+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. március 9. kedd, 10:55
A Fidesz Néppártból való távozásának sürgetése csak a jéghegy csúcsa az osztrák sajtó szerint.

Othmar Karas nagyjából olyasmi figura a brüsszeli ÖVP-ben, mint Szájer József volt a brüsszeli Fideszben: pártjának legbefolyásosabb európai parlamentbeli politikusa, akinek némileg eltér a véleménye politikai közösségének otthoni irányvonalától. Karas volt az is, aki miután éveken át kritizálta a Fideszt, kitalálta azt a végül 84 százalékos többséggel megszavazott néppárti frakcióbeli belső szabálymódosítást, ami lehetővé tette akár komplett nemzeti delegációk (tehát mind a 12 fideszes EP-képviselő) kizárását a néppárti EP-frakcióból.

 

Ám Othmar Karas brüsszeli munkája nem feleltethető meg egy az egyben a kurzi ÖVP irányvonalával.

 

Annyira elhidegült a viszony Othmar Karas és a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) többi EP-képviselője között múlt héten, hogy nem is beszéltek már egymással a múlt hét szerdai néppárti frakcióülés előtt.

 

A bécsi konzervatív Die Presse értesülései szerint ezért Karas sem arról nem tudott előre, hogy párttársai a Fidesz mellett fognak szavazni, azaz az ő módosító javaslata ellen, sem arról, hogy amúgy szerveztek maguknak egy találkozót, amin ezt megbeszélték egymást között. Ám mint a Die Presse megjegyzi, mindez csak a jéghegy csúcsa: az ÖVP 2019-es EP-listáját vezető politikus és párttársainak konfliktusa hónapok óta zajlik. A háttérben pedig olyan dolgok vannak, mint a párthűség és az EU-ról való eltérő gondolkodásmód.

 

Az 1999 óta az Európai Parlamentben politizáló Karas – aki egyben az Európai Parlament egyik alelnöke is – ugyanis egyre gyakrabban szavaz másként, mint pártja többi EP-képviselője. És főleg szimbolikus ügyekben: legyen szó egy menekültekkel szembeni nagyobb szolidaritást sürgető szóló határozatról, a körkörös gazdaság új szabályairól vagy éppen klímavédelemről, Karas gyakran úgy szavaz, mint a zöldek, és nem úgy, mint az ÖVP. 2020 hatvanhét legfontosabb név szerinti szavazása közül hatszor fordult elő, hogy Karas másképp szavazott, mint párttársai. A Die Presse EP-beli forrásai szerint

 

Karas úgy szavazhat, ahogy akar, a többieknek viszont úgy kell, ahogy azt Bécs előírja.

 

Aki azonban azt gondolja, hogy Karas outsider lenne ezzel, nagyot téved: a Votewatch összesítése szerint Karas lojálisabb az Európai Néppárt irányvonalához, mint osztrák kollégái. Az ÖVP brüsszeli erős embere ugyanis a szavazások 96 százalékában a bajor Manfred Weber vezette EPP-frakció irányvonalának szerinti gombot nyomta meg, míg a többi ÖVP-s EP-képviselő csak 93 százalékosan teljesíti ezt.

 

Kérdés persze, hogy ez tényleg elhidegülés-e, mint azt az osztrák sajtó beállítja, ahogyan az is, hogy vajon Karas húzza-e a rövidebbet. Mint Techet Péter az Azonnalin megírta, Karas az ÖVP azon irányát képviseli, amelyhez egykoron mondjuk Alois Mock, Habsburg Károly vagy Erhard Busek tartozott: azaz az egyértelmű konzervatív páneurópaizmus híve. A politikus az ÖVP-n belül nem a kancellárt támogató szárnyhoz tartozik, de Kurz se nem merné, se nem tudná őt leváltani. Karasnak ugyanis jó a viszonya az ÖVP vidéki bázisát adó parasztszövetségekkel és tartományi szervezetekkel.

 

Amikor 2009-ben az akkori ÖVP-elnök az európai parlamenti választásokon Karast hátrébb sorolta a listán, Karas több mint százezer preferenciaszavazattal szerezte vissza az elsőségét aztán. 2014-ben már az ő vezetésével, neki köszönhetően lett az ÖVP a legerősebb párt az EP-választásokon, míg 2019-ben, pár nappal az Ibiza-botrányt követően plusz két EP-képviselői helyet húztak be a listavezetésével.

 

FOTÓ: Daina Le Lardic / Európai Parlament, 2020

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás