+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 28. szombat, 18:20
Aki egy különösebb bonyodalmaktól mentes, jól elkészített, finom és könnyen elérhető magyar bort akar levenni a polcról, megtalálta, amit keres.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Az egri csillag egy klasszikus kényszer szülte megoldás volt az elején, egy olyan, ami akár jól is elsülhet. Sőt: egy kifejezetten rosszul kommunikálható adottságokra adott tökéletes bormarketinges válasz. Az egri borvidéken – ami a stilisztikailag nehézkesen definiált, azaz kifejezetten liberális előírások mentén készülő vörös házasításról, a bikavérről ismert, miközben szakírók szerint a kadarka és a pinot noir legjobb magyarországi termőterülete lehetne, ezek viszont alig teremnek ott – ugyanis annyiféle fehérszőlőfajta terem, hogy

 

ha az övék lenne a teljes éves osztrák bormarketing-keret, akkor sem lehetne értelmesen marketingelni ennyi mindent.

 

A borvidéki termékleírás szerint (annak ellenére, hogy vörösboros vidékként él a köztudatban) 31 engedélyezett fehérszőlőfajta van Egerben. (Vörösből 17.) Tokaj-Hegyalján csak hat, de gyakorlatilag nagy volumenben kettő, legfeljebb három. Egri bouvier? Egri saszla? Egri rajnai rizling? Egri juhfark? Egri zenit? Egri pinot blanc? Egri mézes? Micsoda izgalmas önálló brandek lehetnének (nem), és micsoda itatást lehetne csinálni, amikor egy nemzetközi borszakértő Egerbe jönne felmérni a borvidék fehérboros karakterét (azt mindig)!

 

Ebbe gondolhattak bele az egri borászok, mikor úgy döntöttek, a Magas Napidíjért Ideutaztatott International Wine Expert™ akkor fogja szeretni őket, ha nem nézik őt hülyének odahaza, mert már a tizenharmadik, a terroirt very special módon megjelenítő unique szőlőfajtáról lelkendezik, és ebből a hátrányból előnyt próbálnak faragni, és ráfekszenek a fehér házasításokra. Így ugyanis egy olyan márkájuk lehet, ami közös, ami mindenkit összeköt, amire még az EU hivatalos szlogenje – egyesülve a sokféleségben – is ráillik (ez a PR-blabla), és aminek hála talán drágábban és szinte biztosan el tudják adni a fehérboraikat, amiket amúgy nehézkesen tudnának: így született meg az egri csillag a bikavér fehér párjaként.

 

Rendeltek is hozzá egy a bikavérénél egyértelműbb szándékú termékleírást: meghatározták például, hogy illatos fajta legfeljebb 30 százalékban lehet a házasításban. És hogy ezt milyen jól tették, azt az olyan borok bizonyítják, mint a mostani hét bora, egy 2019-es egri csillag. A készítője a nagyobb egri termelők közé tartozó Thummerer Pincészet, akik a 31 engedélyezett szőlőfajtából mindössze négyet használtak csak: királyleánykát és a sauvignon blanc-t a jó savakért és az alaphangért, traminit és zenitet a díszítő aromákért, meg persze egy kis szén-dioxidot, hogy frissen tartsák a bort. Érett alma és körte az ízben, csak a picit magas alkohol zavar bele a képbe – megdöbbentő, de hasonlóképp látom, mint ez a borblogger itt. Az egri borászok ötlete tehát működik, és ez mindenkinek jó: aki egy különösebb bonyodalmaktól mentes, jól elkészített, finom és könnyen elérhető magyar bort akar levenni a polcról, megtalálta, amit keres.

 

10-es skálán? 4 és fél pont

Mennyibe kerül? 1000-1800 forint, akciófüggő

Hol kapható? pincénél, Lidl, Auchan, webshopok

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás