Ugandában több aranyat találtak, mint amennyit az egész történelem során eddig kibányásztak

Szerző: Balogh Gábor
2022.07.06. 17:52

Minden idők leghatalmasabb aranykészletének kitermelését kezdik meg hamarosan Ugandában.

Ugandában több aranyat találtak, mint amennyit az egész történelem során eddig kibányásztak

A kormány bejelentése szerint a legfrissebb kutatásokból az derült ki, hogy a kelet-afrikai országban mintegy 31 millió tonna aranyércet rejt a föld mélye. A bányászatért felelős miniszter nagyjából 320 ezer tonnára becsüli a nyersanyagból kinyerhető tiszta aranyat. Ez hozzávetőleg 12 ezer milliárd dollárnyi értéket jelent.

Az iparág nemzetközi szervezete, az Arany Világtanács becslése szerint az emberiség története során eddig összesen mintegy 205 ezer tonna aranyat termeltek ki, ennek nagy része ma is forgalomban van.

A most feltárt ugandai készlet tehát nagyobb, mint amennyi arany az egész világon létezik.

A hatalmas ásványkincs készlet kitermelésére egy kínai cég kapott megbízást. A Wagagai Company 21 évre vette bérbe a lelőhelyeket, a bányákban a munka a tervek szerint 2023 nyarán kezdődik meg.

Az ugandai kormány fontosnak tartja azt is, hogy a tipikus afrikai gyakorlattal szemben a kitermelt aranyércet helyben dolgozzák fel. Yoweri Museveni elnök egyenesen „bűnözőknek” nevezte azokat, akik a nyersanyagot egyből exportálják.

A hatalmas lelőhely azonban nem jelent automatikusan ugyanilyen nagy volumenű kitermelést. Az ugandai aranyat igen nehéz a felszínre hozni, így az országban évente mindössze 2500-3000 tonna aranyat bányásznak ki. 

NYITÓKÉP: ugandai aranybányászok, fotó: Wikimedia Commons/Rokundo Joshua

Balogh Gábor
Balogh Gábor Az Azonnali újságírója

Kismartontól Gyimesbükkig, Árvától Pancsováig, a Scootertől a Slayerig, az Ismerős Arcoktól a Honeybeastig, Nyirőtől Spiróig, Reményik Sándortól Závada Péterig, az öreg Jászi Oszkártól a fiatal Szekfű Gyuláig, az Újpesttől...csak az Újpestig.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek