+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Renczes Ágoston
2021. január 22. péntek, 11:10
A pártelnök, Marian Kotleba totalitárius praktikáit bírálják a totalitárius eszmékkel kacérkodó párt legismertebb arcai. Kotlebának viszont muszáj meglépnie ezt, másképp nehezen tudná irányítani 8 százalékon álló pártját a börtönből.

Otthagyják a pártvezetést és élesen kritizálják a pártelnököt a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) húzónevei. A belviszály azt követően robbant ki, hogy a pártelnök, Marian Kotleba a pártvezetés háta mögött megváltoztatta a párt alapszabályát, ami mostantól gyakorlatilag minden hatalmat a pártelnök kezében összpontosít.

 

A rács mögül is irányítaná a pártot

 

2020 októberében a szlovák Különleges Büntetőbíróság első fokon négy év négy hónap börtönbüntetést szabott ki Marian Kotlebára alapvető emberi jogokat elnyomó mozgalmak támogatása és népszerűsítése miatt. 

 

Kotleba még 2017-ben Besztercebánya megye elnökeként

 

ajándékozott három családnak egy-egy 1488 euró értékű ajándékutalványt

 

március 14-én, az 1939-ben Csehszlovákia feldarabolásával, Hitler akaratából létrejött bábállam, az első Szlovák Köztársaság megalakulásának évfordulóján. Az 1488-as szám pedig közismert neonáci jelkép: a 14 az amerikai fajvédő David Lane egyik 14 szóból álló tételmondatára utal, a 88 pedig – mivel a H a nyolcadik betű az angol ábécében – a Heil Hitlert jelenti.

 

A BÖRTÖNT ÉRŐ TROLLKODÁS. KÉP: SKUTEČNĚ NEKOREKTNĚ / FACEBOOK

 

Az ítélet nem jogerős, a tárgyalás a legfelsőbb bíróságon folytatódik. Mivel van rá esély, hogy valóban börtönbe kell majd vonulnia, Marian Kotleba azért elrendezte, hogy ez ne akadályozza őt a pártelnöki munkában.

 

Vezércsel

 

A 2021 január elején a ĽSNS-elnökség több tagjának háta mögött összehívott pártgyűlésen Kotleba a delegáltakkal megszavaztatta a párt alapszabályának módosítását. Az Aktuality.sk hírportál megszerezte a dokumentumot, amiből kiderül: az elnökség ezentúl semmilyen döntést nem tud meghozni, amit Kotleba ne támogatna, ő maga pedig

 

gyakorlatilag leválthatatlanná vált, az új alapszabály ugyanis nem határozza meg a pártelnök megbízatási idejének lejártát.

 

A pártelnöknek eddig kötelessége volt évente legalább egyszer összehívni a pártgyűlést, az új alapszabályból azonban ezt a passzust törölték.

 

Különleges pártgyűlés összehívását, ami leválthatná az elnököt, az eddig 12-tagú helyett már csak 9-tagú pártelnökség legalább hat tagja tudja kezdeményezni – de az egyik tag maga Kotleba, három másik tagot pedig közvetlenül ő nevez ki. Ha mégis sikerülne összehívni egy pártgyűlést, az elnök leváltásához a delegáltak 80 százalékának szavazata kell, de az összes delegált felét – a helyi szervezetek vezetőit – szintén maga Kotleba nevezi ki.

 

Strukturális és személyi kérdésekről az elnökség csak a pártelnök kezdeményezésére dönthet. Kotleba a pártkasszát is az ellenőrzése alá vonta:

 

250 ezer euróig (azaz majdnem 90 millió forintig) önállóan, a pártvezetés beleszólása nélkül dönthet a párt pénzügyeiről.

 

Az új alapszabály létrehozta az „ügyvivő alelnök" posztját, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy legyen ki helyettesítse Kotlebát, ha börtönbe kerül. Az ügyvivő alelnök ugyanis eljárhat a pártelnök nevében, miközben a többi alelnöknek semmilyen hatásköre nem marad.

 

Marian Kotleba – aki magát előszeretettel hívatja vezérnek (vodca), a hívei lelkesen így is hívják, és a vezetéknevét még a párt nevébe is beleerőltette (a párt teljes neve ugyanis Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko, azaz Kotlebáék – Mi Szlovákiánk Néppárt) – tehát megoldotta, hogy valóban teljhatalmú vezér legyen a pártján belül. Ez azonban már túl sok volt a párt erős embereinek.

 

Kiborultak a húzónevek

 

Az alapszabály módosításáról a párt elnökségének több tagja is azt követően szerzett csak tudomást, hogy a változásokat a párt bejelentette a szlovák belügyminisztériumnál. Szerdán a párt két legismertebb és legnépszerűbb arca, Milan Mazurek és Milan Uhrík a Facebookon jelentették be, hogy egyikük sem indul újra a párt alelnöki posztjáért.

 

Milan Mazurek a radikális párton belül is a radikális szárnyat képviseli. Mazurek 2016-ban szinte teljesen ismeretlenül lett a párt parlamenti képviselője az egyik párttársa helyett: a parlamentbe beszavazott, ittas vezetés miatt feltételesen szabadlábon lévő, emellett rasszista indíttatású erőszakos bűncselekménnyel vádolt Andrej Medvecký nem vette át a mandátumát. 

 

MILAN MAZUREK, A PÁRT RADIKÁLIS HÚZÓNEVE. KÉP: FACEBOOK

 

2019-ben Mazurek is elvesztette a mandátumát, mert a legfelsőbb bíróság

 

pénzbüntetésre ítélte egy rádióbeszélgetésben elhangzott rasszista kijelentései miatt.

 

Mivel a büntetést kifizette, a 2020-as választáson újra elindulhatott, és 66 ezer szavazattal be is jutott a parlamentbe (az egyes pártlistákon ugyanis külön is ki lehet választani, ki jusson be mindenképpen az adott pártból; összehasonlításként: Bugár Béla Most-Hídja tavaly februárban összesen nem kapott 60 ezer szavazatot). Mazurek a párt egyik húzóneve, a parlament egyik legaktívabb képviselője, a tüntetések egyik fő szónoka, aki kiválóan ért a hallgatóság feltüzeléséhez..

 

Milan Uhrík ezzel szemben az ĽSNS mérsékeltebb vonalát viszi: az értelmiségi habitusú politikus a keményvonalas radikális párttársaihoz képest kulturáltabban és visszafogottabban képviseli ugyanazokat a radikális nézeteket, ezért előszeretettel küldik őt nyilvános szereplésekre, tévés vitákba. Uhrík egyúttal a párt „európai arca” is: 2019-ben EP-képviselővé választották. az Európai Parlamentben a függetlenek között ül, azaz a salvinista-lepenista szélsőjobboldali frakciónak se kellett.

 

MILAN UHRÍK, A PÁRT EURÓPAI ARCA. KÉP: MILAN UHRÍK - EUROPOSLANEC / FB

 

Mindketten azon borultak ki, hogy a pártelnök a tudtuk nélkül változtatta meg a párt alapszabályát. Mazurek szerint Kotleba minden hatáskört magához vont, így az elnökség „elveszítette az értelmét, és tisztán pro forma szervvé vált”. 

 

„Ahogy mindig fellépek Igor Matovič totalitárius praktikái ellen, most sem maradhatok csendben”

 

– írja Facebook-bejegyzésében Mazurek.

 

Ugyancsak otthagyja az elnökséget a párt szóvivője, Ondreja Ďurica is, aki korábban a Biely odpor (Fehér Ellenállás) nevű neonáci zenekar énekese volt. Nem folytatja a munkát az elnökségben Miroslav Suja alelnök sem, aki a kilencvenes években az egyik ismert, azóta elítélt maffiavezér, Mikuláša Černák jobbkezeként emlegettek. Bár az elnökségben nem kívánnak tovább dolgozni, a pártból egyikük sem lép ki: Uhrík teljes erővel folytatja a munkát az Európai Parlamentben, Mazurek, Ďurica és Suja maradnak a párt parlamenti képviselői.

 

Az oltásellenes, Igor Matovič kormányának járványügyi intézkedései ellen több tüntetést is szervező, korábban magyarellenes hangokat is megütő párt elsősorban a súlyos szociális feszültségekkel terhelt, leszakadt régiókban népszerű, ahol magyar támogatói is vannak. A 2020-as választáson a parlamentbe 7,97 százalékos eredménnyel bejutó radikális pártot decemberben a Focus közvélemény-kutató 8,2 százalékra mérte.

 

OLCSÓBB ÁRAMOT, FŰTÉST ÉS VIZET ÍGÉR KOTLEBA A LESZAKADÓ VIDÉKEKEN.

 

Marian Kotleba a párt vezetésében fellángolt konfliktusokat nem kommentálja. Azt még nem lehet tudni, hogy ez, illetve a várható börtönbe vonulása milyen hatással lesznek a pártra, mindenesetre a párt vele szembe forduló erős embereihez képest jóval magasabb a támogatottsága, de országosan is a népszerűbb politikusok közé tartozik. Kotleba a 2020-as választáson 170 ezer preferenciaszavazattal jutott be a parlamentbe (a későbbi miniszterelnök Igor Matovičot 498 ezren, a későbbi gazdasági miniszter Richard Sulíkot 106 ezren karikázták), a 2019-es elnökválasztáson – ahol Kotleba szintén megmérette magát – az első fordulóban pedig 222 ezren szavaztak rá (a győztes Zuzana Čaputová 870 ezer szavazatot kapott ekkor).

 

NYITÓKÉP: A párt Facebook-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás