+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. március 8. hétfő, 09:12
Az UNICEF nőnap alkalmából közzétett jelentése szerint a pandémia a gyermekkori kényszerházasságok visszaszorítása terén elért évtizedes erőfeszítést teheti semmissé.

Ha március 8., akkor nemzetközi nőnap – így van ez az ENSZ gyermekekvédelmi szerve, az UNICEF-nél is. A gyermekeknek nemzetközi szinten humanitárius és fejlesztési segítséget adó szervezet azonban a jeles napból egy szomorú jelentést tett közzé: e szerint

 

az elkövetkező évtizedben előreláthatóan plusz tízmillió, még nem nagykorú nő fog kényszerházasságra lépni a koronavírus-járvány következtében.

 

A gyermekházasság (amikor a házasságot nem az abba belépők magánügyeként, hanem az egész családra, közösségre ható eseményként értelmező családok döntik el, hogy a gyermek kivel házasodjon) persze jóval régebbi társadalmi jelenség, mint a pandémia: azt megelőzően is – az UNICEF jelentése szerint – évente 100 millió fiatal lány volt kénytelen olyan emberhez hozzámenni, akiről nem ő döntött.

 

Ez már csak azért sem egy támogatható intézmény az UNICEF szerint, mert a gyerekként házasságba kényszerített nők életét végig kíséri ez a fejük felett meghozott döntés: nagyobb eséllyel hagyják el az oktatási rendszert, és a családon belüli erőszaknak is jobban kitettek.

 

Az UNIDEF szerint az elmúlt évtizedben jelentősen, 15 százalékos mértékben sikerült visszaszorítani a kényszerházasság ezen fiatalkori intézményét, összesen 25 millió fiatalkori kényszerházasság elejét véve – például a rossz társadalmi helyzetből való kitörési lehetőséget adó oktatási programokkal.

 

25 MILLIÓ GYERMEKKORI HÁZASSÁGOT SIKERÜLT MEGAKADÁLYOZNI AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN – A JÁRVÁNYT MEGELŐZŐ ELŐREJELZÉSEK SZERINT 2030-IG MÉG ÍGY IS 100 MILLIÓ FIATAL LÁNY KÉNYSZERÜLT VOLNA HÁZASSÁGBA.

 

Ezt a haladást teheti semmissé a járvány az UNICEF előrejelzése szerint: a koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetből sok családnak az lehet a kiút, hogy idejekorán hozzáadja egy tehetősebb család férfi tagjához a lányát.

 

A fiatalkori kényszerházasságok számát fogják növelni az iskolabezárások is: emiatt

 

lányok sokasága eshet ki az oktatási rendszerből, vagy szenvedhet olyan hátrányokat, amik a kényszerházasság felé lökik őt.

 

AZ UNICEF ELŐREJELZÉSE SZERINT 2022-BEN VÁRHATÓ A PANDÉMIA MIATTI FIATALKORI HÁZASSÁGKÖTÉSEK CSÚCSA.

 

Nem segít a fiatal lányoknak az sem, hogy a pandémia miatt olyan mozgási korlátozásokat vezettek be, amik megakadályozzák, hogy elérjék az őket védelmező közösségeket, valamint az egészségügyi ellátórendszert. Így a tinédzserkori terhesség a korábbiaknál nagyobb mértékben vezethet az elkövetkező tíz évben gyermekkori házasodáshoz.

 

Ma világszerte körülbelül 650 millió olyan nő él, aki fiatalkorában kényszerült házasodni, nekik mintegy fele Bangladesben, Brazíliában, Etiópiában, Indiában és Nigériában él.

 

A jelentést az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore a következőképp kommentálta:

 

„A nemzetközi nőnap kulcsfontosságú pillanat, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy mit veszítenek el ezek a lányoknak, ha nem cselekszünk sürgősen – az oktatásukat, az egészségüket és a jövőjüket.”

 

Az UNICEF jelentése angol nyelven innen tölthető le.

 

GRAFIKONOK: Az UNICEF jelentése.

NYITÓKÉP: Krish Dulal / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás