+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 28. szerda, 15:38
A természeti értékek védelmét elősegítő jogszabályok hiányának köszönhetően a pénzügyi szektornak egyelőre megéri hazavágni a Földet – erre jutott egy új kutatás. Magyarország sem mentesül a káros következményektől.
A világ legnagyobb befektetési bankjai 2019-ben 2,6 billió dollárnyi kölcsönt adtak olyan tevékenységekre, amelyek végül az ökoszisztéma és a vadvilág kárára hasznosultak.

 

Így járt el többek között a Bank of America, a Citigroup vagy a JP Morgan Chase is. Ez nagyobb, mint Kanada GDP-je – áll a Portfolio.Eart nevű szevezet jelentésében, amelyet a Guardian szemléz. A Portfolio.Earth-öt pénzügyi, gazdasági és környezetvédelmi szakemberek hozták létre, éppen abból a célból, hogy pontosabban vizsgálhassák a pénzügyi szektor környezetre gyakorolt hatását.

 

Honlapjuk szerint az összeget úgy kapták, hogy megvizsgálták: a kormányok és tudósok által is elismert legnagyobb környezetszennyezést végző ágazatok mekkora összegeket kaptak a különböző bankoktól. Kiemelik, hogy a pénzintézetek közül egy sem fektet komolyan vehető energiát abba, hogy megvizsgálja befektetései környezeti hatásait.

 

Hozzáteszik továbbá, hogy a bankoknak kulcsszerepük van a pénzügyi rendszer működtetésében, amely a legtöbb esetben nem vesz tudomást tevékenységének környezeti hatásairól, a jelenlegi szabályozások pedig még meg is védik a bankokat az esetleges káros következményektől és büntetésektől.

 

„A pénzügyi szektor támogatja a tömeges kihalást, miközben emberi jogokat és őslakosok szuverenitását ássa alá” – fogalmaznak.

 

Mire költött az emberiség 2,6 billió dollárt?

 

A Portfolio.Earth szerint elsősorban az élelmiszeripar, a fakitermelés, a bányászat, a nem megújuló energiaforrások, az infrastruktúrafejlesztések, a turizmus, valamint a közlekedési és szállítmányozási szektor által kapott kölcsönök pörgettek fel a környezeti károkozást. Ezeket egyébként korábban az ENSZ biodiverzitásért és ökológiaért felelelős tudományos szervezete, az IPBES is elsőszámú veszélyforrásként nevezte meg.

 

„Amikor a tanulmány írói a bankok vezetőivel interjúztak, elképesztő tudatlansággal – vagy éppen nemtörődömséggel – találkoztak. A többség egyáltalán nincs tudatában annak, hogyan hat a tevékenysége a biodiverzitásra.

 

Ez a jelentés tulajdonképpen a status quóról kiállított ijesztő bizonyítvány” – mondta a Guardiannek Sir Robert Watson, aki korábban az IPBES-t vezette.

 

Szerinte a legfontosabb lépés ennek a mentalitásnak a megváltoztatása lenne.

 

A brit lap egyébként több bankot is megkeresett a riporttal kapcsolatban, de azok vagy nem válaszoltak nekik, vagy arra hivatkozva, hogy nem tudják ellenőrizni a jelentésben foglaltak igazságtartalmát, elutasították a megszólalás lehetőségét.

 

A New York-i székhelyű Wells Fargo bank készségesebb volt: az ő szóvivőjük azt hangsúlyozta, hogy a vezetőségi előírásaikban szerepelnek környezetvédelmi pontok, amelyek a biodiverzitást is figyelembe veszik azoknál az ügyfeleiknél, amelyek ebből a szempontból fontos ágazatokban tevékenykednek. A tokiói Mitsubishi UFJ Pénzügyi Csoport is egy hasonló belső szabályzat emlegetésével védekezett.

 

A Portfolio.Earth felszólította a bankokat, hogy gondolják újra, hogyan veszik figyelembe a munkájuk nyomán keletkező környezeti károkat, a kormányokat pedig arra, hogy tegyék elszámoltathatóvá a káros tevékenységeikért a pénzintézeteket.

 

Magyarország is a kárvallottak között

 

A Portfolio.Earth által felsorolt környezetszennyező ágazatok Magyarországon is jelentős károkat okoznak. Október 21-én írtunk arról, hogy világszerte félmillió csecsemő életét követelte a rossz levegőminőség szerte a világon. Ez a probléma elsősorban a kevésbé fejlett országokat érinti.

 

Ugyanakkor a szennyezett levegő hazánkban is komoly problémákat okoz, amit itt is csak fokozhat, ha a bankok nem veszik figyelembe az általuk folyósított kölcsönök lehetséges hatásait.

 

Az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) által írt tanulmány úgy számol, Budapest a rosszminőségű levegője miatt évente összességében 1200 milliárd forinttól esik el.

 

Ez az összeg a betegellátási költségekből és a kieső adóbevételekből tevődik össze.

 

NYITÓKÉP:  Gavin Schaefer / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás