Másfélórás show keretében nyitottak ki Pozsonyban egy 176 éve lezárt időkapszulát

Szerző: Renczes Ágoston
2021.10.21. 18:07

A Facebookon élőben közvetített eseményt hatalmas érdeklődés övezte. A kapszula egy szobor belsejében volt, a tartalmát kiegészítik majd néhány jelenkori tárggyal, és visszakerül a helyére, egy 50 méter magas torony csúcsára.

Másfélórás show keretében nyitottak ki Pozsonyban egy 176 éve lezárt időkapszulát

Szerdán az egyik legizgalmasabb, egész nap várt közéleti esemény Szlovákiában

egy 263 éves, utoljára 176 éve lezárt időkapszula kinyitásának élő közvetítése volt.

Az időkapszulát a Pozsony egyik ikonikus épületének, az egykori várfal középkori eredetű kaputornyának, a Mihály-kapunak a csúcsán álló Szent Mihály-szoborban találták.

A Mihály-kapu teljes felújításon esik át, ennek keretében, restaurálás céljából emelték le a szobrot a helyéről.

A szobor fejében talált időkapszula egy 17 cm széles, 14 cm mély és 4 cm magas, forrasztott tetejű rézdobozka, és egyidős a szoborral, ami a Mihály-kapu 1758-as felújításának és átépítésének során került a torony csúcsára.

A kapszulát szerda este nyitották ki a pozsonyi Fő téren álló régi városháza egyik termében, pont abban, amiben az dobozt 176 évvel korábban lezárták. A kapszula megtalálása ugyanis nem volt meglepetés, a korabeli dokumentumokból lehetett tudni, hogy a szoborban van egy időkapszula, sőt a tartalmáról készített lista is fennmaradt, a kérdés inkább az volt, hogy a lista pontos-e és a doboz tartalma sértetlen maradt-e.

Az élő közvetítés este nyolc órakor indult, de kapszulát csak kilenc óra után nyitották ki, az aktust ugyanis egy teljes műsor előzte meg.

A műsorvezető az egyik legnépszerűbb szlovák rádiós, Martin Staňo volt (körülbelül a szlovák Sebestyén Balázs),

és a sejtelmes félhomállyal és zongorajátékkal induló közvetítés a következő műsorszámokat tartalmazta, míg sorra került az időkapszula kinyitása:

  • a műsorvezető Stanislav Kožela szobrásszal és restaurátorral beszélgetett, aki elmondta, különleges érzés volt megtalálni az időkapszulát úgy is, hogy tudott a létezéséről; majd hozzálátott a felnyitás óvatos előkészítéséhez;
  • a következő vendég, Zuzana Palicová, a pozsonyi városi múzeum igazgatója a Mihály-kapu történetéről beszélt;
  • a Modré Hory rapbanda (Kék Hegyek, körülbelül a szlovák Akkezdet Phiai) egy lírai keretek közé helyezett reggeli futásról rappelt zongorakísérettel;
  • Peter Hudák építész, a Mihály-kapu műemléki felújításának koordinátora és Radoslav Ragač, a szlovák műemlékvédelmi hivatal főigazgatója az épület felújításáról beszélt;
  • a Modré Hory a költői én városi lúzerségéről rappelt;
  • Patrik Baxa építettörténész az időkapszulát tartalmazó Szent Mihály-szobor történetét ismertette;
  • a Modré Hory arról rappelt, hogy harmincasként szerintük milyen lesz negyvenesnek lenni.

Az utolsó előtti vendég Matúš Vallo főpolgármester volt, aki arról beszélt, milyen érzés találkozni egy ilyen üzenettel a város múltjából. Vallo azt is elmondta, miért szerveztek az időkapszula kinyitása köré élőben közvetített eseményt: szeretnének minél több emberben szeretet ébreszteni Pozsony iránt.

A főpolgármester szerint amiellett, hogy a közlekedés megszervezésével, a közterek fejlesztésével, a zöldfelületekkel jobbá teszik a városi élet minőségét,

a történelem fantasztikus összeköttetés a lakosok és a város között

– magyarázta a pozsonyi polgármester.

A műsor alatt Stanislav Kožela szobrász és restaurátor végig a doboz óvatos kinyitásán dolgozott – végül megérkezett a városi levéltár igazgatója, Michal Duchoň is, az ő elődje gondoskodott 1845-ben a kapszula megtöltéséről –, körülbelül egy óra után sikerült kinyitni a dobozt.

Jó állapotban maradt fenn az időkapszula tartalma:

  • a kilenc szent relikviáját tartalmazó kör alakú lepecsételt doboz;
  • korabeli bankók és bankváltók;
  • korabeli pénzérmék;
  • a városi tanács jegyzéke 1845-ből és a korábbi, 1812-es felújítás idejéből is,
  • egyéb dokumentumok Jakub Gürth levéltáros aláírásával, aki 1845-ben elhelyezte a dobozba a tárgyakat;
  • rézlapok, amikbe a szobor készítéséről és 1845-ös felújításáról szóló információkat véstek;
  • pergamenek a 1758-ból az pozsonyi elit névsorával és a Mihály-kapu akkori felújításának részleteivel;
  • illetve egy dokumentum 1758-ból, az időkapszula első lezárásának idejéből, amit a kapszula 1845-ös kinyitása után Gürth levéltáros visszahelyezett a dobozba. A dokumentumot a torony tetőszerkezetének négy építőmestere írta alá, akik megemlékeznek róla, hogy a kezüket és a szorgalmukat használták az építkezésnél, és Isten segedelmével magasba emelték a tornyot, azoknak pedig, akik megtalálják és olvassák az iratot, azt üzenik, hogy emlékezennek az elhunytakra, és imádkozzanak a tisztítótűzben levő lelkekért.

A dokumentumok többsége német nyelvű, ugyanakkor a bankókon a névérték fel volt tüntetve a nemzetiségek nyelvén is, így a német mellett magyarul, az akkori szlovák nyelven, valamint lengyelül és olaszul is.

A város vezetősége az időkapszulával úgy fog eljárni, mint az elődei,

vagyis a szobor restaurálása után visszahelyezik azt a szobor belsejébe, a tartalmát pedig kiegészítik jelenkori, az utókornak szóló tárgyakkal.

Hogy ezek egyike mi legyen, azt a város vezetősége szavazásra bocsátotta. A Mihály-kapu felújítása 2022-ben fejeződik be, akkor Mihály arkangyal szobra az időkapszulával együtt visszakerül a helyére.

Az időkapszula felnyitását hatalmas érdeklődés követte – a múlttal való ilyen azonosulás jól jellemzi a szlovák történelemszemlélet átalakulását, amiről Kollai István történész, Szlovákia-szakértő is beszélt az Azonnalinak adott interjújában.

NYITÓKÉP: Múzeum mesta Bratislavy / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek