CSU-elnök: Távozzon a Fidesz az Európai Néppártból!

Szerző: Techet Péter
2021.03.05. 21:00

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében, ezért a párt kizárása mellett foglal állást. A bajor kormányfő nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

CSU-elnök: Távozzon a Fidesz az Európai Néppártból!

Mint ismert: a Fidesz bejelentette szerdán, hogy kilép az Európai Néppárt parlamenti frakciójából. A magyar kormánypárt tagsága azonban ezzel nem szűnt meg automatikusan az Európai Néppárton belül, bár az 2019 óta fel van függesztve. A pártcsalád, amelynek Donald Tusk az elnöke, azt szeretné, ha még idén – de már akkor, ha lehetőség van személyes találkozókra is – a Néppárt lezárná a Fidesz-ügyet – azaz kizárná a pártcsaládból, ahova Orbán Viktorék 2000-ben léptek át a liberálisok közül.

A müncheni balliberális Süddeutsche Zeitung napilap érte el Markus Söder bajor kormányfőt, a CSU elnökét. A politikus kijelentette:

„azzal, hogy a Fidesz bejelentette, az európai jobboldalt akarja felépíteni, végleg elbúcsúzott az Európai Néppárttól és annak kereszténydemokrata értékeitől“.

A CSU elnöke ugyanis rámutatott arra, hogy Orbán félreérti, ha az Európai Néppártot akarná széljobbra tolni, ugyanis „az Európai Néppárt a polgári közép és nem a jobboldal“. (A német politikai nyelvben a „jobboldal“ eleve a szélsőjobboldalnak felel meg.) Söder ezért azt szorgalmazza, hogy

az Európai Néppárt „minél hamarabb zárja le“ a történetet a Fidesszel, és váljanak el az útjaik.

Hozzátette persze, hogy ez a bajor-magyar kapcsolatokat nem érinti.

A CSU korábban a Fidesz legszorosabb szövetségese volt. Markus Söder, aki 2019-ben lett bajor miniszterelnök, szakított ezzel a hagyománnyal. 2019 tavaszán, amikor látogatást tett a délkelet-európai térségben, a politikus nagy ívben kikerülte Budapestet, ami korábban elképzelhetetlen lett volna egy CSU-elnök esetében. Már akkor azt mondta, hogy

„talán a múltban Bajorország túlságosan csak Magyarországra koncentrált, amikor Kelet-Európáról volt szó.”

És ezt akarta megváltoztatni azzal, hogy Orbán Viktor helyett Andrej Plenković horvát jobbközép kormányfőt kereste fel mint a térségbeli legfontosabb szövetségest. Söder Szófiában keményen be is szólt Orbánnak, aki akkor még az EP-választási kampányban az Európai Néppárt szövetségét szorgalmazta a Salvini-féle szélsőjobbal. Söder azt mondta: Orbán javaslata számára egy „no-go”.

Söder már nem az a stoiberi CSU-generáció, ahova még elődje, a politikai karrierjét most szövetségi belügyminiszterként levezető Horst Seehofer is tartozott, amelynek hagyományosan jó kapcsolata volt a mindenkori magyar jobboldallal, így a Fidesszel is. Nem véletlen, hogy említett zágrábi és szófiai útja során Söder egyenesen „befejezettnek” nyilvánította München és Budapest „eddigi exkluzív kapcsolatait”.

NYITÓKÉP: Markus Söder sörözik / MS, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek