Egy homoszexuális jogász is bejelentkezett Tunézia elnöki pozíciójára

Szerző: Tóth Eszter
2019.08.13. 11:13

A liberális Mounir Baatour bejelentette, hogy indul a tunéziai elnökválasztáson novemberben, de az ottani melegek se mind örülnek ennek.

Egy homoszexuális jogász is bejelentkezett Tunézia elnöki pozíciójára

Megméretteti magát a tunéziai elnökválasztáson Mounir Baatour, egy nyíltan homoszexuális jogász, a liberális párt vezetője. Miután hosszú betegséget követően elhunyt Beji Caid Essebsi, Tunézia első szabadon választott elnöke, idén újra megindul a verseny a pozíció betöltéséért.

Míg a korábbi elnök a nők helyzetének javítását tűzte a zászlajára, megteremtve többek között a lehetőséget a muszlim nők számára, hogy más felekezethez tartozó férjet válasszanak, a legtöbb társadalmi kérdés még mindig erősen tradicionális megítélés alá esik az országban.

Az azonos nemű párok együttlétéért például három évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Baatour, aki a Shams nevű nonprofit szervezet társalapítójaként négy éven át kampányolt a homoszexualitás dekriminalizálásáért, a Reutersnek adott interjújában elmondta, fontosnak tartja, hogy megnyissa a melegjogokról szóló diskurzust az országában – derül ki a France24 cikkéből.

„Azt látom, hogy nincs fejlődés Tunéziában ebben a tekintetben: nincs olyan politikus, aki képviselné ezeket az ügyeket és véleményem szerint

én vagyok a legmegfelelőbb személy arra, hogy megváltoztassam a tunéziai társadalmat.”

Nem mindenki ért vele egyet. Az LMBTQ-közösség több csoportja is veszélyforrásként tekint az állítása szerint éppen őket képviselő aktivistára. Tizennyolc ilyen szervezet nyújtott be petíciót, melyben ellenzik Baatour jelöltségét.

A politikust 2013-ban három hónapra bebörtönözték elkövetett szodómia vádjával egy tizenhét éves fiúval való affér miatt, de ezt azóta is tagadja. Baatour az arab világ történetének első meleg elnökjelöltje.

FOTÓ: Wikipedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek