Hétvégén még szlovák államfő volt, hétfőn már saját pártot alapított

2019.06.18. 17:55

Andrej Kiska felforgatja az ellenzéki térfelet Szlovákiában a napokkal az új államfő, Zuzana Čaputová beiktatása után bejelentett új, centristának beharangozott pártjával. Az Azonnali elmagyarázza, miért.

Hétvégén még szlovák államfő volt, hétfőn már saját pártot alapított

Hónapok óta tartó sajtóbeli találgatások után hétfő délután bejelentette Andrej Kiska volt szlovák köztársasági elnök, hogy pártot alapít Az Emberekért (Za ľudí) néven. A volt államfő – aki pont múlt hétvégén adta át amúgy az elnöki tisztséget Zuzana Čaputovának – a Besztercebányán tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az új párt célja a jelenlegi Smer-Híd-SNS koalíciós kormány leváltása. 

Kik vannak benne, és lehet-e sikerük?

Kiska hangsúlyozta, hogy ugyan az ő ötlete volt a párt megalakítása, és az emberek az ő személyéhez kötik azt, de a párt nem az ő személyes céljait hivatott megvalósítani, hanem egy olyan politikai közösségét, amelyek a passzív szavazókat próbálják megszólítani, illetve magát a centrumban pozícionálja. A párt alapítói között ott van Jana Žitňanská korábbi konzervatív-liberális EP-képviselő, Juraj Šeliga, a Kuciak-gyilkosságok után életre hívott Tisztességes Szlovákiáért korábbi szóvivője, Mária Kolíková korábbi igázságügyi államtitkár, valamint Michal Luciak, Kiska korábbi belpolitikai tanácsadója.

A párt elnöke részletes programját szeptemberre ígérte, érdekes fejlemény, hogy ennek kidolgozásában részt vesz Iveta Radičová, a 2010 és 2012 között kormányzó jobbközép miniszterelnök is.

EZ A FELMÉRÉS MÉG AKKOR KÉSZÜLT, AMIKOR MÉG NEM JELENTETTÉK BE A KISKA-PÁRTOT, DE MÁR TUDNI LEHETETT, HOGY ALAKULÓBAN VAN VALAMI ILYESMI: EZEN A KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁSON A VOLT ELNÖK PÁRTJÁT 6,2 SZÁZALÉKRA MÉRTÉK. FORRÁS: EE

Mózes Szabolcs az Új Szóban megjelent véleménycikkében azt írta, hogy az új párt nem légüres térbe érkezik, egy alap, 6-10 százalék közötti támogatást már azonnal biztosít az elnök személye, és érdekes lesz figyelni, hány százalékot fog elérni a párt 2020 márciusában, a parlamenti választásokon. Mózes hozzátette, hogy a legutóbbi EP-választásokon a pragmatikus centrumpártok gyengültek Szlovákiában, illetve a volt államfő népszerűségét is kikezdték az elmúlt évek politikai játszmái: „Kiska több érdekes és hiteles személyiséget is a csapatában tudhat, ám az új párt legfőbb devizája a pártelnök-alapító személye, akinek népszerűségét viszont kikezdték az elmúlt évek harcai, ám még mindig az egyik legelismertebb szlovák politikus.”

Robert Fico, a kormányzó Smer-SD elnöke, Szlovákia korábbi, a Kuciak-gyilkosság után lemondani kényszerült kormányfője az ellenzék problémájának tekinti a volt államfő új pártját: „Nekem Kiska úr egyáltalán nem jelent semmit. Úgy gondolom, hogy így tekintenek rá a Smer-SD párt választói is. Minket egyáltalán nem izgat, nem törődünk vele. Ez a liberálisok, az ellenzék problémája, a Smert egyáltalán nem érinti.” A pártelnök ismét bírálta Kiskát korábbi repülős botrányai miatt, illetve mert elnöki ideje alatt nem fogadta egy nagyobb ország vezetője sem. A kormánykoalíció egy másik pártjának, a Híd elnöke, Bugár Béla szerint Kiska pártjának megalakulása nem újdonság, hiszen még elnökként dolgozni kezdett ezen, és „legalább egy hónapja tudjuk, hogy saját pártja lesz”. 

Az ellenzéki térfél uralásáért megy a harc

Tokár Géza felvidéki politológus telefonban az Azonnalinak elmondta:

Andrej Kiska pártja hiába a bizonytalanokat kívánja megszólítani, a közvélemény-kutatások bizony azt mutatják, hogy a Za l'udí az ellenzéki szavazókat tudja elérni.

A legnagyobb kérdés szerinte, hogy az elkövetkezendő egy évben melyik ellenzéki párt – az új elnököt is adó Progresszív Szlovákia? a jobboldali-liberális Szabadság és Szolidaritás? a jobboldali populista Egyszerű Emberek? a kereszténydemokrata KDH? – tud majd vezető erővé válni és miniszterelnök-jelöltet állítani.

Tokár szerint Kiska pártja a magyar pártokra (azaz a Bugár Béla vezette Hídra és a Magyar Közösség Pártjára) nem jelent veszélyt, annak ellenére, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a Hídból páran átlépnek a pártjába, de szerinte ez nem fog tömeges szavazói elvándorlással járni. A politológus szerint a magyar pártoknál a legnagyobb problémát továbbra is a politikai elitjük tehetetlensége és pártstruktúrájuk leépülése jelenti, ami miatt a szlovákiai magyarok inkább otthon maradnának a szavazás napján.

Andrej Kiska 2014-ben független jelöltként nyert a szlovák elnökválasztáson, ahol a második fordulóban Robert Ficót, az akkori szociáldemokrata miniszterelnököt győzte le. Elnöksége során főleg azzal került a hírekbe, hogy a szlovák politikai elitet kritizálta, egyik legsúlyosabb állítása az volt, hogy a szlovák maffiát állami tisztségviselők védik, ez az oka annak, hogy nem indítanak eljárásokat a korrupciógyanús esetekben. A politika előtt Kiska pénzügyi vállalkozóként és filantrópként tevékenykedett, amíg 2012-ben be nem jelentette, hogy indul az elnökségért. 

FOTÓ: Za ľudí / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek