+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 1. csütörtök, 11:31
A járványpolitika németországi vitái a CDU/CSU kancellárjelöltségére is kihatnak. Angela Merkel egy vasárnapi műsorban olyan élesen bírálta Armin Laschet CDU-elnököt, hogy sokan úgy értelmezik: a kancellár a bajor CSU elnökét, Markus Södert szeretné inkább utódjának. A CDU/CSU drasztikusan csökkenő népszerűsége azonban eleve okafogyottá teheti ebbéli szándékait.

Múlt héten Angela Merkel és a 16 német tartomány miniszterelnökei megállapodtak abban, hogy a növekvő fertőzési számok miatt behúzzák a vészféket – azaz számos eddigi lazítást visszavonnak, és nem lesznek újabb nyitások. Már az a múlt hétfői – kedd hajnali 3-ig átnyúló – megbeszélés is elég kaotikusra sikeredett – a húsvétot érintő lockdownt végül is vissza kellett vonni –, de Merkel vészfékét se akarta minden tartomány behúzni.

 

Saar-vidék kereszténydemokrata miniszterelnöke például fittyet hányt a kancellári kérésekre, és bejelentette: húsvét után a francia határ melletti tartomány megkezdi a nyitásokat. De azon Észak-Rajna-Vesztfália tartomány is, amelyet a CDU élére januárban megválasztott Armin Laschet vezet, kihátrált a lockdownból: nem minden körzetben akart volna szigorításokat.

 

Merkel a szőnyeg szélére állította a CDU elnökét

 

Ez eddig persze járványügyi vitának tűnik csak. Azonban a szereplők miatt belpolitikai jelentősége is van – elvégre

 

a lockdownpártiak között Merkel mellett Markus Söder bajor miniszterelnök és CSU-elnök áll, míg a lazítást a CDU-t elnöklő Laschet támogatná.

 

Azt, hogy Laschet vagy Söder lesz-e végül a CDU/CSU közös kancellárjelöltje az őszi Bundestag-választáson, húsvét és pünkösd között dönti el a két politikus. Merkel eddig távoltartotta magát ezen belső vitáktól. Vasárnap azonban adott egy nagyinterjút az ARD közszolgálati tévének, amiben keményen bírálta Saar-vidék és Észak-Rajna-Vesztfália lazításait. Noha Anne Will újságírónak többször is neki kellett futnia, hogy kritikát húzzon ki a kancellárból,

 

Merkel végül a CDU-elnök Laschet kapcsán is azt mondta, hogy „nem boldog” a döntései miatt, mert „nem ebben állapodtunk meg”.

 

Emellett pedig inkább Södert dicsérte.

 

A BAJOR CSU-T ELNÖKLŐ MARKUS SÖDER (BALOLDALT) MUTATJA AZ UTAT, MELLETTE ARMIN LASCHET CDU-ELNÖK FIGYEL. ANGELA MERKEL A JÁRVÁNYKEZELÉS KAPCSÁN FOLYAMATOSAN SÖDERT ÉRTÉKELI FEL, MÍG LASCHETET BÍRÁLJA. FOTÓ: MS / FB

 

Sokak szerint ezzel Merkel Laschetnek árt – elvégre

 

a politikus hiába CDU-elnök, most mégis a „Mutti” által a szőnyeg szélére lett állítva,

 

ami nem tesz jót a tekintélyének.

 

Hasonló gesztust tett már Merkel egy CDU-elnökkel szemben. Amikor 2020 januárjában Annegret Kramp-Karrenbauer, az akkori CDU-elnök nem lépett fel határozottan az ellen, hogy a CDU Türingiában AfD-sekkel közösen szavazott meg egy liberális politikust miniszterelnöknek, Merkel egy dél-afrikai útjáról üzent vissza, és követelt nagyobb fegyelmet. Annak akkor az lett a vége, hogy Kramp-Karrenbauer bedobta a törölközőt, és lemondott a CDU éléről. Most Laschet tapasztalhatja meg, hogy Merkel tudhat még visszaszólni és ártani neki a kancellárjelöltségért folyó versenyben.

 

Laschet megszeppent kisfiúként reagált a merkeli kiritikákra – azt mondta: „nem örültem neki”. Egyben azonnal vissza is táncolt bármilyen lazításból, és Merkellel közösen húzza be a tartományában is a lockdown-vészféket.

 

Söder, a jófiú

 

Münchenben bizonyosan nagy élvezettel nézte Laschet rendreutasítását és megszégyenítését Markus Söder, aki a CSU elnökeként és bajor kormányfőként maga is aspirál a CDU/CSU kancellárjelöltségére.

 

Södert ráadásul Merkel folyamatosan fel is értékeli a járványkezelésben.

 

Noha Söder csak tavaly őszig volt a 16 tartományi miniszterelnököt összefogó konferencia elnöke – jelenleg Berlin városállam szocdem tartományfőnöke tölti be ezt a pozíciót –, Merkel ma is Söderrel közösen tartja a sajtótájékoztatókat. Ráadásul múlt héten, amikor hajnalig tanácskoztak a miniszterelnökök, Merkel, Söder és a berlini tartományfőnök, Michael Müller órákra visszavonult hármasban tárgyalni.

 

Laschet is csak szomorúan tudta megjegyezni, hogy órákon át nézhette az üres képernyőt – a CDU-s kancellár a CSU-s Södert vonta be a legbelsőbb körbe, nem a CDU-s Laschetet.

 

Ez persze összefügg azzal is, hogy Söder a kínai koronavírus-járvány tavaly tavaszi kirobbanása óta Merkel mellett a szigorú lockdownpolitika híve – ezzel szemben Laschet tavaly még nagyon határozottan szorgalmazott több nyitást, de mostanra ebből is visszavett, ami nemcsak a tekintélyét rombolta, de egyben a következetlenség és gyengeség vádjai is megfogalmazódhatnak vele szemben.

 

ANGELA MERKEL MELLETT A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓKON MARKUS SÖDER BAJOR MINISZTERELNÖK ÜL KINT. EKÖZBEN LASCHET A TÖBBI TARTOMÁNYI MINISZTERELNÖKKEL AZ ÜRES KÉPERNYÖT BÁMULHATJA, A LEGBELSÖBB DÖNTÉSEKBEN NINCS BEAVATVA. FOTÓ: MS / FB

 

Merkelnek abban is szövetségese Söder, hogy Németországban több jogot kapjon a szövetségi kormányzat a járványügyben. Amint az Azonnali még tavaly megírta: Németországban a járványkezelést az is nehezíti, hogy az tavalyig teljes mértékben tartományi hatáskör volt (a szövetségi alkotmány más katasztrófák és hadiállapot esetén engedélyez csak szövetségi fellépést).

 

Noha végül a járványügyi törvényt módosították úgy, hogy most már Berlin nem teljesen béna kacsa – azért az egész járványügy fő felelőse továbbra is a 16 tartományi miniszterelnök, nem véletlen, hogy minden intézkedés előtt velük kell órákon át egyeztetnie Merkelnek. A megállapodásokhoz pedig a tartományok aztán vagy tartják magukat, vagy nem – jogi kötőerővel a tartományi miniszterelnökök konferenciájának döntései nem rendelkeznek. Merkel azonban vasárnapi tévéinterjújában nagyon harciasan közölte, hogy „nem fogom tétlenül nézni”, ahogy a fertőzési számok emelkednek – azaz szerinte igenis még több hatáskört kéne kapnia a szövetségi kormánynak. Ezen terveihez pedig nem mást, mint a korábban a föderalizmusra nagyon kényes Markus Södert nyerte meg támogatónak – ami annak is lehet a jele, hogy

 

a bajor kormányfő egy ideje már nem egy tartományi miniszterelnök, hanem egy jövőbeli kancellár fejével gondolkodik.

 

Söder helyreutasította Laschetet

 

Miközben Laschet a helyreutasított, megszeppent gyerek képét nyújtja, Söder a stréberét. Még Merkelen is túlszárnyalva állt bele a héten Laschetba – persze hivatalosan csak a járványpolitika kapcsán. A bajor politikus azzal utasította helyre Laschetet, hogy szerinte

 

„nagyon különös, ha a CDU elnöke választások előtt fél évvel a CDU-s kancellárral vitázik”

 

– ami akként is érthető: miközben Laschet megbontja a pártegységet és veszélyezteti a győzelmet, ő (mármint Söder) a CDU/CSU – és persze az ország – érdekeit tartja szem előtt. Ezt már persze Laschet sem hagyta szó nélkül, és

 

azt üzente Merkelnek és Södernek, hogy „egy tartományi miniszterelnöknek nincs szüksége a kioktatásaikra”,

 

valamint odaszúrt Södernek, hogy Bajorországban elég lassan halad az oltás. De még Merkelt is bírálta, amikor azt mondta, hogy a mostani járványhelyzet mutatja meg, mi mindent szalasztott el Németország – főleg a digitalizáció terén – az elmúlt években.

 

Se Laschet, se Söder

 

A Merkel, Söder és Laschet közötti szópárbaj értelemszerűen nemcsak a járványkezelésről szól, hanem arról is, ki lesz a CDU/CSU közös kancellárjelöltje. Ezt Söder és Laschet húsvét és pünkösd között dönti el – de Merkel a kritikáival Laschetet hozta nehéz helyzetbe. A helyzet azért is sajátos, mert a CDU-elnökválasztásakor éppen Laschetet tartotta mindenki Merkel emberének, aki a merkeli utat folytatná.

 

A két politikus vitájától se független azonban, hogy a CDU/CSU drasztikusan zuhan a közvélemény-kutatásokban:

 

a pártszövetség 27 százalékot kapna, azaz csak 4 százalékponttal áll már csak a második helyezett Zöldek előtt.

 

Ráadásul egy zöld-szocdem-liberális kormánynak már 48 százaléka lenne, azaz lehetséges: bárki is lesz a CDU/CSU-kancellárjelöltje, arra a szeptemberi bukás átvállalása várna. Ha a CDU/CSU tovább zuhan, Söder vélhetően nem vállalja a megmérettetést, hanem Münchenben marad – ebben az esetben Laschet vihetné el a balhét mindazért, amit sokban Merkelnek és Södernek köszönhet.

 

FOTÓ: Markus Söder / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás