Az osztrák liberálisok egyetlen EP-képviselője idén már egy szlovén párt listáját vezeti

Szerző: Techet Péter
2019.04.02. 17:38

Az osztrák Momentum EP-képviselője, Angelika Mlinar nem csak pártot, de országot is vált: szlovén jelöltként indul.

Az osztrák liberálisok egyetlen EP-képviselője idén már egy szlovén párt listáját vezeti

Az osztrák liberális NEOS, a Momentum osztrák testvérpártja idén Claudia Gamon fiatal vorarlbergi közgazdászt indítja listavezetőként. A párt hat-kilenc százalék között áll, azaz vélhetően egyedül Gamon tud majd csak mandátumot szerezni.

A NEOS-t eddig azonban nem ő, hanem Angelika Mlinar karintiai szlovén származású politikus képviselte az Európai Parlamentben. Amint az Azonnalinak nyilatkozta a politikus Strasbourgban: a NEOS-szal számos tekintetben megromlott a viszonya, ő ugyanis egy határozottabban szociálliberális irányt szeretett volna. Gamon inkább a párt polgári liberális részét képviseli, míg Mlinar Sebastian Kurz-cal szemben is keményebben lépne fel.

A politikus azonban nem tűnik el teljesen: március végén robbant a hír, hogy

az osztrák Mlinar a volt liberális szlovén kormányfő, Alenka Bratušek pártjának, a SAB-nak a listáját vezeti az európai parlamenti választáson.

Mlinar nem csupán maga is szlovén származású, de hosszú ideig élt vállalkozóként Ljubljanában (Laibachban), ahol többek között kekszeket forgalmazott. Szlovénül értelemszerűen anyanyelvi szinten beszél.

A legfrisseb felmérések szerint amúgy a Mlinart indító SAB nem ugorná meg a küszöböt.

Jelenleg úgy néz ki: Marjan Šarec liberális kormányfő pártja három, az orbánista Demokrata Párt kettő, a szocdem párt, a mérsékelt konzervatív Új Szlovénia és a szélsőbalos Levica pedig egy-egy mandátumot szerezne

– azaz Mlinar nem kerülne be. Mindazonáltal a felmérés is jól mutatja: Szlovéniában elbukott az orbánista kísérlet, a Fidesz által pénzelt Janez Janša támogatottsága összeomlott.

Országcsere

Ha Mlinarnak mégis sikerülne bejutni szlovéniai képviselőként az EP-be, nem ő lenne az első, aki országot váltott. Daniel Cohn-Bendit zöldpolitikus például 1994-től 2014-ig felváltva hol a francia, hol a német Zöldek listájáról került be az Európai Parlamentbe. Egy másik, volt zöld politikus is így tett: Tőkés László 2007-ben még román színekben, függetlenként jutott be az EP-be.

Mivel a Romániából bekerült Tőkest nem fogadta be az Európai Néppárt, Cohn-Bendit frakcióvezető meghívására a zöld és regionális pártok csoportjához csatlakozott.

Tőkés 2009-től már a Néppárt frakciójában ül: először az akkori EMNT listájáról került be Romániából, 2014-ben pedig a Fidesz listájáról magyarországiként.

FOTÓ: Európai Parlament

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek