+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 10. kedd, 14:33
A cseh belföldi polgári titkosszolgálatot a Közel-Keleten harcoló csehek is megdolgoztatják, és egy iszlamista merényletet is sikerült leleplezniük és megakadályozniuk.

Az elmúlt években Csehországból több személy is a Közel-Keletre távozott, hogy bekapcsolódjon az ott folyó háborús konfliktusokba, közülük eddig öten vesztették életüket, az utolsó 2019-ben – írja a Lidovky.cz a cseh Biztonsági Hírszerző Szolgálat (Bezpečnostní informační služba – BIS) kedden nyilvánosságra hozott éves jelentése alapján.

 

Iszlamista fenyegetések

 

A BIS még két Közel-Keleten harcoló csehországiról tud, a jelentés szerint 

 

az ő esetleges hazatérésük radikalizálhatja a csehországi iszlám közösséget.

 

A dokumentum megemlíti, hogy az ügynökség figyelemmel kíséri a csehországi iszlám közösség reakcióját minden olyan hírre, ami potenciálisan a radikalizálhatja őket – ilyen volt például a Facebookon élőben közvetített mecset elleni terrortámadás az új-zélandi Christchurchben. 

 

A dokumentum megemlít egy konkrét esetet is, amiben a cseheknek egy merénylelet sikerült megakadályozniuk.

 

Az akció során két iráni származású belga állampolgárnál egy kiló robbanóanyagot és töltényeket találtak,

 

amiket egy az ügynökség által megfigyelt, Ausztriában szolgálatot teljesítő, de gyakran Csehországba látogató iráni diplomatától vettek át. A merényletet egy iráni ellenzéki szervezet párizsi gyűlésén tervezték elkövetni.

 

Az oroszok taktikát váltottak

 

A BIS a jelentésében megemlíti, hogy az orosz titkosszolgálatok hagyományosan támogatják a csehországi orosz diaszpóra Kreml-barát szárnyát, akik gyakran intéztek támadást különféle médiafelületeken az orosz kisebbséget a kormány nemzetiségi tanácsában képviselő Eugenie Číhalová ellen. A nemzetiségi képviselő azért gyakori célpontja ezeknek a támadásoknak, mert a csehországi oroszoknak nem a Kreml-barát szárnyához tartozik;

 

2019-ben az ellene folytatott médiahadjáratokat pedig felváltották a szóbeli támadások és a konkrét fenyegetések.

 

A BIS szerint ezek az esetek jól jellemzik az oroszok proxy-hadviselését: az egyes Oroszországon kívül élő szereplők önállóan, saját kezdeményezésre, de meggyőződésük szerint az orosz érdekeknek és elvárásoknak megfelelően cselekszenek, amihez minden bátorítást meg is kapnak Moszkvától.

 

A kínaiak kifinomultabbak

 

„Kulcsfontosságú különbség, hogy amíg Oroszország igyekszik destabilizálni és bomlasztani az ellenfelelit, addig a kínaiak célja egy sinocentrikus globális közöség kiépítése, amiben a többi nemzet elismeri a kínai érdekek legitimitását és tiszteletet mutatnak Kína iránt” – fogalmaz a jelentés. Ennek megfelelően a fedésben dolgozó kínai hírszerzők arra törekedtek,

 

hogy minél pozitívabb képet alakítsanak ki a cseh közvéleményben Kínáról.

 

2019-ben a kínai hírszerzés a cseh akadémiai szférában volt különösen aktív: a cseh-kínai együttműködés keretében több közös tudományos program is futott (diákcsere-programok, tudományos munkatársak „kölcsönzése”, közös kutatási programok), amik lehetőséget biztosítottak a kínai hírszerzés számára a kapcsolatszerzésre.

 

Ahogy az Azonnali is megírta, a szlovák titkosszolgálat is október elején hozta nyilvánosságra az éves jelentését . Szlovákiában is jelentős az orosz és kínai titkosszolgálati jelenlét, de nekik a radikális iszlám egyelőre kevesebb fejtörést okoz, mint a cseheknek.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szimpatizánsok összeadták az 500 ezer forintos büntetést, amit január 22-én róttak ki a hatóságok az elviteles akciót hirdető bárra. A Központ aránytalan intézkedésnek tartja a vendéglátóhelyek bezárását.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás