+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A januárban kezdődött olasz kormányválság február elejére véget ért: Giuseppe Conte eddigi miniszterelnök nem tudta megtartani a hatalmát, mert nem sikerült neki az elmúlt hetekben többséget szereznie maga mögött. Miután januárban Matteo Renzi, egykori kormányfő Italia Viva kispártjával kilépett a kormányból, Conte a felsőházban – tíz képviselő híján – elvesztette az abszolút többséget (bár hozzá kell tenni: a bizalmi szavazást a szenátusban is megnyerte január közepén). Intenzív tárgyalások indultak egy új többség mellett – felmerült jobboldali szakadárok átvétele ugyanúgy, mint Renzi visszacsalogatása.

 

Renzi azonban hajthatatlannak bizonyult: a célját, hogy Contét megbuktassa, végül el is érte. Szerdán Sergio Mattarella olasz államfő Mario Draghit, az Európai Központi Bank egykori igazgatóját kérte fel, hogy alakítson kormányt. Ide nemcsak az eddig Conte mögött álló balközép Demokraták (PD) és szocialisták, de az ötcsillagosok nagyrésze is átáll – és ami a lényeg: ezt a felállást már Renzi is támogatni tudja, aki azt mondta Draghi kinevezése után: „most a józanság pillanata jött el”, és „zéró vitát” szorgalmazott – ami kissé disszonáns persze annak függvényében, hogy az elmúlt egy hónapban ő borította káoszba az olasz politikát kétszázalékos pártjával.

 

Conte nyíltan az Öt Csillag mögött

 

Giuseppe Conte csütörtökön töltötte utolsó munkanapját a római Chigi-palotában, ami a kormányfők székhelye. Csütörtök kora délután már elhagyta az épületet, és a palota előtti téren tartott egy rögtönzött sajtótájékoztatót. Ebben

 

„jó munkát” kívánt Draghinak. Kissé Renzinek odaszúrva hozzátette: „Nem leszek Draghi útjában, a szabotőröket másutt kell keresni.”

 

CONTE RÖGTÖNZÖTT SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA A RÓMAI PALAZZO CHIGI ELŐTT AZ UTOLSÓ KORMÁNYFŐI MUNKANAPJÁN. FOTÓ: CONTE / FB

 

Conte azonban nem tűnik el az olasz politikából. Sajtótájékoztatóján eleve azt szorgalmazta: ne szakértői, hanem politikai kormány jöjjön létre – elvégre a balközépnek és az ötcsillagosoknak is ártana, ha egy tisztán technokrata kormány egyszerű szavazógépeivé válnának. Conte kifejezte nagyrabecsülését az eddigi koalíciós partnerek felé – az Italia Vivát nem említve –, de a 2018-ban pártfüggetlen jelöltként kormányfővé lett firenzei (de pugliai származású) jogászprofesszor

 

nem hagyott kétséget afelől, hogy kihez húz a szíve: az ötcsillagosokhoz. Azt üzente nekik: „A Mozgalomért vagyok, és a Mozgalomért leszek.”

 

Mint ismert: a 2008-ban az anarchista komikus Beppe Grillo által alapított Öt Csillag Mozgalom (M5S) 2018-ban megnyerte elitellenes és rendszerkritikus programjával a választásokat – de egyedül nem tudott kormányt alakítani. Hosszú tárgyalások után végül a jobbközéppel közös koalícióból kiszakadt Lega (akkor még Lega Nord) vállalta fel, hogy összefog a grillóistákkal. A miniszterelnöki posztra a firenzei egyetemen addig nemzetközi magánjogot oktató Conte professzort kérték fel. Noha ő a grillóisták szellemi hátországában korábban is jelen volt,

 

az olaszok számára is teljesen ismeretlenül került a politika középpontjába.

 

Miután a 2019-es EP-választást a Lega megnyerte, Matteo Salvini elérkezettnek látta az időt, hogy robbantsa a kormányt. Azt feltételezhette, hogy Contéval, aki mégsem a római intrikákhoz szokott addigi életében, könnyű dolga lesz. Azonban nagyon eltaktikázta magát. 2019 augusztusában nem Conte bukott meg, hanem Salvini találta magát az ellenzékben (azóta stabilan csökken a Lega népszerűsége) – Conte pedig egy második kormányt alakíthatott, immáron az Öt Csillag és a baloldal részvételével. Ezt az együttműködést verte most szét Matteo Renzi, aki 2019 őszén egykori pártjából, a PD-ből kiszállva létrehozta a liberális Italia Vivát.

 

Mivel Beppe Grillo egyre inkább háttérbe vonult, az Öt Csillagnak pedig nem sikerült új karizmatikus vezetőt találni – a legismertebb politikusa, Luigi Di Maio, eddigi külügyminiszter, a pártot hivatalosan viszont Vito Crimi vezeti –, így egyre inkább Conte lett az új „apafigura” számukra. A grillóisták még szerdán is azt hajtogatták: mindenképpen ragaszkodnak Conte kormányfőségéhez.

 

Ez nem jött össze nekik, de nem kizárt:

 

Conte éppen az Öt Csillag környékén maradhat meg a politikában.

 

A professzor – akit a „Nép Ügyvédjének” szoktak hívni – felettébb népszerű, nem véletlen, hogy a kormányválság alatt is az olaszok majdnem fele azt akarta: folytassa Conte.

 

Berlusconiék is beállnának Draghi mögé

 

Közben formálódik a Draghi mögötti többség. Noha az Öt Csillag több politikusa is ellene van, Luigi Di Maio azt kérte: tanúsítson a párt „érettséget”, azaz ne vonuljon ellenzékbe. Draghit vélhetően nem csak a PD, a LeU, az Italia Viva és az Öt Csillag, de Silvio Berlusconi Forza Italiája is kész támogatni.

 

Berlusconi csütörtökön kiemelte: Draghi kinevezésével az olasz politika elindulhat abba az irányba, amit a Forza Italia régóta szorgalmaz.

 

Ezzel szemben a Lega és a neofasiszta Olaszország Fivérei párt nem támogatná Draghit. Egyelőre azonban még kérdéses, hogy Draghi szakértőkkel vagy pártpolitikusokkal töltené-e fel a kormányt – Conte az utóbbit szorgalmazta.

 

Közben a Vatikán is kifejezte már örömét a katolikus vallását gyakorló Draghi kinevezése kapcsán. A római Draghi egykoron a jezsuitáknál tanult, nagyon jó kapcsolatot ápol XVI. Benedek egykori pápával is.

 

NYITÓKÉP: Giuseppe Conte Rómában / GC, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A francia politikában és gazdaságban gyakorlatilag nem lehetett karriert csinálni a párizsi Nemzeti Közigazgatási Főiskolán, a legendás ENA-n szerzett diploma nélkül. Macron ennek akar véget vetni, noha maga is az ENA-ról került ki.

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás