Fegyverkezik Kína – akár egy harmadik világháborút is megnyerhetne?

Szerző: Kardos Gábor
2018.02.06. 17:48

Elektromágneses ágyút és a hangsebesség tízszeresével süvítő siklórakétát fejlesztett ki Kína. Úgy tűnik, felborulhatnak a korábbi globális erőviszonyok, ami nemcsak tragikus bizonytalanságot hozhat, hanem új status quo-t is is. A korábbi amerikai helyett immár kínai katonai hegemóniával.

Fegyverkezik Kína – akár egy harmadik világháborút is megnyerhetne?

A héten nyilvánosságra hozott fotó és a katonai szakértők szerint Kínáé az első hajóra szerelt elektromágneses ágyú, azaz railgun. A 444 gyorsan megnyugtat minket, hogy aggodalomra semmi ok, mert ehhez rendkívüli energia szükséges és speciális hajókat kellene építeni hozzá, ezért az USA leállt ezzel a fejlesztéssel. Ez a videó megmutatja, miről is van szó:

A térség talán legkiválóbb angol nyelvű hírportálja, az Asia Times azonban pont fordítva látja a dolgot. Szerintük

az elektromágneses meghajtású hadviselésben Kína épp most szerez stratégiai előnyt,

sőt: hasonló technológiájú anyahajó fejlesztésével is foglalkoznak, egyszóval az elektromágneses hadviselésben élre törnek.

Még kevésbé van ok hátradőlni, ha meglátjuk a railgun-fejlesztés összefüggését egy olyan katonai fejlesztéssel, melynek gyors sikere esetén Kína akár stratégiai előnyre is szert tehet a globális fegyverkezési versenyben.

Ez a csodafegyver a hangsebesség tízszeresét is elérni képes hiperszonikus sikló, melyet sebessége és a ballisztikus rakétáknál laposabb pályája, illetve rendkívüli manőverező képessége miatt az amerikai elemzők is kivédhetetlennek tartanak a jelenlegi legfejlettebb rakétaelhárítási technológiák mellett.

A DF-ZF (korábban WU14) kódnevű siklót 2020-ra állítanák hadrendbe, és nemcsak az interkontinentális nukleáris csapásmérési képességekben hozhat drámai fordulatot, hanem az amerikai repülőgéphordozó harccsoportok számára is váratlan fenyegetést jelent. Ez a tengeri fegyverkezési fronton is hamarabb hozhat áttörést, mint bárki gondolta.

Pedig ezen a területen úgy tűnt, az amerikai flotta hosszú évekre jelentős előnnyel rendelkezett. Kína számára épp ezért prioritás, hogy ezt a hátrányát gyorsan ledolgozza. A railgun például a jelenlegi 20 km körüli ágyú-hatótávolságot a tengeri konfrontációban akár 100 kilométerre nyújthatja, tehát a tengeri fronton önmagában is olyan áttörést hozhat, ami különösen Tajvan visszaszerzését illetően lényeges Kínának.

Kína a nevető harmadik?

A hiperszonikus sikló rendkívül számításigényes aerodinamikus alakfejlesztését az tette lehetővé, hogy Kína a szuperszámítógép kapacitásban is élre tört, és a fejlesztéshez szintén nélkülözhetetlen legnagyobb szélcsatornával is Kína rendelkezik. Tehát nem csupán szerencsés felfedezésről, hanem több csúcstechnológiai előny konvergenciájáról van szó, ami önmagában is elgondolkodtató lehet.

A hiperszonikus siklóval Kína akár meg is nyerhetne egy harmadik világháborút (remélhetőleg annak kitörése előtt), mivel egyelőre behozhatatlannak tűnő előnyre tehetne vele szert.

Egyszóval felborulhatnak a korábbi globális erőviszonyok, ami nemcsak tragikus bizonytalanságot hozhat, hanem Kína egyértelmű stratégiai előnye esetén akár egy új status quo feltétei is létrejöhetnek, a korábbi amerikai helyett immár kínai katonai hegemóniával.

A DF-ZF hiperszonikus csodafegyverrel szemben szakértők szerint az egyik viszonylag hatékony védelmi technológia éppen a railgun lenne. Igen, az a railgun, aminek fejlesztésével az amerikaiak állítólag felhagytak, most feltehetőleg mégis kénytelenek lesznek komolyabban foglalkozni vele rakétaelhárítási képességeik továbbfejlesztésére.

Kína katonai fejlesztési stratégiájából egyfajta nevető harmadik-koncepció bontakozik ki: egészen máshogy gondolkodnak, és más irányokban fejlesztenek, mint a két korábbi rivális szuperhatalom.

Az általuk fejlesztett rendszerek réseit, Achilles-sarkát keresik és találják meg. A jelek szerint egyre több sikerrel.

Erre a sajátosan kínai megközelítésre már korábban kiváló példa volt, hogy az amerikai GPS, illetve az orosz gépek által használt GLONASS működtetéséhez szükséges műholdak levadászására fejlesztettek ki technológiát.

Feltehetőleg mindkét riválisuk döbbenten vonta le a nyilvánvaló katonai konzekvenciákat, mikor a kínaiak még 2007-ben nagyon békésen lelőtték egyik saját műholdjukat – megmutatva, hogy ugyanezt tehetnék akár GPS- vagy GLONASS-műholdakkal is, ami használhatatlanná tenné mindazokat a harci eszközöket, melyek helymeghatározása pontosan ezekre épült.

Az orosz és az amerikai után nem árt a kínai médiapropagandára is figyelni

Azonban nemcsak a globális erőegyensúly szempontjából lehetnek érdekesek a kínai csodafegyverekről érkező hírek. Azt is észre kell vennünk, hogy a véleményformálás frontján is áttörésre törekednek, mivel egyre több fórumon jelentetnek meg hasonló híreket.

Az információs hadviseléshez pedig nem csak a klasszikus titkosszolgálati tevékenységek tartoznak, hanem egyre többet költenek a nagyhatalmak az elitek és a tömegek véleményformálására is.

Bár ezen a téren Kína sokkal diszkrétebb két fő riválisánál, a róluk szóló híradások kevéssé beható elemzése is könnyen megmutathatja, hogy ők is tisztában vannak a direkt és indirekt médiapropaganda fontosságával, és feltehetőleg ma már ezen a téren is a legkorszerűbb véleményformálási technikákat alkalmazzák.

Egy függetlenségét éberen őrző közép-európai értelmiséginek eddig csak az orosz és az amerikai rendszerpropaganda mintázatait kellett tudnia felismerni a napi hírek mögött, hogy tudja hova tenni az adott hírt vagy akár a hírforrást, de most már fokozottan kell figyelnünk a kínai hírmémekre és burkolt propagandára is.

Például ez a cikk is lehetne ilyen, akár szerzője tudta nélkül is.

Szellemi szabadságunkat és médiafüggetlenségünket egyre profibb befolyásolási módszerekkel szemben kell megőriznünk. Én szóltam.

Kardos Gábor
Kardos Gábor Vendégszerző

Filozófus, borkereskedő, a Balatoni Kör egyik alapítója.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek