Megszavazta a brit parlament: kérik a brexit elhalasztását

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.03.14. 19:59

És az is biztossá vált, hogy nem lesz második népszavazás.

Megszavazta a brit parlament: kérik a brexit elhalasztását

Megszavazta a brit kormány, hogy elhalasszák a brexitet. Az elhalasztásról szóló javaslatot 412–212 arányban fogadták el a képviselők.

A kormány eszerint kérni fogja az EU-t, hogy a tagság ne szűnjön meg a kilépésre irányuló, 50. cikk szerinti indítvány benyújtása után két évvel, azaz március 29-én. Amennyiben az EU is elfogadja a halasztást,

és ha addig nem lépnek ki a britek, ki kell írniuk májusban nekik is az EP-választást.

Az indítványnak volt egy második fele is, eszerint ha március 20-ig meg fogja szavazni a brit parlament a brexitről szóló, az EU és Nagy-Britannia között kötött megállapodást (amelyet kétszer már elutasítottak), akkor a 21-én kezdődő EU-csúcson június 30-ig kérne Theresa May miniszterelnök halasztást, hogy addig átvihesse a rendezett kilépéshez szükséges jogszabályokat. Ugyanakkor az is benne van az indítványban, hogy amennyiben a képviselők jövő héten újra leszavazzák a megállapodást, akkor tudomásul kell venniük, hogy az

EU-csúcson majd világos indokokat fognak elvárni a britektől a halasztás okaira vonatkozóan.

A parlament egyébként több más, a brexithez kapcsolódó indítványról is szavazott ma, többek között arról, hogy legyen-e új népszavazás magáról a kilépésről. Nem lesz: 85-334 arányban elutasították azt a módosító javaslatot, amely újabb referendum kiírására kényszerítette volna a londoni kormányt a brexittel kapcsolatban.

Egy másik módosítót is elutasítottak, ezt csupán 3 szavazattal. Ez azt írta volna elő, hogy június 30-ig azért halasszák el a brexitet, hogy addig fogadják el a megállapodást. Egy következő javaslat pedig azt terjesztette fel, hogy a kormány helyett a parlament hatáskörébe kerüljön át a brexit menetrendjének meghatározása, de ez is megbukott.

FOTÓ: Pexels

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek