Tárgyalásra sem méltatja Oroszország a fogva tartott ukrán tengerészek ügyét

Szerző: Tóth Eszter
2019.05.13. 16:33

Moszkva szerint nekik az ENSZ bizony nem diktál.

Tárgyalásra sem méltatja Oroszország a fogva tartott ukrán tengerészek ügyét

Az ENSZ keretei között működő Nemzetközi Tengerjogi Törvényszék tárgyalja a Kercsi-szorosban tavaly novemberben őrizetbe vett huszonnégy ukrán tengerész és három ukrán hadihajó ügyét. A hajókon az orosz haditengerészet ütött rajta az Azovi-tengert és a Fekete-tengert összekötő útvonalon. Ukrajna meghallgatására 2019. május 10-én került sor a hamburgi székhelyű bíróságon – írja a Radio Free Europe.

Mivel az incidens a Krím partjaihoz közel történt, Moszkva álláspontja szerint a hajók illegálisan léptek orosz felségvizekre.

Ukrajna viszont a hatályos nemzetközi egyezményekre hivatkozva illegitimnek tekinti Oroszország fennhatóságát a Krím-fésziget és a Kercsi-szoros felett. Brüsszel már januárban ismételt felhívást intézett Moszkvához az illegálisan őrizetbe vett foglyok szabadon engedését sürgetve. 
Áprilisban a legfejlettebb országokat tömörítő G7 külügyminiszterei is feltétlen támogatásukat fejezték ki Ukrajna számára, hangsúlyozva az ország területi integritását, az orosz offenzívát pedig a nemzetközi jog megsértésnek titulálták. 

A több irányból érkező nyomás ellenére Oroszország a hamburgi tárgyalásokon sem képviseltette magát,

ezzel is demonstrálva, hogy az Egyesült Nemzetek Szövetségének szerintük nincs alapja bírálni katonai akcióit. 

A történtek tovább mélyítik az ellentéteket, melyek a Krím megszállása óta feszülnek a két ország között és tavaly egy időre a hadiállapot bevezesére sarkallták Ukrajnát. Petro Porosenko leköszönő elnök háborús foglyokként hivatkozott az őrizetbe vett hajósokra. Elmondása szerint mindez újabb bizonyíték arra, hogy Oroszország semmibe veszi az emberi jogokat.

Végső döntés várhatóan május 25-én születik az ügyben. 

FOTÓ: Wikipedia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek