Mit üzennek az európaiaknak a brexitelő britek?

2019.05.26. 08:30

Vasárnap választ EP-képviselőket Európa nagyrésze. A még mindig EU-tag briteket arról kérdeztük Londonban, mi értelme volt szavazniuk az EP-választáson a brexit kellős közepén, hogyan kéne szavazniuk az európaiaknak, és ki léphetne Nagy-Britannia helyére az EU-ban. Volt, aki Magyarországot léptetné be újra az EU-ba, de Svájcot, sőt, Ausztráliát is szívesebben látnák, mint Törökországot.

„Én meg akarnék magunktól szabadulni, ha a helyetekben lennék”

– mondta az egyik parkban üldögélő hölgy az Azonnalinak, mikor arról kérdeztük, mit tanácsol az EP-képviselőket választó európaiaknak így fél lábbal már az EU-n kívül. Szinte mindenki valahogy a brexitre futtatta ki a kérdést, kivéve egy nyugdíjas párt, aki határozottan a zöld pártokra való szavazás mellett buzdított.

London egyik központi parkjában egyébként megdőlt az az előfeltevésünk, hogy ott kizárólag külföldiekkel vagy maradáspárti értelmiségiekkel fogunk találkozni. Több brexitpárti is nyilatkozott az Azonnalinak, köztük egy skót házaspár, akik a hároméves hercehurca után még ma is a brexitre szavaznának. (Skóciában volt egyébként magasan a legtöbb maradáspárti szavazat, ezért a meglepett visszakérdezés a videóban).

És ki léphetne a britek helyére az EU-ban, ha egyszer tényleg távoznak a britek? 

„Magyarország is akar egy helyet az EU-ban, azért kérdezed, nem?” – kérdezett vissza egy lány, aki nagyon meglepődött, hogy Magyarország már EU-tag.

Többeknek Európán kívüli országok, például az USA vagy Ausztrália jutottak eszébe, de valaki felvetette Svájcot is. Az előzőekkel ellentétben legalább tagjelölt Törökországgal szemben mindenki szkeptikus volt, és persze olyannal is találkoztunk, aki szerint senki nem helyettesítheti Nagy-Britanniát.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek