+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2021. március 2. kedd, 13:15
Noha a hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet, a tenger antik pénzérméket mosott a felszínre. A korrupcióellenes ügyészség szagot fogott.

A romániai Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fedezett fel egy – a szakértők szerint – ókorból származó hajóroncsot a Konstancától alig 12 kilométerre északra található Mamaia-üdülőtelep tengerpartjának közelében.

 

 

A korrupcióellenes ügyészek éppen egy korrupciógyanús ügyben nyomoztak, amikor a parttól mintegy 2 tengeri mérföldre, 25 méteres mélységben felfedezték a hajóroncsot, amiről egyelőre annyit tudni, hogy nincs egy darabban,

 

nagy valószínűséggel antik darab, egy 14 centiméteres részét részét pedig már elküldték szénizotópos kormeghatározásra, hogy megállapítsák a pontos korát.

 

Az még Romániában sem szokott előfordulni, hogy a DNA korrupciós ügyeket felgöngyölítő ügyészei történelmi leletekre bukkanjanak, eredetileg most sem ez volt a cél.

 

A DNA azért indított nyomozást a térségben, mert a Fekete-tenger román tengerparti részein – így a Mamaiához közeli tengerpartokon is – hatalmas munkálatok kezdődtek meg az elmúlt években annak érdekében, hogy a partmenti vízfenékről kikapart homokból kiszélesítsék a strandokat. Ezek a munkálatok a gyakorlatban így néznek ki:

 

Közzétette: Apele Romane Dobrogea-Litoral – 2021. február 19., péntek

 

A 752 millió eurós (mai árfolyamon 274 milliárd forintos) beruházással számoló projektbe még 2018-ban vágtak bele, 2019-ben pedig a kulturális minisztérium alá tartozó Konstanca megyei kulturális osztály adta ki a területre az úgynevezett régészeti mentesítési engedélyt, aminek értelmében elkezdődhetett a munka a területen, mivel az „régészeti szempontból nem érdekes”.

 

Mint kiderült, a megyei kulturális osztály tévedett, ugyanis az elmúlt héten a munkálatok során a kikapart homokból ókori érmék kerültek elő.

 

Ezt követően a DNA rögtön nyomozást indított, hogy kiderítsék, mi állhat annak hátterében, hogy a megyei kulturális osztály kiadta ezt az engedélyt, a minisztérium pedig rá is bólintott erre.

 

Az egyelőre nem tudni, pontosan hogyan bukkantak a hajóroncsra, de az már biztos, hogy emiatt a térségben teljesen leálltak a munkálatokkal.

 

A DNA-t 2002-ben alapították Romániában azért, hogy felgöngyölítse a korrupciógyanús ügyeket az országban. Működése során számos nagy kaliberű politikust juttatott rácsok mögé, közülük a leghíresebb Liviu Dragnea, a posztkommunista-nacionalista Szociáldemokrata Párt (PSD) egykori vezére, akit 2019 májusában – egy DNA által feltárt korrupciós ügy miatt – 3 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek.

 

A szervezet ugyanakkor maga sem volt mentes a botrányoktól. 2018-ban kiderült, hogy titkos együttműködési megállapodást kötöttek a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), és 2009-től kezdődően illegálisan hallgattak le több romániai politikust és közéleti szereplőt, összesen 36 406 személyt, ezeknek a lehallgatásoknak az anyagát pedig igyekeztek felhasználni az adott személyek elleni bírósági tárgyalásokon is.

 

A DNA-t 2013-tól egészen 2018-as leváltásáig vezette Laura Codruța Kövesi (a neve a volt férje révén magyar), akit 2019-ben az Európai Ügyészség (EPPO) főügyészévé választottak. Hogy pontosan mi is az az Európai Ügyészség, és mely országokban működhet, arról itt írtunk részletesen.

 

NYITÓKÉP: Apele Romane Dobrogea-Litoral / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bécsi orvos veszi át a tárcát, akiről tudni lehet: a kemény lockdown-politika híve.

Jakab Péterék ott indítanak csak jelöltet az előválasztáson, ahol szerintük győzni tudnak.

A volt szlovák miniszterelnök, Mikuláš Dzurinda szerint Oroszország a Szputnyik-oltásokkal valójában hatalmi harcot vív, Matovič pedig Orbánnal együtt bomlaszt.

Nem befolyásolja a böjtöt az oltás, mondta a Magyar
Iszlám Közösség alelnöke.

24 százalékkal megnőtt idén a temetések száma a temetőben, így átementi kapacitásbővítés miatt volt szükség a hűtőkonténer beszerzésére.

A zöld Rudolf Anschober azt mondta: túldolgozta magát. Már korábban is kellett kiégés miatt betegszabadságra mennie.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás