+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. december 3. csütörtök, 16:58
Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Október közepén, Párizs egyik elővárosában fejezte le egy 18 éves, csecsen származású iszlám terrorista, Abdoullakh Anzorov Samuel Paty középiskolai történelemtanárt, aki oktatási célból Mohamed-karikatúrákat használt az óráján, előre szólva, hogy akit ez zavar, távozhat a teremből.

 

Emmanuel Macron francia elnök az esetet „tipikus iszlamista terrorakciónak” nevezte, sőt, szeparatizmussal (azaz a köztársaság eszméinek tagadásával) is megvádolta a jelenlegi iszlámot, valamint belügyminisztere, Gérald Darmanin – élve azzal a jogával, hogy hat hónapra bezárathat vallási intézményeket – bezáratta a helyi mecsetet, miután annak Facebook-oldalán a gyilkosság előtt megjelent egy videó, amiben az egyik tanuló apja a karikatúrák felhasználása miatti haragjának adott hangot. Darmanin döntésének a bíróság is helyt adott.

 

Azonban a belügyminiszter nem elégedne meg ennyivel: mint azt szerda este bejelentette, és csütörtökön megerősítette:

 

a radikális iszlám elleni küzdelem nevében összesen 76, a korábban is a titkosszolgálatok figyelmébe kerülő mecsetben rendelt el rendőrségi akciókat,

 

keresve az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit.

 

Gérald Darmanin az akciókat a szeparatizmus elleni hatalmas és példátlan fellépésnek nevezte, és mint a francia RTL-nek kifejtette, csütörtök reggel már találkozott is az érintett helyi hatóságok vezetőivel, átbeszélendő a mecsetekkel szembeni akció részleteit.

 

Darmanin elmondása szerint a hatóság emberei a rendőrségi adatbázisban szereplő imámokat, az adott mecset pénzügyi forrásait, valamint azt fogják vizsgálni, hogy kapcsolódnak-e a mecsethez olyan iszlám vallási iskolák, amik a francia társadalomtól történő szeparációra buzdítják a diákokat.

 

„2600 muszlim istentiszteleti hely van Franciországban, szóval 76 a 2600-ból messze van attól az általános radikalizációtól, amire hallani néha. De néhány istentiszteleti hely nyilvánvalóan köztársaság-ellenes” – jelentette ki a belügyminiszter, hozzátéve:

 

ha a gyanú beigazolódik, és az adott mecset valóban a radikális iszlám terjesztésében vesz részt, akkor kezdeményezni fogja annak bezárást.

 

A bejelentett akciót nem fogadta mindenki elégedetten: Esther Benbassa zöldpárti szenátor például azt vetetette a belügyminiszter fejére, hogy szerinte Darmanin ezzel csak vissza akar ülni a nyeregbe azt követően, hogy komoly támadások érték amiatt a nemzetbiztonság törvénytervezet miatt, ami komolyan korlátozta volna a rendőrökről készült képek megoszthatóságát.  A koronavírus-járvány kellős közepén emiatt utcára vonuló tömeg végül elérte a célját, és a törvényhozók ígéretük szerint nem fogadják el, hanem „jelentősen átdolgozzák” a tervezetet.

 

NYITÓKÉP: A párizsi rohamrendőrség vonul az főváros utcáin egy 2017-es felvételen. Kristoffer Trolle / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Marosvásárhelyi Rádió műsorvezetői csütörtök esténként sikeresen teremtenek olyan hangulatot, amiben a rádióhallgató azt érzi: egy mikrofontól mentes baráti beszélgetésbe csöppent bele.

Miközben a világ Joe Bidenra figyelt, az internet népe Bernie Sandersből csinált sztárt.

A közfeladatok ellátását veszélyeztető kormányzati intézkedésekről szóló kampány összesen 22 millió forintjába kerül a budapestieknek.

Korábban António Costa azt nyilatkozta, nem áldozná fel a most tanuló generációt, a katasztrofális járványadatok most más álláspontra terelték.

Az FFP2-szájmaszkok áfáját meg eltörölték.

A kormányinfón megtudtuk azt is, hogy később a háziorvosnál sem lehet majd regisztrálni a koronavírus elleni vakcinára.

A máltai miniszterelnök azt is fontosnak tartja, hogy az új okmány segítse, ne pedig akadályozza a szabad mozgást.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás