+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 10. kedd, 18:48
Egy kis szlovén szélsőjobboldali párt azt kéri Janez Janša miniszterelnöktől: adjon menekültjogot és szlovén állampolgárságot Donald Trumpnak. Majd adja át neki a miniszterelnökséget is.

Donald Trump láthatóan számíthat jelenlegi felesége egykori hazájára, Szlovéniára. Az ottani miniszterelnök, Janez Janša az eredményeket nem kivárva, november 4-én sietve gratulált már neki a „győzelemhez”. De most, hogy Joe Biden győzelmével kiderült: a gratuláció korai lehetett, egy másik szlovén politikai erő, a parlamenten kívüli, szélsőjobboldali Haza Liga (DL) sietne az amerikai elnök segítségére.

 

A párt közleményben szólítja fel Janšát, hogy adjon politikai menedékjogot Trumpnak, egyben „a szlovén állampolgárságú házastárssal rendelkező személynek” ítélje oda rendkívüli eljárásban a szlovén állampolgárságot is. A párt mögött Bernard Brščič közgazdász áll, aki 2012 és 2013 között éppen Janez Janšának volt az államtitkára, de mivel nem tartotta eléggé jobboldalinak a korábban kommunista újságíróként dolgozó politikust, új pártot alapított.

 

A pártnak ezzel komoly céljai vannak. Egyrészről

 

azt szeretnék, ha Donald Trump a vagyonát Szlovéniába hozná át

 

még a demokrata Joe Biden elnökségének megkezdése előtt; másrészről úgy vélik: miután Janša megadja az állampolgárságot Trumpnak, azonnal mondjon is le a javára a kormányfői posztról. A Haza Liga szerint „a jelenlegi gazdasági helyzetre, az európai eszme válságára és a migránsok előtti határzárra tekintettel” „a legkompetensebb embernek” kéne átvenni a kormányrudat délnyugati szomszédunknál – ez pedig a párt szerint maga Donald Trump.

 

A párt szerint Trump a mexikói fal építésének megkezdésével és az amerikai gazdaság fellendítésével már bizonyított, azaz

 

sürgetik: a jelenlegi amerikai elnök legyen az új szlovén kormányfő.

 

Melania Trumpnak szülővárosa már korábban emelt egy faszobrot a tiszteletére, ezt azonban idén nyáron felgyújtották. Ennek helyére került egy bronzszobor. De férjének, Donald Trumpnak is emeltek szobrot, bár vitákat váltott ki még a helyi faluban is, egy paraszt a traktorjával le is akarta dönteni.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump szlovéniai szobra / Andrej Šušmelj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás