+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vitárius Bence & Vass Csaba
2020. december 1. kedd, 20:03
A Mi Hazánknál unják, hogy a trianoni békeszerződést még nem helyezte hatályon kívül a magyar kormány, és többek között azt szeretnék, hogy Észak-Erdély visszacsatolásának napja nemzeti ünnep legyen. Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek a román nemzeti ünnep napján.

Apáti István és Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom országgyűlési képviselői tartottak performansszal egybekötött sajtótájékoztatót Románia budapesti nagykövetsége előtt. Performansz alatt azt kell érteni, hogy meggyújtották és elégették a trianoni békeszerződés egy kinyomtatott példányát, amit elmondásuk szerint a magyar Országgyűlés még mindig nem volt hajlandó hatályon kívül helyezni.

 

A képviselők a sajtótájékoztatón felrótták Áder János köztársasági elnöknek, hogy a békediktátum századik évfordulóján elmondott beszédében azt mondta: Magyarországot a második világháború óta újra és újra megvádolják a határok megváltoztatásának szándékával, figyelmen kívül hagyva, hogy amikor erre a történelem lehetőséget kínált, Magyarország sosem élt területi követelésekkel szomszédaival szemben.

 

Dúró Dóra szerint ezek elszalasztott lehetőségek voltak, amennyiben pedig a történelem úgy hozza, nem szabad még egyszer ilyen hibát elkövetni.

 

A performansz időzítése nem véletlen: Románia december 1-jén ünnepli legnagyobb nemzeti ünnepét, a Nagy Egyesülést, ugyanis 1918-ban ezen a napon mondta ki a gyulafehérvári román nemzetgyűlés Erdély egyesülését a Román Királysággal. A Nagy Egyesülést végül a trianoni békeszerződés pecsételte meg, ami Romániának ítélte a történelmi Erdélyt, a Partiumot és a Bánság egy jelentős részét. A trianoni békeszerződés napját, június 4-ét egyébként idén szintén nemzeti ünneppé nyilvánították Romániában, habár a román össznemzeti tudatban nincs akkora jelentősége, mint a december elsejei Nagy Egyesülésnek.

 

2020. december 1-jén a Mi Hazánk politikusai csak elégetni tudták a békeszerződés egy példányát a budapesti román nagykövetség előtt, törvényen kívül helyezni nem. De azért tartottak egy beszédet, nyilatkoztak az Azonnalinak, rendőri felszólításra felsöpörték a békeszerződés hamvait, majd hazamentek.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás