+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 4. szerda, 13:27
Janez Janša sem várta meg a végső eredményeket, a Twitteren gratulált Donald Trumpnak.
„Teljesen világos, hogy az amerikai nép újabb négy évre megválasztotta Donald Trumpot és alelnökét, Mike Pence-t. Minél tovább késlekedik és tagadja a tényeket a mainstream média, annál nagyobb az elnök végső győzelme”

 

– írta a szlovén miniszterelnök.

 

 

Janša Orbán Viktorhoz hasonlóan Donald Trumpnak drukkolt az elnökválasztáson. Ez nem is csoda, Janša és Orbán ugyanis jóban vannak. Ahogy azzal Azonnalin is foglalkoztunk korábban:

 

Szlovénia lett volna az orbáni illiberális demokrácia exportjának tesztországa,

 

a kísérletben pedig Orbán a volt kommunista újságíró Janšában lelt partnerre. Janša viszonya a fősodrú médiához – ami a Trumpnak gratuláló bejegyzésében is megjelenik – is ennek megfelelő: az magyar illiberalizmus-exporttal komoly médiafeketetések is érkeztek Szlovéniába azzal a céllal, hogy a kormánypárti magyar médiabirodalomhoz hasonló épüljön ki ott is.

 

De Janša nem csak a közös politikai irányvonal miatt szimpatizál Donald Trumppal, Trump ugyanis az országához is kötődik: az elnök harmadik és jelenlegi

 

felesége, Melania a szlovéniai Sevnicában született.

 

Szlovéniában egy-egy műalkotás is megemlékezik az ország nagy karriert befutott szülöttjéről és annak férjéről: Melania és Trump is kapott szobrot, de sajnos mindkettő gyújtogatás áldozata lett, viszont Melania azóta szobrát bronzból pótolták

 

Janez Janša Trumpnak gratuláló bejegyzését a Twitter egy figyelmeztetéssel látta el, miszerint az félrevezető információkat tartalmaz.

 

NYITÓKÉPEuropean People's Party / Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás