+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A koronavírus-járvány kiváló táptalaja az összeesküvés-elméleteknek, az Azonnali is több alkalommal foglalkozott a kérdéssel: készítettünk videót a koronavírus-tagadók budapesti tüntetéséről, összegyűjtöttük a leggyakoribb álhíreket a járvánnyal kapcsolatban, és szakértővel is körbejártuk ezek terjedésének az okait. A hétvégi szlovákiai tömeges tesztelésnek is terjedtek az alternatív magyarázatai: voltak, akik szerint a tesztelés arra szolgál, hogy az emberekbe chipet ültessenek, mások szerint pedig nem tesztek készültek, hanem így fertőztek meg mindenkit egyenként, aki részt vett a mintavételen.

 

Idegen hatalom megszálló erői

 

Az országos tesztelés hiteltelenítésével kapcsolatban a hétvégén kétségkívül Ľuboš Blaha Smer-es képviselő, Fico párttársa és egyben a párt alelnöke ment a legnagyobbat. Vele már az Azonnalin is foglalkoztunk: az 1979-es születésű, magát egyébként nyíltan marxistának valló, Szovjetunió-rajongó

 

baloldali politikus az orosz dezinformációs propaganda egyik legerősebb szlovákiai bástyája:

 

parlamenti képviselőként terjeszti a nyugat-, EU-, Amerika-, kapitalizmus-, globalizáció- és mindenellenes álhíreket a legendás Facebook-oldalán, és harcos baloldali elkötelezettsége az európai trendeknek és főleg a kommunizmust a fasizmussal összeházasító hivatalos orosz állami ideológiának megfelelően nem zárta ki azt sem, hogy ő maga a szlovák szélsőjobboldal egyik ikonjává váljon.

 

Igor Matovič egyik legelszántabb kritikusaként ezúttal sem hazudtolta meg magát: szombaton több hosszú posztban is bírálta az országos tesztelést és a miniszterelnököt; a legviccesebb közülük a 15 pontba szedett tanácsait tartalmazó posztja volt azok számára, akik nem értenek egyet a teszteléssel, de elmennek, mert féltik a megélhetésüket (aki nem tud negatív teszteredményt felmutatni, arra mától szigorú korlátozások vonatkoznak, például munkába sem járhat).

 

Őket Blaha többek között – az Ausztriából és Magyarországról segítségként küldött egészségügyi dolgozókra utalva – arra biztatta, hogy

 

ha németül vagy magyarul beszélő medikussal találkoznak, azonnal értesítsék a rendőrséget,

 

mert ők idegen hadseregek katonái, akik a szlovák parlament felhatalmazása nélkül tevékenykednek az országban, ily módon formálisan megszállók; aki pedig ilyennel találkozik, állampolgári kötelessége értesíteni a szlovák biztonsági erőket. Arról nincs hír, hogy ezt bárki megtette volna, mindenesetre magyarul beszélő egészségügyi dolgozóval Dél-Szlovákiában nem volt nehéz összefutni a tesztelésen, figyelembe véve, hogy a magyarok az ország lakosságának majd’ 10 százalékát teszik ki.

 

Nincs már igény a mečiari hangnemre

 

Az Azonnali meg is kereste Forró Krisztiánt, a Magyar Közösség Pártjának elnökét, hogy megkérdezze, mit gondol a szlovák politikus felhívásáról, és hogy hogyan reagált erre a szlovákiai magyarság. Forró szerint

 

Luboš Blaha szavai a kilencvenes évek mečiari korszakát idézik, és mélyen felháborították a magyar közösséget.

 

A politikus úgy látja, a segítséget inkább megköszönni illett volna még úgy is, hogy Blaha pártja nem támogatta az országos tesztelést, nem pedig uszítani a segítséget nyújtók ellen.

 

Arról Forrónak sincs tudomása, hogy bárki eleget tett volna Blaha felhívásának, és feljelentett volna magyarul vagy németül beszélő egészségügyi dolgozókat a tesztelés során. A pártelnök bízik benne, hogy minden józanul ítélőképességű ember elutasítja az ilyen megnyilvánulásokat, és úgy látja, ezekre már a szlovákok körében sincs fogadókészség. Kiemelte, hogy

 

a magyarországi segítségnek egyébként nagyon pozitív visszhangja volt a szlovákok körében,

 

és a felvidéki magyar közösség is felelősen állt hozzá a teszteléshez: például a többségében magyarok lakta Galántai és Dunaszerdahelyi járásokban volt a legmagasabb az országban a tesztelésen való részvétel.

 

NYITÓKÉP: Ľuboš Blaha / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás