+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. november 4. szerda, 11:17
Trump szerint Észak-Karolinát, Georgiát, Pennsylvaniát, és Wisconsint is megnyerte, miközben ez egyáltalán nem ilyen egyértelmű. Mennyi az esélye, hogy Trump fog győzni?

Donald Trump helyi idő szerint hajnali háromkor győzelmet hirdetett: elmondása szerint megnyerte az elnökválasztást, és azt is kijelentette, hogy a szavazatszámlálók csalni fognak az elkövetkezendő órákban, ha pedig nem ő nyer, az csakis csalás miatt történhet.

 

Trump egy olyan választás kapcsán említ már most csalást, ahol több millió szavazatot még meg sem számoltak: Pennsylvaniában például 2,5 millió levélszavazat megszámolásához még hozzá se fogtak.

 

A győzelemhez 270 elektori szavazat szükséges, és Trump a jelenlegi állás szerint 213 elektori szavazattal rendelkezik, miután megnyerte az ún. „vörös államokat”, amikben hagyományosan a republikánusok szoktak győzni. Eközben Biden 238 elektori szavazatot szerzett eddig, azonban több kulcsfontosságú államban még nem tudtak győztest hirdetni:

 

+ Észak-Karolinában (15 elektori szavazat) 94 százalékos feldolgozottságnál Trumpnak 50,1 százaléka, Bidennek 48,7 százaléka van, a különbség kevesebb mint 100 ezer szavazat;

 

+ Georgiában (16 elektori szavazat) 95 százalékos feldolgozottságnál Trump 50,5 százalék, Biden 48,3 százalék, Trump előnye 102 ezer szavazat;

 

+ Michiganben (16 elektori szavazat) 73 százalékos feldolgozottságnál Trump 53,3 százalék, Biden 45,1 százalék, a különbség pedig kevesebb mint 300 ezer szavazat;

 

+ Pennsylvaniaban (20 elektori szavazat) 64 százalékos feldolgozttságnál Trump 55,8 százalék, 48 százalék, a különbség közel 700 ezer szavazat, de 2,5 millió levélszavazatot még nem számoltak meg;

 

+ Nevadában (6 elektori szavazat) 67 százalékos feldolgozottságnál Biden 50,1 százalék, Trump 47,8 százalék, a különbség kevesebb, mint 30 ezer szavazat;

 

+ Wisconsinban (10 elektori szavazat) 94 százalékos feldolgozottságnál Biden 49,4 százalék, Trump 49,1 százalék, a különbség pedig kevesebb mint 11 ezer szavazat.

 

Jelenleg Trump áll jobban, azonban a legtöbb államban a demokratákhoz húzó megyék szavazatait nem számolták még meg.

 

Elképzelhető, hogy Trumpnak ez nem lesz elég

 

Pennsylvániában például 2,5 millió levélszavazatból csak egymilliót számoltak meg, azonban a levélszavazatokat csak a legvégén fogják hozzáadni az eredményhez. Az ABC becslése szerint a levélszavazatok 78 százaléka Biden felé húz majd, így Obama korábbi alelnöke matematikailag még bőven utol tudja érni Trumpot, sőt, meg is tudja fordítani az államot, azonban ezt vélhetően csak november 6-án fogjuk megtudni.

 

Georgiában sem annyira egyértelmű Trump győzelme: a szavazatok 94 százalékos feldolgozottságnál megálltak és majd csak reggel fogják folytatni, így magyar idő szerint csak délután lesz eredmény. Jelenleg Georgiában a demokrata fellegvárnak számító Atlantában és környékén vannak jobban lemaradva a számlálással, ezek a szavazatok pedig elsősorban Bidennek kedveznek, így elég szoros lesz az eredmény ebben az államban is.

 

Michigan kapcsán nehéz jóslatokba bocsátkozni, hiszen a szavazatok 23 százalékát még mindig nem számolták meg, így jelenleg bármelyik jelölt győzhet.

 

Nevadában hiába vezet Biden, még nem biztos a győzelme: ugyan az állam két legnagyobb városában, Las Vegasban és Nevadában is vezet Biden, de a vidékies körzetekben jól mozgósított Trump, egy megyéből pedig még egyáltalán nincs semmilyen adatunk.

 

Wisconsin sem lefutott: annak ellenére, hogy a szavaztok 94 százalékát már megszámolták és jelenleg hajszálnyival Biden vezet, de pár órával ezelőtt 89 százaléknál még Trump több mint ötvenezer szavazattal vezetett és jelenleg több republikánus megyét nem számoltak még meg teljesen, egy demokratákhoz húzó megyénél is nagyon alacsony a feldolgozottság. Viszont az összes szavazat 57 százaléka levélszavazat, ami leginkább Bidennek kedvez, és leginkább ezek a szavazatok vannak hátra.

 

Ki szerzi majd meg az elnökséghez szükséges 270 elektori szavazatot?

 

Ha azt feltételezzük, hogy Pennsylvániát a levélszavazatok megfordítják – a számok alapján szerintünk ez a valószínűbb –, akkor az államban Biden fog győzni, ahogy Georgiában is Bidennek kedveznek a folyamatok. Azonban bárki is nyeri ezt az államot, az nagyon szoros eredmény lesz, ahogyan Wisconsinban is nagyon szoros eredmény várható a levélszavazatok hatalmas mennyisége miatt.

 

Wisconsinban az összes szavazat 57 százalékát a levélszavazatok adják ki.

 

Ha Biden nyer Nevadában, megfordítja Pennsylvaniát, Georgiát – ezek jelenleg plauzibilisnek látszó lehetőségek – és megnyeri Wisconsint, akkor szorosan, de 272 elektorral behúzza a korábbi alelnök a győzelmet, de még Michigan és Észak-Karolina is elérhető távolságban van.

 

Azonban ahhoz, hogy Trump győzzön, a regnáló elnöknek a hat maradék államból legalább ötöt be kellene húznia – ez pedig egyáltalán nem tűnik biztosnak.

 

Pennsylvaniában és Michiganben valószínűleg még napokig fogják számolni a szavaztokat, addig pedig nem tudjuk kijelenteni a győztest. Egy biztos: az eredmény szoros lesz, és Trump már belengette, hogy több államban is meg fogják támadni az eredményeket, amelyeket így majd újra fognak számolni.

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyhónapos szünet után megújul és visszatér az Azonnali podcastja, a Helyzet – új formátummal, logóval és tartalommal. Tartsatok velünk!

A Képzőművészeti Központ épülete hétfőn gyulladt ki, a pár éve felújított orgonát sem biztos, hogy meg lehet-e menteni.

Nem volt már hova beszállítaniuk, az éttermek bezártak a lockdown miatt.

Budapestről már csak Szkopjéba és Podgoricába lehet repülni.

Mint írják, az Európai Bizottság figyelmen kívül hagyja az európai polgárok hangját, és hiányzik belőle az empátia az EU őshonos nemzeti és nyelvi közösségeivel szemben.

A huszonhároméves ötletgazda szerint szakítani kell azzal, hogy a király többet ér, mint a dáma, mert azt üzeni, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak.

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás