+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. március 8. hétfő, 21:05
Szombaton ismét több ezren vonultak utcára az osztrák fővárosban a járványügyi szabályok ellen. A rendezvény főszónoka a szabadságpárti Herbert Kickl volt, aki „egészségügyi apartheidnek“ nevezte Izrael sikeres oltási politikáját. Szerinte se oltásra, se lockdownra nincs szükség. A tüntetők este megostromolták az egyik biztosítótársaság székházát.
„Kurznak mennie kell“ – zúgott szombaton ismét Bécsben

 

a lockdown-ellenes tüntetés ismert jelszava. Ezúttal nem csak a belvárosban, hanem a Leopoldstadban (Lipótvárosban) is felvonultak azok, akik ellenzik a konzervatív-zöld kormány járványügyi politikáját.

 

Az eddigi tüntetéseket hivatalosan nem valamely párt rendezte, bár a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) – amely már a tavaly őszi bécsi helyhatósági választásokon is a lockdown ellen kampányolt – támogatta a megmozdulásokat. A most szombati tüntetésre azonban hivatalosan Herbert Kickl, egykori belügyminiszter, az FPÖ frakcióvezetője hívott meg mindenkit. A rendezvény most sem volt bejelentve – elvégre hivatalosan nem lehet tüntetéseket tartani –, hanem „spontán“ megmozdulásról volt szó.

 

HERBERT KICKL, AZ FPÖ FRAKCIÓVEZETŐJE A SZOMBATON TÜNTETÉST EGY MEGAFONNAL VEZETTE. A POLITIKUS AZZAL, HOGY SEBASTIAN KURZ LEGKÉRLELHETETLENEBB ELLENFELEKÉNT POZICIONÁLJA MAGÁT, AZ FPÖ VEZETÉSÉRE IS IGÉNYT FORMÁLHAT. FOTÓ: HK / FB

 

Kickl felhívásának több, mint 15 ezren tettek eleget. A Leopoldstadtban vonultak a különféle csoportok fel-le. Közben többen heilhitlereztek és siegheileztek – ráadásul azon Leopoldstadban, ahol jelentős számú ortodox zsidó közösség él.

 

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó hitközség vezetője „veszélyes tendenciákról“ beszélt,

 

„amit nem lehet tétlenül nézni“. A rendőrség 42 személyt állított helyben elő, és több, mint 3000 esetben indított szabálysértési eljárást résztvevők ellen. Az osztrák hirügynökség információi szerint többek között Kickl ellen is eljárást indított a rendőrség a járványügyi szabályok megsértése miatt.

 

Épületostrom este

 

A jelentős rendőri fellépésre azért is szükség volt, mert a tüntetők egy csoportja késő este egy biztosítótársaság közeli épületét megostromolta. A Heute bulvárnapilap információi szerint többen megsérültek az épületet védelmező biztonsági őrök közül. A lap birtokába jutott felvételen látszik, amint

 

100-150 ember betöri az épület ajtaját és közelharcba keveredik a biztonsági személyzettel.

 

Kickl Izraelt bírálta

 

A hangulat azonban már az esti incidens előtt is nagyon felhevült volt – amihez Karl Nehammer jelenlegi belügyminiszter szerint Herbert Kickl, FPÖ-frakcióvezető beszéde is hozzájárult volna. Kickl a tüntetés hivatalos végén a Práternél egy majdnem egy órás beszédben szólt a tömeghez, amiben sokan sárga csillagot cipeltek – utalva arra, hogy a járványügyi szabályok szerintük hasonlóak lennének, mint a zsidóüldözés.

 

HERBERT KICKL TARTOTTA A BESZÉDET A TÜNTETÉS VÉGÉN. A POLITIKUS ÉLESEN BÍRÁLTA KURZ KANCELLÁRT ÉS IZRAELT. FOTÓ: HK / FOTÓ

 

Kickl arról beszélt, hogy Sebastian Kurz kancellár a járványügyi szabályokkal „diktatúrát“ akarna kiépíteni: „ők ott fent uralni akarnak titeket itt lent“ – mondta ujjongó híveinek. Kickl keményen kritizálta Izraelt is, ahol előzetesen Sebastian Kurz járt, hogy izraelikkel közösen kezdjen oltóanyag-gyártásba. Noha egyes tüntetőknél izraeli zászló is volt, Kickl arról beszélt, hogy

 

„Izrael semmiképpen sem példakép“. Szerinte Izraelben „egészségügyi apartheidet“ vezetnek be,

 

ezért a leghatározottabban elutasította, hogy Ausztria a sikeres izraeli oltási programot átvegye és alkalmazza. A politikus nemcsak a lockdownt ellenzi, de az oltást is. Már tavaly decemberben kijelentette, hogy ő nem fogja magát beoltani. Kickl akkor azt mondta, hogy ő pár éve túlélt egy erősebb influenzát, azaz semmi oka nincs félnie a kínai koronavírustól.

 

Claus Pándi, a Kronen Zeitung jobboldali bulvárnapilap vezető kommentátora megjegyezte, hogy Kickl beszéde akként is értékelhető, hogy ő akar lenni az FPÖ új vezére. Azzal, hogy az eddig Izrael-barátnak mutatkozó FPÖ-ben ismét elővette az Izrael-ellenességet – véli Pándi –,

 

Kickl Jörg Haider nyomdokaiba léphet.

 

Pándi azt szorgalmazta, hogy az ÖVP egyértelműen határolódjék el egykori koalíciós partnerétől.

 

Az ÖVP Kickl távozását követeli

 

A kormányzó Osztrák Néppárt ezt részben meg is tette, mert már hétfőn azt követelte, hogy a szombati erőszakos események után, amelyekért szerintük Kickl is felelős, az FPÖ-s politikus azonnal mondjon le a mandátumáról.

 

Kurz hétfőn „huligánmentalitásnak“ nevezte az FPÖ frakcióvezetőjének viselkedését,

 

aminek „nincs helye Ausztriában“. Emlékezetes: Kickl az első Kurz-kormányban 2017 és 2019 között belügyminiszter volt. Utódja, Karl Nehammer jelenlegi belügyminiszter kiemelte, hogy a szombati megmozdulás is azt mutatná: a járványügyi szabályok elleni tüntetések „mozgatói a szélsőjobboldalról jönnek“. A balliberális Der Standard napilap tudósítása szerint azonban a szombati tüntetésen nem csak szélsőjobboldaliak vettek részt, többen ugyanis szívárványszínű zászlókkal érkeztek, sokan különféle ezoterikus mozgalmakhoz tartozhatnak.

 

A politikus mellett kiállt a pártja. Norbert Hofer, az FPÖ elnöke külön gratulált hétfőn a tüntetőknek, akiknek megköszönte a részvételt. A párt szerint az esti erőszakos eseményekért a rendőrség felelős, amely „csapdába csalta“ a tüntetőket, akik nem tudtak volna másképp, mint a közeli épület megostromlásával, onnan kitörni.

 

Az FPÖ erősödik, Kickl lehet az új vezér

 

Az FPÖ-nek azonban semmiképpen sem árt, hogy ennyire egyértelműen beáll a járványügyi szabályok ellezői közé. A felmérésekben az ellenzéki párt

 

jelenleg 17 százalékot kapna.

 

Azonban mindenképpen látható, hogy a párton belül megindult a vezetésért a verseny, jelenleg ugyanis Kickl látható és hallható leginkább a párt részéről.

 

KICKL (JOBBOLDALT) HOSSZÚTÁVON NORBERT HOFER FPÖ-ELNÖKRE (BALOLDALT) IS VESZÉLYES LEHET, UGYANIS MA KICKL SOKKAL TÖBBET ÉS RADIKÁLISABBAN SZEREPEL A NYILVÁNOSSÁGBAN, MINT MAGA A PÁRTELNÖK. FOTÓ: NH / FB

 

Kickl mindig is a párt jobbszárnyán volt, már Jörg Haider idejében az autóbalesetben elhunyt politikusnak is ő volt az egyik beszédírója. Haider antiszemita kiszólásaiért is többek között ő volt felelős – például egykoron ő írta Haider azon beszédét, amiben a politikus az akkori hitközségi elnök, Ariel Muzicant kapcsán azt mondta: „nem értem, hogy lehet valaki ennyire mocskos ilyen névvel, hogy Ariel“. Kickl a szombati beszédével megkezdheti az FPÖ visszatolását az egykori Izrael-ellenességébe, amire a hallgatósága nagyon pozitívan reagált.

 

NYITÓKÉP: Szombati lockdown-ellenes tüntetés résztvevői Kurz távozását követelik Bécsben / Herbert Studener, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás