+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2021. január 22. péntek, 12:20
Az Azonnali információi szerint Fekete-Győr miniszterelnöki jelöltségéről a Momentum elnökségnek „egyértelmű állásfoglalása” van, és már csak a küldöttgyűlésnek kell rámondania az áment.

Az Azonnali több momentumos forrásból úgy tudja: nagy eséllyel Fekete-Győr András pártelnök lesz a Momentum miniszterelnök-jelöltje a 2022-es parlamenti választást megelőző ellenzéki előválasztáson. A kérdésről a pártban ugyan még nincs döntés, tekintve, hogy erről határozni – az alapszabály értelmében – egyedül a párt legfőbb döntéshozó szerve, a küldöttgyűlés jogosult.

 

Azonban mint azt egy közeli forrástól – aki a felvetésünkre, hogy a pártelnök lehet egyben a miniszterelnök-jelölt is, úgy reagált, hogy ez nem hülyeség – megtudtuk, a stratégiaalkotásért és a párt nyilvános megjelenítéséért felelős héttagú elnökségben már letették a garast Fekete-Győr mellett:

 

„A többi pártnak például mondtuk azt, hogy a Momentum elnökségének ezzel kapcsolatban van egy egyértelmű állásfoglalása.

 

Hivatalos döntés erről a küldöttgyűlésben még nincs.”

 

Egy másik forrásunk a felvetésre, hogy Fekete-Győr András lehet a Momentum miniszterelnök-jelöltje, rejtélyesen úgy válaszolt:

 

„Nem lesz meglepetés a miniszterelnök-jelöltünk neve.”

 

A nyilvánosságban sokat forgott még Donáth Anna neve is mint a Momentum lehetséges miniszterelnök-jelöltje, azonban egy harmadik forrásunk – aki Fekete-Győr jelöltségét sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta – erről úgy nyilatkozott, hogy „Donáth Anna komolyan veszi az európai parlamentbeli öt évét”, azaz nem tervezi, hogy miniszterelnök-jelölti feladatokat is elvállaljon.

 

Ez egyébként visszhangozza az elemző-publicista-humorista Ceglédi Zoltán állítását, aki Donáth EP-beli asszisztense volt, és aki saját elmondása szerint győzködte is őt a miniszterelnök-jelöltség elvállalására – sikertelenül. Ceglédi erről azt írta, hogy „Anna tisztessége nagyobb, mint az ambíciója”, és ő „tényleg komolyan gondolja, hogy végigtolja az EP-mandátumát 2024-ig”.

 

Akikről hallani lehet

 

Amennyiben Fekete-Győr Andrást a Momentum küldöttgyűlése elfogadja miniszterelnök-jelöltnek, úgy eggyel bővülhet a 2022-es közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltségért versenybe szállók névsora: Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester például már korábban bejelentette, hogy vállalná a feladatot, de a Jobbik-elnök Jakab Péter és a DK-s EP-képviselő, Dobrev Klára is esélyes, hogy elindul. Közben a nemrég saját pártot alapított Pálinkás József az Azonnalinak elmondta: ő sem futna el a jelöltség elől, és ott van még Karácsony Gergely párbeszédes főpolgármester is, akit sokan az egyetlen valódi esélyesnek tartanak Orbán Viktor legyőzésére – bár ő azt mondja, „hál' istennek most nem kapacitálják" erre.

 

Egy biztos: az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (DK, Momentum, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) megállapodása értelmében az ellenzéknek legkésőbb 2021. október 23-ára ki kell állnia a közös miniszterelnök-jelölttel és a 106 közös egyéni választókerületi jelölttel is.

 

NYITÓKÉP: Fekete-Győr András / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás