+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. január 26. kedd, 16:15
Először csak a Kotleba-párt elnökségéből léptek ki, majd arra jutottak: a pártot is otthagyják. Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

Ahogy arról az Azonnali is beszámolt: a szélsőjobboldali Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) elnöke, az alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt első fokon négy év négy hónap börtönbüntetésre ítélt Marian Kotleba a pártelnökség egy részének háta mögött megváltoztatta a párt alapszabályát, amivel

 

gyakorlatilag leválthatatlanná tette magát a párt éléről, és ha börtönbe kerül, onnan is irányítani tudja majd a pártot.

 

Ezt követően a párt legismertebb arcai, Milan Uhrík EP-képviselő; a 2019-ben rasszista kijelentések miatt pénzbírságra ítélt Milan Mazurek parlamenti képviselő; a párt szóvivője, a korábban egy neonáci zenekar énekeseként ismert Ondrej Ďurica; valamint a kilencvenes években a maffiának dolgozó Miroslav Suja parlamenti képviselő is bejelentették, hogy nem folytatják a munkát a párt elnökségében, ami az alapszabály megváltoztatásával elvesztette a lényegét, és pusztán reprezentatív szervvé vált. 

Kedd délben Milan Uhrík bejelentette a Facebook-oldalán, hogy az elnökség után

 

a pártot is mind a négyen otthagyják, és a párt két másik parlamenti képviselője is csatlakozik hozzájuk.

 

Mint Uhrík elmondta, belső ellentétek és konfliktusok szítása helyett korrektebbnek és tiszteségesebbnek vélik, ha ezentúl a saját útjukat járják. A politikát együkük sem hagyja ott, ellenkezőleg: ezentúl „sokkal professzionálisabban, okosabban és hatékonyabban küzdünk majd Szlovákiáért, a jogaitokért és a jobb életszínvonalatokért”. 

 

Az őket támogatóknak azt ígérik, hogy átütően harcolnak majd, de felesleges és semmit meg nem oldó provokációk nélkül, amik örök ellenzékiségre és örök elszigeteltségre ítélnék őket. 

 

„Harc nélkül nem adjuk át a hazánkat a megtévedt liberálisoknak és a korrupt funkcionáriusoknak.

 

Elszántak vagyunk, hogy megmentsük Szlovákiát és visszaadjuk a neki jogosan kijáró méltóságot és státuszt. Egyszerűen: harcolunk tovább” – zárja szavait a radikálisok mérsékeltebb szárnyát képviselő Uhrík.

 

Bár ezt Uhrík nem jelentette ki, a vele együtt a pártot otthagyó öt kollégája nevében közzétett nyilatkozatát a szlovák sajtó új párt alapításának szándékaként értékeli.

 

Marian Kotleba egyelőre nem reagált a bejelentésre. Amikor pénteken Uhríkék kiléptek a pártvezetésből, Kotleba végül csak annyit reagált, hogy „tudomásul vette”, és hogy a „béka-egér civakodás helyett” az idejét és az energiáját

 

a Matovič-kormány elleni politikai harcra fordítja, mert az a totalitárius intézkedéseivel szerinte szó szerint elpusztítja Szlovákiát.

 

A 2020-as parlamenti választáson 7,97 százalékkal parlamentbe jutó radikális pártot a Focus ügynökség decemberben 8,2 százalékra, januárban viszont már 9,7 százalékra mérte. A közvélemény-kutatás azonban még bőven a botrány és a pártszakadás előtt készült, annak hatását Kotleba pártjára a következő hónapok mérései mutatják majd.

 

NYITÓKÉP: Milan Uhrík és Milan Mazurek egy decemberi kormányellenes tüntetésen. Milan Uhrík - europoslanec / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás