+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A Fidesz kilép a Néppárt-frakcióból, jelentette be a magyar kormánymédia, majd maga Orbán Viktor is szerda délelőtt, azon ülés közben és után, amin a Néppárt-frakció egy, a fideszes EP-képviselők együttes kizárását megkönnyítő belső szabálymódosítást szavaztak meg 148 igen és 28 nem arányban, azaz 84 százalékos többséggel. 

 

Othmar Karas, a Fidesz kizárás előtti távozásának ürügyét adó belső frakciószabály-módosítás kidolgozója, a Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárt (ÖVP) EP-képviselője elsőként kommentálta a Fidesz kilépéséről szóló híreket:

 

„A Fidesz EPP-ből való kilépése Orbán elbukott zsarolási kísérleteinek következménye. Orbán ezzel megelőzte, hogy kizárják a Fidesz delegációját. A pártcsaládból való kizárás immáron puszta formalitás.”

 

„Adieu, Fidesz! Nem fogok sírni” – ezt az Európai Néppártot elnöklő Donald Tusk pártjának, a lengyel Polgári Platformnak az EP-képviselője, Róza Thun und Hohenstein grófnő írta ki Twiterre. Majd egy külön tweetben megköszönte az osztrák Othmar Karasnak az ötletet arra, hogy hogyan tudnák katalizálni a magyar kormánypárt távozását: „Igen, az elveinkről van szó. Azok, akik a demokrácia lerombolásában vesznek részt (#fidesz), és gyengítik az EU alapjait, nem lehetnek tagjai az EPP-nek!” A Karasnak szóló köszönet mellé egy csokor virtuális tulipánt is mellékelt a láthatóan boldog lengyel politikus.

 

Danuta Hübner, a szintén a PO EP-képviselője csak annyiban „kommentálta“ az eseményeket, hogy a kilépésről retweetelt egy hírt, amely „Pici Viktornak“ nevezi Orbán Viktort. Radosław Sikorski, szintén PO-s EP-képviselő, korábbi lengyel külügyminiszter pedig azt írta, hogy „az Európai Néppártban nincs helyük nacionalistáknak“.

 

Pascal Arimont, németajkú belgiumi néppárti EP-képviselő szintén ünnepelt: „Évek óta küzdök azért, hogy kizárják a Fideszt a Néppártból. Orbán Viktor szisztematikusan leszűkíti az igazságszolgáltatás és a sajtószabadság függetlenségét Magyarországon, ez már régóta nem volt összeegyeztethető a kereszténydemokráciával. Rég esedékes volt ezért Orbán búcsúja az EPP-től!”

 

A finn Petri Sarvamaa emlékeztet: egy éve írta meg a Politicóba, hogy ki kéne rakni a Fideszt, és lám, ez most megtörtént, mint írja, büszke, hogy a saga véget ért. A finn Kokoomus párt ifjúsági szervezete külön képet is kirakott, amelyen azt írják, hogy Viktor, nem fogsz nekünk hiányozni. Mint írják, anyapártjuk és ők hosszú éveken keresztül dolgoztak azon, hogy a Fidesz ne legyen tagja a Néppártnak.

 

 

Geoffroy Didier, a Fidesszel most is jó viszonyt ápoló, a Néppártban helyet foglaló francia Republikánusok EP-képviselője arról posztolt, hogy őket elszomorítja az Orbán-párt távozása. Szerinte egy politikai családnak képesnek kell lennie arra, hogy különböző érzékenységeket és belső vitákat úgy éljen meg, hogy azok ne vezessenek tragédiához.

 

„A távozás mindig vereség” – így a politikus.

 

A Fidesszel szoros szövetségben lévő – mert a médiáit is magyar támogatással fenntartó – Szlovén Demokrata Párt (SDS) három EP-képviselője közül egyelőre csak Romana Tomc szólalt meg, aki a Twitteren azt írta, hogy ő nem támogatja a tervezett alapszabály-módosítást. Tomc szerint hiányzik a transzparencia és a párbeszédkészség a jelenlegi Európai Néppártban. Felrótta Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének, hogy nem volt képes megoldást találni, és „a frakció vállára“ helyezte a döntés súlyát.

 

Nicolas Sarkozy egykori minisztere, a francia republikánus EP-képviselő Nadine Morano szintén sajnálkozását fejezte ki a Fidesz távozása miatt, és bejelentette: ha ki is lép a Fidesz, ő továbbra is „a migráció kérdésében“ a magyarokkal együtt akar működni – és ide Hidvéghi Balázst meg Novák Katalint taggelte be.

 

Noha már rég nem EP-képviselő, és soha nem is volt a Néppártban, azért a Magyarország elleni, politikailag már blokkolt hetes cikkelyes eljárást a jelentésével megindító holland zöldpárti Judith Sargentini is reagált a fejleményekre: „Végre volt bátorsága megtennie a Néppártnak azt, amit már évekkel ezelőtt kellett volna.”

 

Hova ülhet be a Néppárt után a Fidesz? Utánajártunk.

Mi lesz a Fidesz szövetségeseivel most? Megkérdeztük őket.

Tényleg a Fidesz volt a probléma? Techet Péter véleménycikke!

 

FOTÓ: Európai Néppárt / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sebastian Kurz osztrák kancellár sajtóinformációk szerint az FPÖ elnökével azt tervezte, hogy a szélsőjobboldali pártra cseréli le a Zöldeket a kormányban. Az FPÖ frakció akadályozta ezt meg.

„Itt valami nagyon rohad”, mondta Voiculescu a román egészségügyről az őt híressé tevő 2019-es Colectiv című dokumentumfilmben.

Szeptember 18 és 26-a között rendezik meg az első, október 4 és 10-e között a második fordulót. Mutatjuk a részleteket!

Mi lehet a célja az állítólagos balkáni határmódosító javaslatnak? Mi a realitás? Van-e orosz és magyar szála a történetnek? Németh Ferenc Balkán-szakértőt kérdeztük.

Mi alapján dől el, hogy Szijjártó Péter miért, Rogán Antal
pedig miért nem beszél? A
Paradigma Intézet elemzése.

Emiatt átmenetileg kiesett félmillió vakcina, amit keletről igyekszünk pótolni. Orbán szerint a gazdaságban mindenki talpra tud ál majd a járvány után.

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a Nemzeti Közigazgatási Főiskolán szerzett diploma nélkül.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás