Egy új magyar stadion árából három olasz jönne ki

Szerző: Fekő Ádám
2019.02.19. 20:15

Bécsben is nagyobb stadiont tudtak építeni a magyaroknál ugyanennyi pénzért, de az oroszokhoz képest sehol nem vagyunk költekezésben.

Egy új magyar stadion árából három olasz jönne ki

A kifejezetten stadionokkal foglalkozó StadiumDB.com idén is elindította közönségszavazását a világon épült tíz legmenőbb stadionról. Talán annyira nem meglepő, 2010 óta, hogy most is vannak magyar indulók: a székesfehérvári és a miskolci stadionra is lehet szavazni, hiszen ezeket nemrég adták át. A stadionok mellett viszont ott vannak az árak is, ezek az igazán sokatmondók:

Törökországban például 44,3 millió dollárból 44 ezres stadiont tudtak építeni, míg nálunk a DVTK 14 ezrese volt 47 millió (13,2 milliárd forint), a szintén 14 ezres MOL Aréna Sostó pedig 50,5 millió (14,1 milliárd forint). 

AZ ÚJ STADION MISKOLCON

A stadionok árát jellemzően három dologgal lehet magyarázni: a munkaerő és úgy általában minden árával (ezért nem annyira meglepő például washingtoni Audi Field 195 millió dollárja), azzal, mennyire szeretnek lopni az országban (ezzel is magyarázható például a kalinyingrádi stadion 300 milliója), és persze a megalománia fokozataival (Kínában majdnem 800 milliót költöttek a Sozohu 40 ezres létesítményére). 

AZ ÚJ STADION BURSÁBAN

Ezért a diósgyőri és a székesfehérvári stadiont két jelölttel érdemes közvetlenül összehasonlítani, ha megbékélünk vele, hogy a törököknél valahogy olcsóbb ez az egész stadionosdi: az Austria Wien otthonául szolgáló Generali-Arena például 17500-as stadion lett, és 48,5 millió dollárból jött össze.

AZ ÚJ STADION BÉCSBEN.

Külön érdemes kiemelni az olasz Stadio Paolo Mazzát:

ott 16 ezres épületet húztak fel 15,8 millió dollárért, tehát a fehérvári stadion árából három olasz is kijönne. 

FERRARA ÚJ STADIONJA

Érdemes persze hozzátenni, hogy a SPAL stadionja egyszerű darab, ránézésre még díszkivilágítása sincs, de cserébe a csapat, ami szaladgál benne idén nem az NB I-ben, hanem az olasz első osztályban teszi azt.

A rekorddrága nyári világbajnokság miatt eléggé oroszok uralta stadion-toplistát itt lehet megnézni, és akár szavazhatsz is!

A kiemelt képen a 2018-ban átadott székesfehérvári stadion látható.

FOTÓK: StadiumDB 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek