Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Szerző: Kósa András
2022.07.02. 10:24

Ez jelenleg a leghosszabb híd Európában, amit még a Krím annexiója után építettek és az ukránok nagyjából azóta szeretnék lerombolni. Mára a fegyvert is megkapták hozzá Amerikából.

Videó: füstködbe borítják az oroszok a Krímbe vezető hidat, hogy nehezebb legyen lebombázni

Rövid videót tett közzé Twitter oldalán Michael MacKay kanadai veterán, katonai szakértő, amiben az látszik, hogy az orosz szárazföldet a Krím félszigettel összekötő Kercsi hidat füstköddel próbálja a levegőből nehezen láthatóvá tenni az orosz hadsereg. Ez csak arra utalhat, hogy az oroszok mostanra komolyan tartanak a híd lerombolásától.

A félelmek nem is alaptalanok, ugyanis Ukrajna mára megkapta az Egyesült Államoktól azt a HIMARS-nak nevezett rakétarendszert, amivel képes lehet a híd támadására.

A HIMARS teherautóra szerelt állványról indítható célra vezérelt rakétákkal működik, melyek hatótávolsága akár 500 kilométer is lehet. Ezzel a fegyverrendszerrel már valóban komoly veszély fenyegeti a létesítményt, kérdés, egy lézer vezérlésű rakétával szemben mekkora védelmet tud nyújtani a füstköd.

A Keresi szoros felett átívelő hidat a Krím 2014-es megszállása után kezdte el építeni Oroszország, hogy szárazföldi összeköttetést teremtsen a félszigettel. Az autóforgalom 2018-ban indult meg rajta, vonatok pedig 2020 óta kelhetnek át a hídon. 18,1 kilométeres hosszával ez Európa jelenleg leghosszabb hídja és stratégiai jelentősége miatt – a Krím ellátása lehetetlen lenne nélküle – az ukránok a háború kitörése óta szeretnék lerombolni.

NYITÓKÉP: Rosavtodor, Wikimedia Commons

Kósa András
Kósa András Az Azonnali főszerkesztője

A belpolitikán kívül külpolitikával és uniós ügyekkel is szívesen foglalkozik, de természetesen a focihoz is ért. Beszélni legalábbis szeret róla.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek