán nagyobb címletek vannak). Az előző Európai Parlamentben a balpopulista párt furcsa módon a Nigel Farage-féle Szabadság és Közvetlen Demokrácia frakciójában ült, a brexitpárti-jobbos UKIP mellett a másik nagy erőként.

Farage – aki az idei EP-választásokat is megnyerte új, Brexit Párt nevű szervezetével az Egyesült Királyságban – ugyanakkor már nem trombitált össze új frakciót, az Öt Csillag pedig pártcsalád nélkül maradt. Nem csoda, hiszen az olasz kormánypártot nehéz is hova tenni a bal-jobb-skála alapján szerveződő európai parlamenti patkóban. Beppe Grillóék ezért még tettek is egy elkeseredett próbálkozást, hogy saját EP-frakciójuk legyen,

néhány európai párttal együtt rendszer- és elitellenes csoportosulást szerettek volna alakítani.

Ehhez ugyanakkor sosem lett elég partnerpártjuk és emberük, így maradt az EP-ben teljes politikai perifériára kerülést jelentő pártcsalád-nélküliség.

Salvini után megtört a jég

Ezt épp a Salvini és az Öt Csillag között köttetett kormánykoalíció vége szüntette meg: mikor a volt belügyminiszter mondvacsinált okkal kiszállt a római kormányból, hogy aztán egy új választáson majd az újfasiszta Olaszország Testvéreivel alkosson kormányzóképes többséget, az Öt Csillag túljárt Salvini eszén. Inkább

megállapodtak az olasz mainstreambe tartozó balközép Demokrata Párttal egy új kormánykoalícióról, így az egyre népszerűbb Giuseppe Conte miniszterelnök folytathatta kormányzását.

Ezzel a lépéssel az Öt Csillag kikerült az európai elszigeteltségből, és már arról is szó volt, hogy a Macron-féle Renew Europe liberális frakciójába ülne be Luigi di Maio olasz külügyminiszter pártja (itt már bepróbálkoztak egyszer az olaszok 2017-ben, de akkor Guy Verhofstadt nemet mondott rájuk). Ezt a felvetést egyébként mind az Öt Csillag, mind a Renew Europe csoportja visszautasította, és való igaz, hogy di Maio-éknak balpopulistaként elég kevés közös pontjuk van a piacpárti, a nagyvállalati lobbitól sem visszariadó liberálisokkal.

Olaszokkal pótolnák ki a kiesett briteket és skótokat

Annál inkább vannak közös témák a most felmerülő Zöldekkel, a tárgyalások létét pedig egy Öt Csillag-beli tisztségviselő is megerősítette, aki szerint „komoly, hűséges és konstruktív” párbeszédet fognak folytatni a csatlakozásról. Ráadásul a párt már az előző ciklusban is megmutatta, sokban egyezik a Zöldek álláspontjával, és a klímavédelem, a megújulók, a megszorításellenesség és az organikus gazdálkodás területén sokat is tett a Zöldeknek fontos témákért.

Mindenesetre Bas Eickhout holland zöld képviselőnek, egyúttal az Európai Zöldek EP-választási társ-csúcsjelöltjének vannak fenntartásai az olaszok csatlakozásával kapcsolatban: szerinte „az ő döntésük volt a szélsőjobbal való kormányzás, és az ő döntésük volt a Farage-zsal való együttműködés is” az előző ciklusban.

„Azt kérdezik, boldog vagyok-e [emiatt]? Nos, nem ez az a kifejezés, amit használnék”

– panaszolta a zöld politikus, akivel már a Budapest-Bécs railjeten az Azonnali is interjúzott.

Mindenesetre a Zöldeknek, akik éppen a Salvini-féle szélsőjobbos frakciót megelőzve lettek a negyedik legnagyobb pártcsalád, nem jönne rosszul a tizennégy csatlakozó olasz képviselő: a brexit után a pártcsoportból távoznia kell tizenegy brit zöld és skót nemzeti párti képviselőnek is, ezt az űrt pedig di Maioék segíthetnek betömni annak érdekében, hogy ne csússzanak újból a szélsőjobb mögé az EP-ben.

BORÍTÓKÉP: Movimento 5 Stelle / Cagliari

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek