+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. március 23. kedd, 19:10
Noha semmi köze a másik Ferrarihoz, az egyik legjobb ár-érték arányú olasz pezsgő így is kitűnő választás: megszűnőben ugyanis a Champagne egyeduralma.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Végre, kiáltottam fel, amikor a Forma-1-es pezsgőcseréről szóló hírt olvastam. Az ugyanis ízlésváltást jelez: egyre jobban előtérbe kerülnek a tiszta, gyümölcsös aromákat is megjelenítő pezsgők, és egyre kevésbé lesz ciki, ha valaki hozzám hasonlóan nem szereti, ha a pezsgőt elárasztja a champagne-okra a versenytársakéhoz képest hosszabb érlelésük miatt annyira jellemző briósos-kekszes-nugátos-tósztos íz (brr, a teljes Champagne-i aromatérképet itt lehet megnézni). Ez nem jelenti persze azt, hogy

 

a Champagne elsősége és etalonjellege eltűnne, sokkal inkább azt, hogy polgárjogot nyernek nem alatta, hanem immáron mellette más stílusok is.

 

Semmi sem mutatja jobban, hogy a 140 évvel ezelőtti helyzethez képest ma mennyivel nehezebb lenne Törley József dolga a magyar pezsgőkultúra megteremtésére, mint az, ahogyan a magyar sajtóban azt a hírt megírták, miszerint mostantól nem champagne-okkal, hanem egy kiváló olasz pezsgővel, a trentói Ferrarival koccintanak alsó hangon három évig a Forma-1-ben. A Telex habzóborként, a Vezess.hu szénsavas borként mutatja be a legjobb ár-érték arányú olasz pezsgőt, de van némi fogalomzavar a fejeikben: a szénsavas bor (gyöngyözőbor, habzóbor) ugyanis nem pezsgő, hiszen szénsav kerül a borba, a Ferrari – mint minden trentói pezsgő – viszont az, hiszen erjedéssel keletkezik benne a szén-dioxid. Sőt, ugyanazzal a metódussal, mint Champagne-ban: palackos erjesztéssel és érleléssel. Metodo classico, ragazzi.

 

A tévedésük oka baromi egyszerű és totál elterjedt: a hírt angol nyelvű forrásból írták meg, aki pedig nem ismeri az angol szaknyelvet, azt gondolja, hogy csak a champagne szó jelent pezsgőt, a sparkling wine viszont nem. Holott dehogynem, a sparkling wine is pezsgőt jelent, olyannyira, hogy az angolok saját, egyre kiválóbb és merészebb árazású dél-angliai, terroirügyileg lényegében a Champagne földrajzi-klimatikus meghosszabbodásaként jellemezhető pezsgőiket is így hívják. Miután korábban a brit borpiac volt a világ legfontosabbika, és a pezsgő sokáig egyet jelentett a valamikor nagyjából 1650 után kitalált Champagne-nyal, ezért ragadt rá az angol köznyelvben ez az egyébként csak és kizárólag a Champagne-ban mint borvidéken készülő pezsgőkre használható szó (a nem Champagne-ban, de champagne-i eljárással Franciaországban készült pezsgőket egyébként crémant-nak hívják, és jóval olcsóbbak).

 

A Champagne hatására kezdett el mindenki pezsgőt készíteni a világban, a palackos erjesztéssel és érleléssel készülő eljárást hívják ezért hagyományos, klasszikus, hovatovább egyenesen Champagne-eljárásnak is. A bor az első erjedés (a mustban lévő cukorból alkohol és szén-dioxid keletkezik, amit bor esetében elvezetnek, ezért veszélyes némely pince szüret után), a pezsgő a második erjedés (itt azonban nem vezetik el a keletkező szén-dioxidot, hanem elnyeletik, ezért van buborék a pezsgőben) – ez minél kisebb helyen történik, annál drágább és izgalmasabb eljárás. (A másik, széles körben használt eljárás a tartályos erjesztés: ott akár egymillió literes cuvéetartályban történő házasítást követően 200 ezer literes tartályokban erjed a pezsgő, rövidebb ideig. Ez az 1895-ben kitalált Martinotti-módszer, amit ma jellemzően az 1500 forint alatti pezsgőknél használnak. A többi eljárásról itt lehet olvasni.)

 

A nagy magyar pezsgőforradalom idején Törley József maga is Reimsből tért haza és hozott magával egy francia pezsgőmestert, Louis François-t, hogy kihozza a hasonlóan meszes alapkőzetű etyeki dűlőkből azt, amit a franciáknál látott. Amikor mai utódaik akár a Somlón (Kreinbacher), akár Budafokon (Törley, Szentesi József, Garamvári Vencel), akár Erdélyben (Carassia) palackos erjesztéssel és érleléssel készítenek pezsgőt, egy cél lebeg a szemük előtt: olyan jót csinálni, mint Champagne-ban. Van, aki egyenesen Champagne-ból hoz borászt, tanácsadót, hogy aztán a legjobb hazai borblogon megírhassák róla: hát, ez azért ez még mindig nem Champagne, cserébe viszont baromi finom és óriási vétel.

 

Ez nincs mindenhol így. Észak-Olaszországban a gordiuszi csomó feloldásaként a két híres, alapvetően szintén a Champagne által ihletett pezsgős borvidéken, a lombardiai Franciacorta, valamint a trentinói Trento környékén a kialakult szigorú eredetvédelmi rendszereknek köszönhetően a mondás mára az lett:

 

készítsünk olyan jót, mint szoktunk.

 

A LEGALAPABB FERRARI IS NAGYSZERŰ

 

Az 1902-es alapítású Ferrari Trento és talán Olaszország egyik legismertebb és legjobb ár-érték arányú pezsgőmárkája: a brut- és a rozéverzió minden jobb üzletben kapható, karácsony előtt az Autogrillekben humanitárius okokból rendre leviszik 10 euróra, hogy egyrészt kipörögjön, aminek ki kell, másrészt hogy mindenki betankolhasson belőlük. Mondhatni, nemzeti ital.

 

A termékpiramis alappezsgője a Forma-1 italának is választott Ferrari Brut: ez egy 100 százalékban chardonnay-ból, alsó hangon 20 hónapon át érlelt ital, amiben a mousseux (azaz a pezsgő gyöngyözése a szájban) kifinomult, már megjelennek az erjesztéshez használt élesztő adta tósztos ízek, de még rengeteg marad benne az alapborból származó frissességből és gyümölcsösségből. 

 

Tökéletes ital, ennyi pénzért mondhatni ajándék, óriási kedvcsináló a komolyabb trentói pezsgőkkel való ismerkedéshez.

 

10-es skálán? 6 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 10-15 euró Olaszországban, itthon 7990-10990 forint

Hol kapható? Olaszországban bárhol, itthon Borguru, Olaszbolt

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

Van egy hely, ahol már most megvalósult Orbán, Salvini és Morawiecki budapesti álma.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás