+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael & Antal Róbert-István
2021. április 2. péntek, 18:10
Április 1-jén adták át a ferencvárosi BLM-szobornak nevezett 100 centiméteres műanyag köztéri alkotást, ami két hétig állt volna ott. Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere az Azonnalinak arról beszélt, a szobor ellen tiltakozók csinálnak politikát az egészből, míg a Mi Hazánkot vezető Toroczkai László arról beszélt: Baranyinak inkább a szobor helyszínének rendes füvesítésére kellene pénzt és energiát fordítania. Videó!

Április 1-jén adták át a már másnap ledöntött ferencvárosi Black Lives Matter-szobrot. A szobor már az átadás előtt nagyon átpolitizálódott: míg a ferencvárosi önkormányzat szerint a művész a szabad önkifejezéshez való jogával kívánt élni, a szélsőjobboldali Mi Hazánk, illetve a neonáci Légió Hungária politikusai és aktivistái szerint a szobor célja a keresztények provokálása és az „abnormalitás reklámozása”.

 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a szobor több jelentéstartalommal is bír, és a szobor ellen agitálók csináltak politikai ügyet a IX. kerületi Ferenc térre két hétig kiállított alkotásról. Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, Ásotthalom polgármestere az Azonnalinak nyilatkozva finoman üzent kollégájának, hogy

 

ilyen szobrok helyett inkább a park füvesítésére kéne áldoznia pénzt és energiát, és nem az általa csak „műanyag szörnyszülöttnek” titulált alkotásra.

 

De mit gondolnak a kerület lakosai az alkotásról?

 

Az általunk megkérdezettek többségének nem volt problémája a szoborral, és annak jelentéstartalmával, de volt olyan is, aki a sokszínűség, illetve a homoszexuálisok elfogadása helyett úgy gondolta, hogy egy sporteseményt ábrázolt Szalay Péter alkotása.

 

Szeretet, elfogadás, konfliktus, szobordöntés. Ez mind szerepel a videónkban.

 

Szoborátadás helyett így egy összművészeti performansz kerekedett az alkotásból. De vajon nem pont ez lehetett a művész célja?

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

Egy most nyilvánosságra került, 2010-es jelentés szerint az akkori lakosság majdnem 40 százalékának hívásaihoz voltak képesek hozzáférni a kínaiak.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás